Actualitate

O mie de păsări observate într-o singură zi în județul Bistrița-Năsăud

Peste 30 de specii de păsări și un cârd cu circa 600 de rațe au fost observate într-o singură zi pe raza județului Bistrița-Năsăud de profesorul Toader Dorel Bazga, care a participat și anul acesta la recensământul internațional al păsărilor de apă.

Cu ocazia recensământului internațional al păsărilor de apă, ornitologi din toată lumea notează toate păsările observate în teren, prioritate având speciile de păsări de apă.

”Am acoperit și eu o locație, probabil singura în Bistrița-Năsăud, cu rezultate frumoase în teren. Chiar dacă am avut parte de frig și ninsoare, de locuri secate sau înghețate bocnă, experiența a fost fabuloasă. Surprizele s-au ținut lanț: sturzul viilor, buhai de baltă la taifas cu egretă mare și stârc cenușiu, șorecar mâncând dintr-o vulpe, vulturul codalb cu prada (o rață), o broască în ninsoare, scoici de lac înzăpezite, chițcan de apă, vulpi și căprioare”, a scris prof. Bazga pe Facebook, unde a postat și un film cu secvențe din ceea ce a observat în ziua de 13 ianuarie 2024.

Atunci, el a observat 32 specii de păsări cu un total de 1005 exemplare din care 684 rațe la un loc. Anul trecut observase 412.

Recensământul are loc între 10 și 20 ianuarie 2024.

5 comentarii

  • Vultur codalb in zona noastra? Arealul sau e cu totul altul. In Romania este o specie periclitata cu 20-25 de exemplare ouatoare, toate situatie in Delta Dunarii si spatiul Dunarean.
    Ceea ce a observat domnul Prof. Bazga e posibil sa fie un exemplar aflat in proces de migrare spre sud, la temperaturi mai potrivite pentru el. Foarte frumos!

    11
    2
    • Este o specie rară în România, dar populația este ceva mai mare decât ați precizat dumneavoastră(oricum peste 100). În BN a fost semnalată încă de vreo 3 ori în anii anteriori, inclusiv de către mine (atunci era un exemplar imatur). Acest adult doar tranzitează temporar județul în acest sezon rece. Mulțumesc pentru apreciere!

      14
      1
  • Cum poți să spui că faci recensământ acoperind cu pașii un minuscul spatiu terestru? Da’, ceva râme nu a descoperit? Aiurea. Ciudați explicând ciudățenii.

    2
    14
    • În România, anul trecut au participat în total 164 observatori, care au acoperit la nivel național 487 de locații. În total au fost numărate 714.437 de păsări, dintre care 621.434 de exemplare (87 % din total) aparțin speciilor acvatice, care sunt ținta acestui recensământ anual. Au fost identificate 168 de specii, dintre care 92 (54,8 %) sunt specii acvatice, dependente de zonele umede. Acest recensământ are în vizor păsările de apă, concentrate pe râuri sau lacuri neîngheţate unde pot fi numărate destul de facil. Nu trebuie confundat cu recensământul populației umane. Chiar și acolo e greu de dat o cifră exactă, darămite în cazul animalelor. E însă un pas important în cunoașterea dinamicii sezoniere a păsărilor și având în vedere că se face la nivel național, datele expuse pe o hartă generală aduc informații deosebit de valoroase. Să discreditezi un asemenea studiu mi se pare cel puțin straniu…

      20
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS