SC Rodis Cleaning SRL a accesat fonduri europene prin Agenţia de Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pentru dezvoltarea de servicii de salubritate. Potrivit site-ului APDRP, este vorba de 187.000 de euro luaţi prin Măsura 321 pentru achiziţia de utilaje pentru servicii de salubrizare în mediul rural. În baza contractului de finanţare, este foarte posibil ca SRL-ul să-şi fi asumat obligaţia să angajeze oameni din mediul rural cărora să le dea de lucru. Pentru acest lucru avea nevoie însă de un contract pe care l-a şi obţinut, cu Primăria Prundu Bârgăului.
Situaţia ne-a fost adusă la cunoştinţă de Aurel Pârjol, directorul Codrişor SRL Bistriţa, care ne-a declarat că firma pe care o reprezintă a fost înlăturată de la Prundu Bârgăului pentru a i se face loc companiei Rodis Cleaning SRL care, dpă ştiinţa sa, nu are nici măcar licenţă de operare pentru servicii de salubritate.
„Noi suntem nemulţumiţi că s-au încredinţat direct servicii publice fără respectarea Ordonanţei 34 a achiziţiilor publice, respectiv că unele consilii locale sau primării încredinţează unui operator servicii fără respectarea unor reguli minime de licitaţii. La Prundu Bârgăului, noi am avut un contract care a expirat. Apoi am lucrat pe bază de comenzi fiindcă nu ştiam când se va implementa sistemul integrat de management al deşeurilor. Tarifele cu care am lucrat au fost cele stabilite în 2006. Nu am modificat tarifele, nu am avut nemulţumiri ale cetăţenilor vizavi de serviciul prestat. Nemulţumirea noastră este că apar aşa-zişi operatori piraţi care operează în sistem, iar autorităţile nu le verifică licenţa de execuţie”, a declarat Aurel Pârjol.
În cazul firmei Rodis Cleaning SRL Blăjenii de Sus, el a spus că nu are informaţii dacă aceasta deţine autorizaţie de mediu şi are implementat sistemul de management al calităţii sau dacă are licenţă de execuţie.
„Reglementările în domeniul salubrizării sunt Legea 101 din 2006 şi Legea 51 din 2006 a serviciilor de utilităţi publice, ori în baza acestor legi, autorităţile pot face încredinţarea directă a unui serviciu în condiţiile în care au creat în cadrul autorităţii un serviciu autorizat însă numai dacă cer trei oferte, fac publică intenţia de a semna un contract”, a declarat Pârjol.
Directorul Codrişor SRL a spus că a sesizat ANRSC Bistriţa în acest caz. „ „Noi am cerut ANRSC să verifice situaţia fiindcă avem suspiciuni că sunt operatori, inclusiv Rodis Cleaning SRL, care nu au licenţă. Am făcut o reclamaţie la Bistriţa şi ni s-a spus să ne adresăm celor de la ANRSC Bucureşti. Vă daţi seama cât va dura acolo până ne vor da un răspuns. Această situaţie trebuie să se lase cu amenzi. Încredinţarea unui serviciu public fără respectarea prevederilor din Ordonanţa 34, respectiv să fie minim trei ofertanţi, să se publice pentru ca să ştie toată lumea şi să fie ales cel cu oferta cea mai bună, se amendează cu sume mari, de peste 50.000 de lei”, a spus Pârjol.
Pe de altă parte, reprezentantul firmei Codrilor SRL a declarat că bănuieşte că în spatele companiei Rodis Cleaning s-ar afla fostul şef al Gărzii de Mediu, Ioan Borş.
„Noi bănuim că, în spatele acestei firme e Ioan Borş, fostul şef al Gărzii de Mediu. Nu pot spune că am certitudinea, dar am discutat cu dânsul despre această firmă. Mai precis, toate discuţiile pe care le-am avut vizavi de firma Rodis Cleaning SRL au fost cu domnul Ioan Borş. O singură dată am discutat cu domnul Sidor care se pare că e administratorul firmei. Am discutat cu domnul Borş, l-am ajutat cu tot ce a avut nevoie şi nu mă aşteptam să se întâmple ce s-a întâmplat, să ne faulteze”, a declarat Pârjol.
El a spus că bănuieşte că ar fi existat nişte înţelegeri cu primarul din Prundu Bârgăului pentru ca Rodis să poată opera în comună.
„Până la urmă, ei încearcă, de vină pentru că reuşesc sunt autorităţile publice locale. Eu am discutat şi cu primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crişan, care a pus nişte condiţii imposibil de atins. Mi-a impus să fac la acelaşi tarif aceleaşi servicii pentru populaţie, dar de două ori. I-am spus că nu se poate fiindcă am nişte costuri inclusiv din cauza faptului că la Tărpiu îmi cântăreşte maşina şi plătesc pe tonă. Până acum, am avut depozitul nostru şi am îngropat-o cum am îngropat-o, acum nu se mai poate, dar nu despre asta este vorba. Dânsul trebuia să facă un minim caiet de sarcini, să treacă acolo condiţiile, în scris pentru că s-ar putea ca mie să-mi pună nişte condiţii şi altuia alte condiţii. Nu s-a lucrat transparent. Nu mă deranjează că există concurenţă, dar să fie cu licenţă, cu autorizaţie de mediu. Nu cred că are nici măcar autorizaţie de mediu”, a spus Pârjol.
Directorul Codrişor SRL a declarat că, având bănuieli că Rodis Cleaning nu deţine licenţă de operare, a luat legătura cu firma Vitalia care administrează depozitul de la Tărpiu şi căreia i-a cerut să respecte condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu operatorii, respectiv să înceteze colaborarea cu firmele care nu au licenţă de operare în salubritate.
„Eu am sesizat acest lucru şi celor de la Vitalia şi mi-au spus că vor verifica dacă operatorii care descarcă gunoi la Tărpiu au licenţă de operare. Din informaţiile mele, Rodis Cleaning nu are licenţă. Eu am vizitat site-ul ANRSC şi nu figurează ca fiind licenţiaţi”, a spus Pârjol.
În plus, Codrişor SRL va sesiza şi Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
La Prundu Bârgăului, Codrişor SRL a avut circa 300 de abonaţi casnici, societăţile comerciale şi a colectat şi gunoiul de pe domeniul public. Prin restrângerea activităţii din Prundu Bârgăului, compania bistriţeană este pusă în situaţia de a da afară trei persoane.
„Rodis Cleaning şi-a asumat, prin contractul de finanţare europeană, obligaţia de a presta servicii în mediul rural cu angajaţi din mediul rural. Eu dau afară trei oameni ca să angajeze ei trei. Nu e normal, nici moral fiindcă ei îmi fac şi concurenţă neloială. Pentru licenţa de operare, anul acesta am plătit peste 25.000 de lei. Cei care nu au licenţă nu au avut aceste costuri”, a spus Pârjol.
Contactat în legătură cu acest subiect, fostul comisar şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş a declarat că nu se află în spatele Rodis Cleaning, dar că e prieten cu patronul ei.
„Nu sunt în spatele niciunei firme. Nu am discutat cu cei de la Codrişor. Dacă ei au spus asta, mint. Nici nu văd ce aş fi putut obţine de la ei. Nu înţeleg care e legătura cu mine. Administratorul societăţii e domnul Sidor Alexandru cu care sunt prieten, dar bănuiesc că poţi avea prieteni în lumea asta. Pe româneşte ca să nu-mi scoateţi cuvintele din context: nu am nimic, nu vreau niciun avantaj pentru firma respectivă. Nu înţeleg de ce mă amestecă pe mine Codrişorul în treaba asta”, a spus Borş.
L-am întrebat dacă firma SC Rodis Cleaning are autorizaţie de mediu, iar dânsul ne-a răspuns: „Pentru transportul de deşeuri nepericuloase nu e necesară autorizaţia de mediu. Domnii de la Codrişor probabil înţeleg greşit colectare înseamnă altceva, transport înseamnă altceva. A colecta înseamnă a stoca undeva şi e necesară autorizaţia, transportul e altceva. Cei de la APM eliberează autorizaţii pentru colectare de deşeuri, ori a transporta deşeuri e exact ca şi cum ai ridica orice altă marfă nepericuloasă, orice alt transport. În ce priveşte licenţa de operare, din câte ştiu eu, ANRSC trebuie să elibereze licenţe în anumite condiţii pentru toate, nu doar pentru Rodis sau Codrişor, ci pentru toată lumea care operează”, a spus Borş.
În momentul în care i-am spus domnului Borş că ştie foarte multe despre o firmă în condiţiile în care pretinde că nu se află în spatele ei, ne-a răspuns: „Ştiu despre toate firmele. Lucrez în domeniu din 1996. Puteţi să mă întrebaţi despre Codrişor, despre Urbana sau orice. Codrişorul, ca idee, nu ştiu dacă avea să depoziteze deşeurile unde le-a depozitat până acum dacă se pune aşa problema. De ce nu i-am amendat? De ce nu îi amendează toată lumea. Eu de unde să ştiu? Eu am amendat Urbana când au depozitat necontrolat. S-a aplicat o sancţiune de 20.000 de lei dacă vă amintiţi”, a declarat Ioan Borş.
Fostul şef al Gărzii de Mediu a spus că, în opinia sa, între Codrişor şi Rodis Cleaning SRL e un simplu conflict de natură economică.
„Dacă dânşii au ceva personal cu mine, există căi de a mă trage la răspundere, dar nu cred că sunt dator să dau eu explicaţii vizavi de ce zice nu ştiu cine de la Codrişor. Se poate verifica la Registrul Comerţului dacă fac parte din firmă”, a spus Borş.
Primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan, nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile pe care i le aduce firma Codrişor.
Cristiana Sabău
La cat este de lucru in domeniul acesta ar trebui sa fie doua fime mici in fiecare localitate macar pana facem odata curat cum trebuie si reusim sa ne educam.
Orict ar fi de banoasa afacerea nimeni nu poate detine monopol pe viata asa ca nu inteleg supararea domnului Parjol