”Am primit din partea unui tânăr arhitect o propunere de construire a unui muzeu de artă contemporană, o idee superbă, propunerea lui fiind de regenerare a zonei de lângă Casa Textoris, din capătul Gheorghe Șincai, unde sunt niște magazine”, a spus primarul Gabriel Lazany în ultima conferință de presă.
În Casa Textoris au funcţionat o bucată de vreme fundația Textoris, Kamilla Textoris-Haus, dar și o pensiune, o serie de magazine şi sedii ale unor firme de construcţii și transport. Timp de 4 ani, începând cu 1940, clădirea a servit drept internat pentru Gimnaziul German, actualul Colegiu Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița.
Cel care a ridicat-o, Michael Textoris, nu a apucat să se bucure de această casă din cauză. El a fost ucis cu 2 ani înainte de finalizarea construcției, mai precis în 6 decembrie 1863, de un ofițer din garnizoana cetății cu care era în conflict din cauza unei femei pe care o iubeau amândoi. După crimă ofițerul a fost ajutat de alți soldați să fugă din Bistrița.
Am discutat despre diferite clădiri , despre clădirea în care a fost Biblioteca Județeană, Casa Ioan Zidaru, și majoritatea celor care au comentat articolele, își doresc păstrarea și restaurarea clădirilor
Dar, de fiecare data ajungem la aceeași discuție.
Cine să facă asta, privatii (persoane fizice) , firmele imobiliare (persoane juridice) sau statul.
O firmă, ia bani împrumut de la bancă, restaurează, închiriază, plătește impozit pe chirii la stat, plătește taxe locale (impozit pe clădiri) , repara din nou dacă se strică ceva.
Statul.
Cumpără clădirea cu banii cetățenilor
Restaurează cu banii cetățenilor
Face muzeu și angajează și mai mulți bugetari, pe care îi plătește cu banii cetățenilor.
Peste câțiva ani se strică acoperișul și trebuie să îl schimbe, cu banii cetățenilor.
Deci, obiecțiile unor comentatori anonimi “Gicu” sunt îndreptățite.
Clădirile trebuie salvate, dar de cine?
E bine să fie o cheltuială în plus ( instituție muzeală) sau să fie o sursă de venit pt stat (proprietate privată sau companie juridică)
Nu au ce căuta hidoşenile de Artă Modernă într-o zonă Medievală cum este Centru Vechi !
Deoarece acolo nu sunt locuri de parcare utilizabile, toate locurile de parcare disponibile şi cele din parcările insuficiente de pe Lupeni vor fi ocupate tot timpul exclusiv de angajațij din primărie aceaste clădiri nu vor prezenta niciodată vreun interes să fie cumpărate.
Ştiu că soluția muzeului de artă contemporană este nasoală ca foarte puțină lume este interesată de „operele’ de artă contemporană şi din vânzarea de bilete nici măcar o parte din angajați nu vor putea fi plătiți, vezi aici galeria de artaă de pe Sugălete mereu pustie însă măcar această clădire ar fi utilizată.
Lazany încearcă să acopere cu disperare crima culturală asupra orașului produsa recent. Mutilarea patrimoniului arhitectural și distrugere de opere de arta publice. Fără să ceară o consultare prealabila lazany a demolat peste noapte mare parte din stilpii totemici din zona arțarilor proveniți de la fosta rețea proditerm. Erau un traseu plin de farmec și un simbol încărcat iconic al unei epoci de munca, mîndrie și beton. Un icon al orașului, cel mai puternic de fapt, numit de scriitoarea Ioana Bradea stonehengul bistrițean sau un loc al memoriei cum l-ar numi antropologii. Lazany, un rudimentar needucat i-a pus la pămînt. Atenție, mai sint încă citiva in picioare, pot fi salvați. O crimă culturală odioasă. Iar dincolo de faptul de a se distruge un ansamblu (informal) arhitectonic tip vestigiu industrial, o parte din stilpi aveau lucrări de gorzo executate pe ei, care a fost invitat de oraș într-o rezidenta artistică sa facă intervenții artistice în spațiul public în 2023.Culmea, de primărie! E vorba deci de masacrare de patrimoniu arhitectural și distrugere de opere de artă. Iar acum acest individ anunță că flutura o idee superbă de muzeu de arta contemporana. In acest caz as dori sa contribui și ei cu o lucrare sau două. Una: sa introducem in muzeu unul din stilpii masacrati cu picamerul care are desene de gorzo pe ei (deși, repet, aveau prestanta in sine aceste relicve aproape religios-socialiste). Mai propun o lucrare tip instalație care sa ilustreze operațiunea de îngropare a weceului public de lîngă casina romana de lazany cu basculante de nisip pt că așa sa alunge t. din parculetul cel mic de acolo, pt ca sa nu tulbure odihna marilor bistriteni panteonati de feier. Lazany, repet, a debutat ca MUTILATOR incult de oraș și VANDALIZATOR de artă contemporană. Ar trebui anchetat pt asta și ar trebui sa demisioneze.
Nu ar merge mai bine aici un grupaj de blocuri cu 10 etaje numai bune pentru cei 100.000 asiatici asteptati sa vina in 2025 sa ocupe cele 22.000 locuri de munca libere + la firmele particulare care nu au cu cine sa lucreze.
Iata concurs de idei pentru comentacii care vor sa dispara tot centrul istoric .
Avem si fete palide care comenteaza in astfel de mod.
Desigur am glumit insa la misto .
Bălane iar ai comentat fix degeaba .
Nici ție nici lui bogdan iypkhan nu vă ies glumele .
Îtrebarea serioasă este dacă se potriveşte arta modernă în Centru Vechi sau nu ?!
omule, mai updateaza putin vocabularul. de la 1960 incoace nu mai există decit artă contemporană.
artă modernă se mai face poate doar in debaralele mintilor ramase in urmă. ea e demult in muzeu.
intrebarea e daca matale, cind iesi la promenadă în oras, te potrivesti cu centrul vechi sau nu ))
Omul a fost blând că spune artă modernă fiindcă arta contemporană este mult mai hidoasă!
Bistrița are deja mai multe statui în topul celor mai urîte statui din lume.
Bai TIBI !
Cu tot respectul, ca am eu in comun cu cel pomenit de tine ?
Eu sunt un vesel ECOLOGIST care macar am facut deja ceva.
Am facut presiune constructiva in fata autoritatilor pentru salvarea unei bijuterii arhitecturale de importanta B pe ntru oras.
Fosta BIBLIOTECA JUD . de pe Garii e salvata !
Nu se mai demoleaza bre !
Deci imi permit cu aceasta ocazie sa mai si glumesc dar gluma este foarte serioasa ca un preaviz pentru cei prosti care doresc sa mai demoleze astfel de imobile pe unde face cu ochiul afaceristilor care nu iubesc Bistrita si bistritenii.
IOLVON ?…..macar sun mandru ca am reusit ceva in viata asta pentru frumosul oras al meu.
Așa și? O cumpără și pe asta?
Nu mai sunt camere la Muzeul Județean și face lumea coadă la bilete?
Domnul primar are arhitecți în primărie și șefa de la urbanism este tot „arhitecta” de ce nu ii consulta?
Orașul arata tot mai urat, mutilat din orice direcție vii vezi niște mastodonti îngrămădiți lângă case, fără parcări, fără copaci plantați, un dezastru total.
Oare când se va pune capăt acestor mutilari ale orașului, nu mai avem oameni care care sa le pese de oraș, de punerea în valoare a unor obiective lăsate în paragina?
Sugaletele un reper emblematic, pica acoperișurile, alții fac hoteluri sub galete fără parcări.
Unde am ajuns?
Se vede lipsa unor specialiști adevărați iar dacă aceștia exista nu piti face fata celor de la direcția de urbanism.
Este mult mai bine aşa decât o altă crâşmă infectă ca cele de pe strada Liviu Rebreanu .
Rares,de ‘frumusetea statuilor’ din Bistrita te rog contacteaza-l pe Prof.Dr.Medic.Teolog.Scriitor si aspirant Academician BUTA MIRCEA GELU ,sigur te lamureste cum stam cu frumusetea lor.
Vom păți ca şi cu chestia aia de pe semnele maro de la intrarea în oraş care nimeni nu ştie ce înseamnă.
Ăştia vor să alunge şi săraci bătrâni din Căminul de Bătrâni să facã şi acolo un muzeu.
O ce dragut, la cat mai multe muzee frumoase si utile, acolo se pot angaja diversi oameni de cultura bine pregati, ridicam Bistrita la alt nivel mandri o sa mai fim!
Eu ştiu şi singur ce îmi place şi ce nu.
Nu trebuie să vină nici-un ” bine pregătit ” să mă convingă că dacă se expune un WC întrun Muzeu asta chiar ar fi o formă de artă că nu ține.
Referitor la cât de ” frumoasă ” este arta contemporană eu nu am văzut pe nimeni să-şi pună ca wallpaper pe calculator sau pe smartphone vreo imagine de artã contemporană.
Vă las pe voi să trageți concluzile.
Parcarea Lupeni a fost comânjită de elevi de la colegiul de artă cu nişte urîtăni de grafiti.
În Copenhaga e plin de galerii de artă și de case de licitații!
Toate PRIVATE?
Este o afacere, să VINZI arta, nu să se holbeze lumea la artă și să plece cu banii în buzunar!
Galeria de artă închiriază un spațiu comercial, la parterul unui bloc, să zicem ca plătește 30.000 lei chirie pe lună.
Doi angajați fiecare cu 25.000 lei brut pe lună
Colaborează cu artiști , expun, vând arta, artistul își primește partea, Galeria la fel, TVA la stat de 25%, impozit pe profit de 22%, etc.
e plin, galerii cu mobilă design mai special, galerii cu sticlă, alții expun tablouri, alții sculpturi , etc.
Totul este privat, firme de familie !
Nu este o afacere caritabilă, educativă, culturală!
Este o afacere!
Vinzi, reziști, nu vinzi dai faliment și închizi galeria!
ieșiți oameni buni din Centrul Istoric .. primărie, poliția locala, servicii, adăposturi, birouri!
nu vă mai îngrămădiți pentru că n-aveți parcări și aglomerați inutil zona!
demolați fosta uzină termică a orașului și construiți primarie+poliție locală+direcții cu locuri de parcare etc.
astfel vei rămâne PSD-istule Gabriel în istoria orașului altfel decât cu ”spoială” ieftină!
@ Magelan, Greşit în zona Proditerm este cam îngesuială şi este mare nevoie de un Parc !
Cum spunea şi Bălan Primăria trebuie mutată în Cocoşu că ocolo este loc destul şi nu va încurca cetățeni oraşului cum încurcă acum.
Este loc destul şi în Zăvoaie numai că acolo pute.
Nesimțiții din Primãrie să-şi parcheze maşinile în Curtea Primărie cu intrarea de pe Şincai să nu şi-le mai parcheze pe locurile de parcare care trebuie să fie destinate exlusiv vizitatorilor lafel trebuie să facă şi ceilalți nesimțiți din Centru Vechi că de aceea au porți şi curți !
Sa vedem si partea plina a paharului. E drept ca pana acum marele si laudatul Lazany a cam dat-o in bara, dar faptul ca elimina betoanele comuniste, chiar nu e rau.
Băieți, aveți idei și v va rămâne doar să vă asculte cineva care are timp și are nervi să parcurgă diversitatea clocelilor voastre.
Este foarte ușor să faci pe deșteptul și să arăți că tu cunoști și nimeni nu mai are habar de nimic în rest.
Încercați cu duhul blândețe să aveți cât de cât un punct comun în discuție și de acolo puteți porni spre concordie.
@ Torel Am citit de două ori ce ai scris nu am înțeles ce ai vrut să spui.