Actualitate

O familie care a lucrat două decenii în Italia a deschis Punct Gastronomic Local la Cormaia

Un nou Punct Gastronomic Local, ”La Victorița lu’ Ilie”, și-a deschis porțile în Bistrița-Năsăud, la Sângeorz-Băi, în Cormaia. Familia Scurtu, care a muncit timp de două decenii în Italia, s-a întors acasă și a hotărât să facă agroturism.

Scânteia a pornit de la Ilie Scurtu (60 de ani) care trebăluia într-o zi prin fața casei pe care a ridicat-o împreună cu soția Victorița în ultimii trei ani. Au investit toți banii adunați în străinătate la ieșirea din Sângeorz-Băi spre Maieru, pe o bucată de pământ primită de la socri, peste apă, unde au ridicat o casă în stil tradițional, dar cu dotări moderne.

Niște motocicliști nemți s-au oprit să-l întrebe unde ar putea mânca și atunci i-a venit ideea că ar putea fi el gazdă pentru turiștii străini, mai ales că a stat decenii bune în străinătate și se descurcă să vorbească în două limbi.

”Imediat după Revoluție, am plecat în Germania, apoi 21 de ani am stat în Italia cu soția. Eu am muncit agent de pază în turism și soția mea a urcat tot în turism. Ne-am hotărât să ne tragem către casă că-i mai bine, ne-am săturat să trăim printre străini. Am avut pământul moștenire de la socri și ne-am hotărât să deschidem o afacere familială. Am început să o ridicăm acum trei ani și am botezat-o La căsuța lui Ilie. Tot ce se vede am făcut eu cu soția. Părinții mei au fost cei mai mari constructori de pe Valea Someșului și eu am învățat să zidesc de la ei. Înainte de Revoluție, eu lucram ca șofer, iar în timpul liber mă ocupam și de construcții de case, de biserici, de toate făceam cu familia. Așa că am ridicat noi căsuța asta în stil tradițional ca să nu se piardă obiceiurile locului. Am folosit materiale de calitate, ne-am folosit banii adunați din munca în străinătate și am investit. Tot ce e în interior, bucătării, paturi, toate-s aduse din Italia”, a spus Ilie Scurtu (62 de ani).

S-a bazat în acest proiect pe soție față de care are numai cuvinte de laudă, mai ales că e o bucătărească desăvârșită.

”Mâncărurile mele preferate sunt fasolea la ceaun cu ciolan, ciorba de salată și sarmalele. Eu îi aștept pe toți cei care nu vor să uite de unde au pornit să ne treacă pragul. Sunt mulți care au uitat, au plecat în afară, cam 60% din tineretul din Sângeorz-Băi, și au uitat gustul mâncării noastre tradiționale. Turiștii să vină și să vadă obiceiurile noastre frumoase, că avem ce le arăta și povesti. Avem lucruri vechi, peisajele astea îți taie respirația. Eu cred în Dumnezeu și am curaj iau lucrurile de la zero și să merg înainte”, a spus Ilie Scurtu.

”Eu cu soțul meu am muncit zi lumină să facem aici ceva pentru viitor, pentru noi. Nu am avea nevoie, dar ceva trebuie să facem. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și doamnei Maria Bidian de la Bistrița Bârgăului care are deja un Punct Gastronomic Local. Dânsa m-a ajutat să încep, m-a încurajat, mi-a dat multe sfaturi și am ajuns să deschidem un Punct Gastronomic Local la Sângeorz-Băi, Cormaia. E o zonă frumoasă, cu cascade, păstrăvării, multe locuri frumoase de vizitat. Aici, unde noi am făcut casa, e aer curat, oxigen, noi nu am avut Covid, nu am avut nimic. Puteam investi oriunde altundeva sau puteam călători, dar am avut plăcerea să îmi expun toate lucrurile vechi pe care le-am avut, ca să nu pierdem tradiția. O vreme s-a pierdut tradiția, dar domnul Traian Ogâgău (fostul primar) a reinventat-o și eu am pus în casa asta tot ce am: cingee albe, păstrate de 40 de ani, toate obiectele vechi. Știu să fac și mâncare românesacă, și italiană, știu de toate și ce nu știu învăț pentru că atât cât trăiești înveți. Noi în zona Sângeorzuului avem ciorba de salată, pârciogi cu unsoare și cu cârnați, preferata copiilor mei care stau la Cluj. Sunt cartofi în unsoare cu cârnați de casă și cu jumări și varză acră murată. De dulce fac gogoși, prăjituri cu măr, cu prune, cozonaci. Avem și noi grădina noastră, dar am vorbit și cu ciobanii de la stâne să ne dea din produsele lor. Am un tată de 86 de ani care povestește de când era războiul. Oaspeții noștri pot mânca ce le poftește inima și pot afla multe lucruri interesante de la tatăl meu și chiar de la noi”, ne-a spus Victorița Scurtu (58 de ani).

La deschiderea Punctului Gastronomic Local de la Cormaia au participat Maria Bidian și Sanda lu’ Mărișica, care dețin ambele Puncte Gastronomice Locale, una la Bistrița Bârgăului, cealaltă la Sângeorz-Băi.

Președintele CJ Radu Moldovan a oferit o diplomă gazdelor și le-a dorit mult succes pe drumul pe care au pornit.

Până acum, în Bistrița-Năsăud s-au deschis mai multe Puncte Gastronomice Locale: Elena din Deal (Tiha Bârgăului), Maria Bidian (Bistrița Bârgăului), Sanda lu’ Mărișica (Sângeorz-Băi), Anuța (Cușma), La Mări’ (Petriș), Vio & Maria (Șanț), La Victorița lu’ Ilie (Cormaia).

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS