Actualitate

O firmă din Bistriţa îi învaţă pe români să obţină profit de 20.000 de euro de pe un hectar plantat cu Paulownia

(FOTO-VIDEO) Profitul de peste 20.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înființarea unei noi afaceri în agricultură. Paul Basoc este cel care a înființat la Bistrița prima afacere cu Paulownia din România. Cu toate că planta exista la noi încă din 1973, avea doar întrebuinţări ornamentale, însă firma lui Paul Basoc a început să livreze puieţi din soiuri pentru producția de biomasă sau cherestea.

Cum aţi descoperit dumneavoastră Paulownia?

Am fost în străinătate şi am văzut acest arbore şi am zis că, dacă în Germania, Bulgaria şi în alte ţări creşte, de ce nu ar creşte şi la noi. Şi am încercat să vedem exact proprietăţile lui, cum creşte, cum se dezvoltă şi am avut succes. Mai întâi am plantat pentru noi undeva la 8 hectare după care ne-am extins în toată ţara. Avem, în momentul de faţă, plantate peste 3000 de hectare la diferiţi beneficiari. Avem plantaţii în Arad, Timiş, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud. La noi în judeţ avem plantate peste 50 de hectare în jurul comunei Lechinţa, în mai multe zone. Toată lumea zice că nu a văzut. Ideea e că nu se plantează la strada principală. Clienţii plantează unde are fiecare terenul.

Care e investiţia pentru un hectar?

Primăvara se plantează răsaduri. Preţul e de 1200 de euro cu manopera inclusă, venim noi şi plantăm. Avem garanţie pentru fiecare plantă pe care o punem în pământ de un an de zile. Clientul nu trebuie să îşi facă griji dacă va trece sau nu iarna. Noi răspundem de lucrul acesta. Toamna se plantează butaşi lemnificaţi, iar preţul creşte la 2200 de euro pentru un hectar. Butaşii cresc la noi în pepinieră, iar arborele este mult mai matur toamna când îl plantăm. Investiţia nu înseamnă doar plantatul. Clientul trebuie să deţină teren, să-l are, să îl pregătească, iar dacă este necesar să îl şi îngrădească. Putem ajunge la început la 1800 – 2000 de euro investiţi pentru o plantaţie făcută primăvara şi undeva la 3000 de euro toamna.

Înţeleg că trebuie să treacă nişte ani până se obţine profit.

Exact ca şi la orice cultură. Pământul trebuie săpat, culturii îi trebuie hrană, dacă nu avem apă, trebuie să îl udăm. Multă lume crede că plantaţia de Paulownia este o împădurire, dar ea este o cultură controlată. Profitul nu este chiar atât de mare, doar pare mare. Dacă luăm în calcul undeva la 4-5 ani câştigul la hectar şi împărţim, probabil am avea acelaşi profit şi dacă am cultiva porumb, cartofi sau ceapă. Ideea e că trebuie să lucrăm pământul pe care am plantat Paulownia în primii doi ani şi apoi nu mai e nevoie să îl lucrăm. Nu necesită atâta muncă ca şi la porumb şi la cartofi şi de aceea e atât de avantajos.

Există undeva în România vreo plantaţie care a ajuns la nivel de maturitate şi le aduce proprietarilor profit?

Deja am făcut două recoltări la noi în ţară, una de pe zona Arad, alta de pe zona Timişoara. Cea de la Arad este făcută publică, cealaltă nu fiindcă proprietarul e un avocat şi nu doreşte lucrul acesta. Ne-a cerut prin contract să nu divulgăm locaţia, nimic. La patru ani de zile, i-am oferit clientului 28.000 de euro pentru lemnul de Paulownia de pe un hectar. Clientul a investit undeva la 2000 de euro pe hectar plus 800 de euro întreţinerea, aşa că şi el este mulţumit. Cu tot cu plata muncitorilor care se ocupă de plantaţie, cred că a rămas cu 20.000 de euro clientul respectiv, după patru ani, ceea ce înseamnă 5000 de euro profit pe an. Şi porumb dacă avem, cam tot atât câştigăm. Nu e atât de mare suma pe cât e ideea în sine. Nu e atât de mult de muncă ca şi la porumb sau cartof, iar dăunători foarte rar are Paulownia. Planta are nevoie de hrană, de apă multă şi, într-adevăr, zonele călduroase sunt mai bune pentru ea. La noi, în Bistriţa-Năsăud, în Cluj sau Suceava nu se va putea recolta niciodată la patru ani. Lumea trebuie să înţeleagă lucrul acesta fiindcă perioada de vegetaţie e mai scurtă, căldurile nu sunt aşa de mari ca în vest sau în sud. La noi în zonă, undeva la 6 ani se mai poate recolta. Deocamdată, la noi în zonă nu s-a recoltat. La Lechinţa, plantaţia e de acum doi ani, clientul nu are posibilitatea să o ude, nu este întreţinută extraordinar, dar eu sper ca peste 6-7 ani să poată fi recoltată. Eu cer prin contract ca, de trei-patru ori pe an, terenul să fie frezat şi discuit între rânduri. Clientul ar vrea doar în jurul pomului, dar în acest caz, Paulownia preferă un teren bine afânat. Asta cere planta.

Cât la sută din terenuri sunt lucrate bine?

Cred că 50-60%. Nu are importanţă judeţul. Avem şi la Timişoara plantaţii fără rezultate. Chiar avem un caz, unul cu patru, altul cu opt hectare. Sunt doi vecini, gard în gard, unul a întreţinut cultura, altul nu. Diferenţa se vede. Avem, de exemplu, la Lechinţa o plantaţie a unei doamne care lucrează în învăţământ şi fratele dânsei care lucrează la spital şi care au o plantaţie exemplară. Mă bucur că au întreţinut-o bine. Un week-end de muncă e suficient să o cureţi, să o hrăneşti, să o uzi. Vorbim de un hectar. Pentru 20 nu e suficient. Trebuie un tractor cu freză. Dacă oamenii sunt în stare să întreţină o cultură de Paulownia, le recomand să planteze. Dacă nu, nu. Noi mai plantăm şi nuci, goji, mure, afin, mai multe specii în special din zona fructelor de pădure. De multe ori intercalăm cultura de Paulownia cu mure de pădure.

În ce fel se valorifică lemnul?

Cel mai bine vândut este lemnul pentru construcţii, pentru mobilier. Avem contracte prin Bucureşti cu o fabrică mare care face mobilă. Lemnul de Paulownia este unul de calitate, se numeşte „lemnul aluminiului”, este uşor şi tare. Dacă dorim să facem parchet, nu va avea calitatea celui de fag sau stejar care este mult mai dur ca şi Pauwolnia, însă pentru lambriuri, pentru elemente uşoare este recomandat. Se mai foloseşte şi pentru confecţionarea sicrielor. Noi avem un contract în Spania unde trimitem elemente pentru sicrie pentru că acolo ei nu bagă sicriul în pământ, aşa că preferă un lemn uşor care nu putrezeşte. Noi am cumpărat buşteanul, îl debităm şi îl vindem la export. La Arad s-au obţinut 280 de metri cubi la hectar, iar la Timişoara 270 mc. Deşi au fost mai puţini metri cubi, la Timişoara i-am oferit mai mult clientului fiindcă lemnul era mai drept. A fost întreţinut mai bine conform cerinţelor noastre. În aceste zone, Arad, Timiş, avem undeva la 500 de hectare plantate. Avem investitori străini, avem suprafeţe de 20-30 de hectare într-un singur loc. La început, fiecare a plantat câte un hectar ca să vadă rezultatele. Abia apoi s-au extins. Un client care a mai plantat 4-5-20 de hectare înseamnă că el a fost mulţumit în primul rând de rezultate.

Concret ce trebuie să facă cineva care vrea să planteze Paulownia?

Ne contactează, mergem să vedem zona, după care, dacă am căzut la un acord cu clientul, mergem la plantat. De la acest moment, până la defrişare, ceea ce poate între 3 şi 6 ani – depinde şi de client fiindcă, dacă vrea să-l taie mai repede, poate, dar primeşte mai puţini bani – până atunici oferim consultanţă. Explicăm clientului ce are de făcut, cum să rezolve problemele ce apar, răspundem la telefoane şi mail. Când semnăm contractul, semnăm direct cu preluare de buştean. Clientul are asigurată piaţa de desfacere. Avem şi clienţi care nu au dorit să ne vândă nouă lemnul.

Au fost şi cazuri în care oamenii au eşuat?

Bineînţeles. De aceea le şi explicăm de la început că, dacă nu e întreţinută plantaţia, nu avem rezultate. Am avut un client de la Bucureşti care a fost agent imobiliar toată viaţa şi nu ştia nimic despre agricultură. A ascultat de tot ce i-am spus noi şi a avut rezultate. Am avut clienţi care au făcut agricultură toată viaţa şi nu au avut rezultate fiindcă nu au pus accent pe plantaţie. Eu le-am sugerat să nu pună alte culturi între copacii de Paulownia pentru ca rădăcinile să nu aibă concurenţă, şi au făcut cum au crezut ei, au pus lucernă care are rădăcini foarte mari şi a mâncat toată hrana de la Paulownia şi nu au avut rezultate. Avem multe fotografii cu plantaţii în care buruiana e mai mare ca Paulownia şi evident că nu vor avea rezultate. Nimeni nu îmi poate arăta o plantaţie întreţinută care nu a crescut. În unele zone, se pot obţine şi subvenţii de la APIA, aproximativ 230 de euro la hectar din câte ştiu eu. Clienţii şi-au făcut plantaţii de Paulownia îşi pot face proiecte europene pentru îngrădirea terenului, sistemul de irigat sau utilaje pentru întreţinerea plantaţiilor.

Din punctul dumneavoastră de vedere Paulownia Online e o afacere de succes?

E foarte multă muncă. Noi pregătim aproximativ un milion de plante anual cu multe investiţii. Avem lângă Bistriţa un laborator şi sere. Probabil că nu aş mai începe încă o dată la cât de mult e de lucru. Acum e prea târziu să renunţ. Am investit înspre 100.000 de euro ca să punem la punct laboratoarele, serele şi să mulţumim clienţii. Anul trecut am avut şase echipe în toată ţara care s-au deplasat cu maşini, am plătit cazare şi salarii. Ca să vă faceţi o idee, cheltuielile firmei depăşesc, trimestrial, 20.000 de euro. Profitul nu e senzaţional, dar e bun. E mult de muncă şi multe pierderi. Noi înlocuim fiecare plantă care nu se prinde. Trimitem o maşină la faţa locului, acolo iar sunt cheltuieli.

Vedeţi un viitor pentru piaţa lemnului de Paulownia?

La noi în ţară s-a tăiat foarte mult lemn. Acesta e motivul pentru care m-am şi axat pe partea aceasta de plantaţii. Paulownia nu intră în regim silvic, e un arbore energetic. E mult mai ok. Eu îl plantez, eu îl vând, plătesc 16% impozit pe profit şi cam atât. Văd un viitor pentru plantaţiile de Paulownia la noi în ţară, aşa cum e şi în Germania şi în Ungaria. Noi avem plantaţii în Grecia, în Italia, în Spania şi Republica Moldova. Avem mulţi clienţi de peste Prut. Paulownia are putere calorică asemănătoare cu fagul şi stejarul. Avem contracte în România cu doi italieni care au fabrică de peleţi. Ei au plantat pentru biomasă.

A început bine anul 2017?

Da, avem deja peste 80 de hectare contractate din toamnă şi, de obicei, până în februarie, ajungem la peste 300 de hectare plantaţii de primăvară.

67 comentarii

 • D-na CRISTIANA ; va amintiti ca noi ecologistii am prezentat la randul nostru acest arbore. Ati fost si D-vs prezenta. Personal am cerut in scris la CL ca din bugetul pe 2013-14 primaria sa cumpere puieti si sa-i planteze in ZAVOAIE dupa inchiderea gropii de gunoi. Sigur ca nimeni nu ne-a luat in seama. Iata un investitor serios si care stie ce vrea. Domnul a explicat foarte corect pasii de urmat privind cultura acestui arbore. Ar fi de dorit ca asemenea material sa fie trimis si spre Ministerul Mediului a Apelor si Padurilor. Oferta este f. buna. Avem posibilitatea atat Statul cat si cei ce detin terenuri sa castigam cinstit si sa ne protejam padurile. Am facut si eu o micuta experienta pt. a urmari cum se dezvolta acest arbore. Personal am plantat trei PAULOWNIA la mine in curte si doua fire in Parcul SIRIOARA. Cresterea este fabuloasa. Un lucru esential nu s-a spus. Dupa prima recoltare din radacina ramasa care merge in pamant pana la 10-12 m vor aparea alte 3-4 ramurele (plante) tinere pt. anul viitor. Astfel perpetuarea arborelui este continua foarte multi ani. Dupa prima recoltare nu trebuie infintata alta. Ma gandesc serios la randul meu sa pregatesc un hectar cu aceasta cultura. Nu am nimic de pierdut, ba mai mult o sa am satisfactia de ai vedea zilnic cum cresc si o plimbare printre ei este extraordinara. Este si un arbore melifer si are o floare exceptionala. Paulownia Elongata daca ai rabdare cu ea si nu urmaresti profitul la 6-7 ani, ajunge pana la 30 de m inaltime. Inchipuiti-va in acest caz ce cantitate de lemn se formeaza.

  • De buna seama daca ati cerut in scris, aveti si numar de inregistrare si organizat cum sunteti puteti sa le comunicati. Altfel e minciuna. In subsidiar nu exista buget pe 2013-2014 dupa cum nu exista posibilitate legala a primariei Bistrita de a planta acolo unde v-ati gandit din motive evidente pentru orice cititor care a urmarit saga deseurilor municipale si a proiectului cu privire la acestea. Ce avem aici? Minciuna si dezinformare. Ca de obicei. Plus laudarosenie gaunoasa si narcisism congenital.

 • Dupa afirmatia facuta …5000 de euro profit pe an. Şi porumb dacă avem, cam tot atât câştigăm….acum spun si eu…cand se va castiga la porumb 5000 euro la hectar atunci se va castiga si din acesti copacei.Suntem satui de tot felul de afaceri cu melci, chinchila si alte matrapazlacuri aduse de pe alte meleaguri pentru prosperitatea unor oameni cu tupeu.

  • As dori sa plantez si eu .Am o suprafata de 8000 de metri dar nu stiu cu cine sa eau legatura

 • Mare tampenie. Dupa acest arbore, nu mai creste nimic in acel sol. Stiu persoane care au avut culturi in zona noastra si sa ales praful de acesti puieti. Grija mare. Suna prea bine.

  • Ai dreptate. Acest copac nu rezistă foarte bine la gerurile din zona noastră. Am plantat unul în grădina mea acum 5 ani, are cca. 4 m înălțime, însă diametrul nu depășește 10 cm. Sunt curios cum o să iasă din această iarnă.

 • Gicutule ; cu oameni ca tine DISPARE PLANETA. Daca te enerveaza asemenea stiri si comentarii pune-ti niste Manele nu le citi ale noastre ca nu te obliga nimeni.

  • Ma scuzati, dumneavoastra sunteti grup, grup organizat, adica mai multi ? De ce va agitati asa, sau vi se trage de la manele?

  • Il rog pe preapregatitul , preacunoscatorul domn Balan sa investeasca bani in arborii acestia (.macar pe un hectar )fenomenali care in 6 ani vor ajunge sa aiba 30 m sub pamant si maxim 8m inaltime si cca 10 -15 cm in diametru la baza .
   Eu am plantat pe un hectar si am luat o mare teapa !
   Pt o plimbare printre ei e ok investitia , dar ca investitie e teapa curata , pierdere curata .
   Si cea mai tare e faptul ca ei iti cumpara lemnul la maturitate ,.chipurile , la maxim 6 ani , dar tu nu vei avea niciodata posibilitatea sa valorifici masa lemnoasa . Mai repede ajungi pe lumea cealalta .

 • Neamuri proaste unii comentatori. Pentru voi nimic nu este bun si nici nu merita incercat. Mancatorii de mamaliga si nu numai, merita lasati la troaca cu laturi ai societatii.

  • Pescarul, trebuie sa investeasca si sa vada si el reziltatele. Toti care investesc in asa ceva vor lua teapa !!! Rugati-l pe cel care vinde asa ceva sa va arate cum arata o plantatie la 6 ani. Va va spune ca aceea s-a valorificat deja, ca s-a taiat, ca e plantata undeva departe timis , arad si ca a platit pt lemnul respectiv o suma fabuloasa . O sa va arate o cultura de 2 – 3 ani cu promisiunea ca in 6 ani ajunge …….muuuuuulta teaaaaaaapaaaaa !!!!
   Recomand investitia tuturor care nu au ce sa faca cu banii .

 • Terenurile propice pentru cultivarea acestui arbore sunt cele cu grad ridicat de fertilitate si care au apa din abundenta. Daca veticultiva pe deal si fara irigatie veti avea parte de soarta plantatiei din Ocnita, unde 30 ha sunt un exemplu de plantatie ineficienta.
  Alternativ va recomand plantarea a unui ha de teren in sistem intensiv cu gutui sau par. Productia la acest gen de cultura e mai mare decat la mar si se pot obtine la maturitate recolte de aproximativ 30.000 kg la ha. Daca veti valorifica doar 20.000 de kg de la care sa obtineti un profit de 1 euro/kg , veti avea in fiecare an minim 20.000 euro, fara a fi nevoit sa mai investestiti in alta plantatie si sa mai astepti un ciclu de alti 4-5 ani.
  Dupa al treilea an de plantare cu siguranta deja incepi sa ai recolte care se pot valorifica. Investitia initiala e in 400 de puieti si ingrijirea lor.
  PS. Acum kg de gutui sau de par se vinde cu 7-8 lei.

 • Încercarea moarte n-are. Dar nu trebuie sa-ti faci prea mari iluzii. Nu exista miracole. Cel putin in domeniul culturilor energetice se alearga dupa himere, precum salcia energetica si mai nou Paulownia spp. La fel s-a intamplat si cu germe de cresterea strutilor sau a melcilor.
  vezi: http://www.kwg.ro/ro/salcia-energetica/

  • domnule ioan nu vorbiti despre ce nu cunoasteti eu am plantat salcie energetica pe 10 ha si urmeaza sa acopar pana la 50ha, de ce? findca intradevar se castiga f. bine, cautati preturi la brichete si peleti, informativa corect si apoi putem discuta.cu respect.

 • Afacerea e rasadul, restul e poveste.
  au fost strutii
  au fost melcii
  a fost salcia energetica
  este paulonia
  va fi pacaliciul de servici
  VREAU SA VAD O PLANTATIE CRESCUTA IN CONDITII NATURALE IN ROMANIA

  • SA NE ARATE PAULICA FACTURA IN CARE SA FIE EVIDENTIATA CANTITATEA DE 250 MC DE PAULOWNIA ACHIZITIONATA DE FIRMA LUI si Daca e bun si ordinele de plata . LE POATE PUBLICA TOT PE ACEST SITE PT UNII CA D-UL BALAN SI ALTII .
   UN MARE RAHAT !

 • Tovarase Alexandru. Cu laudarosenia si narcisismul meu ati ajuns consilier local. Chiar ati recunoscut-o de vreo doua ori si ati afirmat-o ,iar urechile mele le-au receptionat cu mare atentie si asta nu se uita. Chiar si in targ s-a discutat de multe ori acest aspect. Si pt. ca sunt ordonat asa cum ma cunoasteti si la mine totul este asezat cu grija la dosare , sa trecem la explicatiile pe care le-ati cerut. In data de 28 ian 2014 s-a publicat propunerile cons. PER pt. BUGETUL pe 2014.La punctul sase(6) se cerea alocarea din bugetul local de sume consistente pentru fondul de mediu pt. completarea perdelei verzi cu arbori tineri si alte lucrari cu tematica de mediu. Anterior acestei depuneri dar si la dezbaterea publica pe buget unde am fost prezent am cerut cu insistenta acest lucru unde am amintit de acesti arbori numiti PAULOWNIA. UNDE ESTE MINCIUNA ? Acesta este raspunsul dat si regret ca si in 2017 inca nu v-ati insanatosit complet si rabufniti cu multa ura impotriva fostilor colegi .

 • Si inca ceva in plus pt. a nu uita cine a fost prezent la prezentarea acestui arbore (PAULOWNIA). Daca tastati ( TIMP ONLINE – prezentare PER- paulownia) vei vedea Alexandru cine a fost prezent si felul in care acest online a prezentat in data de 28 iunie acest subiect. De aici au plecat putin mai tarziu si interpelarile facute in cadrul unei sedinte de CL. Inca odata multumesc TIMP ONLINE !

  • Pt fraierii care doresc sa investeasca in Paulownia ii rog sa vina la Sieu Magherus , la Prisma , unde am plantat pe un hectar si rezultatul este deosebit , adica NUL – ZERO – .Arborii au ajuns in cca 1 an la 100 m inaltime si 20 m diametru – o mica exagerare potrivita pt acest articol.
   Va asteptam !

 • – De ce sa plantam ….?
  Acolo este mult de munca
  – De se sa muncim pamantul …?
  Mai bine stam sa comentam sau il vindem

  Eu consider ca cel care este in masura sa adauge comentarii la un articol ar trebui sa aiba cel putin o planta de paulownia .

  • Nu ne spui cum sa facem 5000 euro pe hectarul de porumb,asta ar fi o afacere prospera, serioasa,restul cu butasi e cancan!

 • Oare e articol publicitatar ?
  Paulonia e afacere doar pentru vânzătorii de răsaduri. Restul e can can. Au fost melcii, strutii și acum paulownia. Doamna Sabău, cereti părerea unui specialist silvic !
  Eu m-a cerut-o și m-a lămurit, o sa mai discutam după ieșirea din iarna aceasta ….
  Citez un clasic ( Camil Petrescu ) :
  Dacă nu ar fi prostii, Deștepții ar muri de foame.

  • Inca exista crescatorii de Melci , Ciuperci , Struti si multe alte afaceri care aduc profit …
   Cei care nu stiu sa isi administreze o afacere nu va merge si pentru asta nu inseamna ca acea afacere nu este rentabila .

 • Acest articol este publicitate mascata. In loc sa plateasca spatiu publicitar, se plateste un articol, care are acelasi efect ca si spatiul publicitar. Fraierii pun botul, se vad cu miile de euro in jab, deja. Dupa cum am mai spus, dupa acesti arbori si /sau salcia energetica vine prapadul. Ciao

  • normal ca saitul este de actualitate pentru ca il citesti online
   ai vrut sa stii daca afacerea cu paulonia mai este de actualitate?
   sa stii ca de 3 ani de cand e acest articol tzeparii s-au orientat spre alte afaceri rentabile…
   ai auzit de afacerea accidentul?
   daca nu….astepta sa te sune….

 • Va pot spune ca paulonia nu-mi inspira incredere. E un arbore modificat genic si extrem de invaziv. In multe state din USA este interzis. Plus ca in urma lui ramane un sol sarac in nutrienti. Acum locuiesc la mosia Walcot din regiunea Shropshire. Aici au o cultura de salix alba caerulea (un tip de salcie venita la origine din Asia) de-a lungul unui parau. Dupa 20 de ani sunt taiati si din ei se fac bâte de cricket. Pentru fiecare copac propietarul mosiei primeste undeva spre 250 de lire. In sfarsit, daca vrei sa faci bani dintr-o cultura lemnoasa ai nevoie de multi in ani. Profiturile mari nu se obtin in cinci ani….

 • Opriti-va fratilor omul nu obliga pe nimeni sa cumpere D-nle Balan Marius si toti ceilalti veniti la mine la pepiniera ca am puieti de pierde varaulonia, invidiulonia, leneulonia, prostiulonia si cel mai tare am un metis facut dintre o mutatie genetica de pe marte si venus numita fraiermartevenuselonia care e foarte comestibil iar cochilia copacului poate fi folosita la acoperit mintile inguste ajunge in 6 luni la 129 m si se cultiva la ghiveci in spatii mici si bine intunecate.Nu necesita udare, pret pe puiet 0,99 bani. Va astept in limita stocului disponibil.Sunati acum!

 • Eu nu inteleg de ce atata ura viscerala la unii care comenteaza aici. Domnilor , pt d-vs nimic nu este bun. Sa cauti trufe , sa cresti struti, sa cultivi Paulownia. Lasti in pace oamenii care vor sa incerce ceva nou. Si COLUMB a cautat mereu ceva nou si a descoperit AMERICA. De ce atata reticenta pt. nou la noi la romani. In loc sa va bucurati de aceste informatii, voi le criticati. Nu va obliga nimeni sa le incercati, dar putina abtinere si eleganta se impune. Suntem cetateni EUROPENI , ce naiba !

  • Columb a descoperit America doar pentru ca domnul Balan a pus-o acolo pentru a fi descoperită. Desigur, administrația locală nici pentru asta nu l-a băgat în seamă, așa cum s-ar fi cuvenit.

 • Acest arbore e foarte periculos pentru circulatia rutiera din Romania.
  Daka kreste asa de mult si vine o furtuna de=l da jos pe o strada va inchipuiti ce mult avem d e asteptat?
  Unde gasim asa de multi oameni cu drujbe si tiruri pentru degajarea partii carosabile???

  • oriunde ar fi el plantat, la cat e de rara reteaua stradala in Romania, la cum creste de repede si mult creste nu are unde sa cada decat …pe partea carosabila!!!!!

 • Buna seara tuturor .
  Am vazut interviul D.nului Basoc si ii dau mare dreptate . Daca intretinem plantatia avem rezultate in caz contrar NU.
  Este al 3-lea an in care plantez paulownia cu d.nul Basoc si ii multumesc pe aceasta cale. Rezultatele sunt bune dar am si muncit . In acest moment grosimea unui pom este de 15 / 18 cm si o inaltime de 8 pana la 12 m . Plantatia este intre Bistrita si Reghin . Anul aceste voi planta inca un hectar si sper ca in 2 / 3 ani sa pot valorifica busteanul .

  • Salut!!as dori sa vin si eu la dv sa vad plantatia!!imi trimiteti adresa si localitatea pe mail:turcugeorge80@gmail.com multumesc

  • Salut Dorin! Doresc sa vad si eu plantatia dumneavoastra. Lasati-mi va rog pe urmatoarea adresa de e-mail adresa unde pot sa vad plantatia dumneavoastra: maru7z@yahoo.com

  • Buna ziua. As dori sa vad si eu plantatia dvs. domnule. Nr meu de tel este 0787334116. Laura

 • Am si eu in curte 8 buc. Paulownia de doi ani si s-au dezvoltat foarte bine . Cred ca anul viitor sa vad cum va inflori .
  Paulownia online este o firma de incredere. Am cumparatvde la ei mure ,nuci ,zmeura si au fost livrate la timp cu factura si cu certificat de calitate. ( multumesc domnului Paul )

 • Am si eu 2 ha de teren la 500m de oras Timisoara si l- as planta cu paulonia dar de unde bani cine te ajuta ca toti numai promit .

 • Acest Paul Basuc nu isi respecta contractele. Nu livreaza ce trebuie si nici la timp. Il cauti …nu mai raspunde la telefon. Atentie cine doreste sa faca afaceri cu el!!!!

 • Este o mare TEAPA plantarea de paulownia
  eu am plantat rasad „garantat” si au iesit cam 10% si dupa 2 ani nu sunt mai inalte decit piciorul broastei cu 2-3 frunze desi au toate conditiile de sol si umuditate
  in rest constat discutii belicoase si „coate” sub costite
  credeam ca se poate si ceva serios si mai ales UTIL

  • si eu am cumparat seminte in valoare de 300 lei si nu a rasarit nici macar un fir. E MARE TEAPA. PEEFER SALCAMUL CA E REZISTENT LA FRIG,SECETA,ETC… IAR FLORILE LUI SUNT SUPER PT ALBINE…

  • Uite, eu am 220 buc Paulownia, si intr-adevar au xistat mici probleme, dar au crescut copacii si am in acest moment 220 copaci inalti de 5-6 metri intr-un an si jumatate. am poze si nu sunt vreun postac cu vreo legatura cu firma lui Balan. La intrebari pot raspunde la numarul meu personal: 0730416764 cum am facut, cum amplantat si ce stiu despre copacul asta. N-am legatura cu Marius Balan si nici nu comercializez puieti de Paulownia. Ii am doar pentru mine si proprie folosinta.

 • Suntem cel mai performant producator de plante PAULOWNIA din Romania.Ne-am specializat in propagarea si cresterea plantelor si suntem primul producator care ofera o gama completa de servicii pentru infiintarea, intretinerea plantatiilor de Paulownia.Va oferim plante de foarte buna calitate, la standardele cele mai inalte, obtinute prin metoda inmultirii in vitro.
  Oferim servicii de consultanta specializata in vederea infiintarii plantatiilor pentru obtinerea de cheresta sau biomasa.In plus, va colectam intreaga productie de lemn Paulownia.Pentru orice detalii sau intrebari nu ezitati sa ne sunati.
  Comenzile se fac telefonic iar expedierea se face prin curier.
  Pentru comenzi / rezervari de material saditor, sfaturi si consultanta gratuita, va rugam sa ne apelati la numarul de telefon: 0743019318 / 0741252222.

 • Buna ziua vreau da înființeze o plantatie in prahova pe 2500 mp as dori un umar de contact sau da ma contactați dumneavoastra la nr de tel 0762131139 va multumesc frumos

 • Voi nu va dati seama cat de penibili sunteti?Trimite-ti aceleas comentarii pe toate paginile cum ca paulownia e o afacere proasta.E plin netul de prosti ca voi.Poate nu merge intr o parte a tarii dar asta nu inseamna ca nu se poate in tara noastra.In sud,de exemplu se planteaza foarte bine.

  • „Nu va dati seama cat sunteti de penibili?”
   Daca unii au investit in plantatii de Paulownia si au luat tzeapa asta nu inseamna ca nu trebuie sa se gaseasca si altii care sa se fraiereasca.
   Am cumparat 30 copacei de 3m inaltime si diametru de 3 cm, care probabil aveau deja 3-4 ani, cu pretul de 10lei bucata, de la o pepiniera din Baia Mare, din care au rezistat dupa 2 ani doar 4 bucati, care la varsta de 7-8ani au ajuns la un diametru de 15-20cm la baza si neseminificativ la o lungime de 5m.
   Deci, cand? Dupa cati alti zeci de ani vor ajunge la diametrul la care sa pot scoate o scandura de 15cm latime?

   Afacerea sunt puietii vanduti la fraieri. Restul e reclama.

  • lasa un contact astfel incat sa ne poti da detalii despre exemplul tau.
   si eu am 220 copaci de 1,5 – 2 ani si sunt cam de 6-7 m. Dar ii ud si am grija de ei!
   Ca sa discutam va dau nr meu ca sa facem schimb de informatii: 0730416764

 • Paulownia?Acest bistritean este un tepar de rasa!,incheie contracte pe o firma deja radiata.nu este un contract legal nu ofera eticheta obligatorie emisa de ITCSMS

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.