Actualitate Sănătate

O nouă sabie a lui Damocles stă deasupra Spitalului Orăşenesc „George Trifon” Năsăud

Spitalul Orăşenesc "George Trifon" Năsăud ar putea deveni centru multifuncţional întrucât deţine diverse secţii şi aparatură, dar nu are specialişti. Ministerul Sănătăţii începe reforma în sistem cu reorganizarea spitalelor, iar de la noi din judeţ doar unitatea medicală din Năsăud are probleme cu cheltuielile mari şi lipsa specialiştilor.

Preşedintele – director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că în prima fază, reforma în sănătate va presupune o reorganizare a spitalelor în instituţii autonome.

„Încă nu s-a luat decizia sub ce formă se vor transforma spitalele. Regie autonome nu pot, ONG-uri nu e o idee prea bună. Probabil se vor transforma în societăţi comerciale. Mai întâi vor fi 12 spitale-pilot şi procesul va desfăşura pe tot parcursul anului 2014. Vor fi selecţionate după ce legea va fi aprobată de Parlament. Vor fi organizate într-una din formele independente, vor avea un manager numit de Consiliul de Administraţie care va avea libertate în stabilirea organigramei şi statului de funcţii, va putea să negocieze şi să stabilească salarii în funcţie de performanţa fiecăruia pornindu-se la salariile de acum care reprezintă nivelul minim”, a spus ea.

În ce priveşte judeţul nostru, Camelia Ilişuan spune că nu se va desfiinţa niciun spital. „Nu se va desfiinţa niciun spital doar că ministrul Sănătăţii vrea să împingă din spitale tratamentul care nu necesită spitalizare pe termen lung spre spitalizarea de zi, adică internarea bolnavului timp de 24 de ore după care este externat şi tratamentul se face în ambulatoriu sau în centre medicale multifuncţionale. În ţară sunt mai multe spitale cărora nu le ajunge finanţarea de la CNAS pentru că, deşi au secţii şi sunt acreditate la un anumit nivel, nu au personal. De exemplu, spitalul din Năsăud, degeaba are secţie de chirurgie. Nu are anestezist, nu poate asigura gardă permanentă şi atunci nici nu face nu ştiu ce servicii, decât pansamente şi mai ştiu eu ce. Ca atare, nu are grad de complexitate mare la cazurile rezolvate şi are tarife mici. Asemenea spitale vor fi transformate în centre multifuncţionale cu spitalizare de zi. Vor spitaliza timp de 24 de ore pacienţii care le vin în regim de urgenţă, chiar şi cronici, iar dacă este necesară spitalizarea pe termen lung, să fie transferaţi la spitale cu personal şi dotarea necesară. Aceste centre multifuncţionale vor fi tarifate altfel, iar condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească nu vor fi la fel de stricte ca la spital. E o idee lansată de domnul ministru”, a spus Camelia Ilişuan.

Preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud a spus că doar Năsăudul este în situaţia de a deveni centru multifuncţional. „Becleanul stă mai bine. La Năsăud, în afară că nu există specialiştii de care are nevoie să dezvolte nişte servicii medicale mai complexe, sunt spaţii mari care trebuie întreţinute şi cheltuieli foarte mari. Trebuie luate ceva măsuri”, a spus ea.

În ce priveşte desfiinţarea Direcţiilor de Sănătate Publică, Camelia Ilişuan a spus: „Eu cred că a fost puţin entuziasm hazardat. Nu se poate nimic de azi pe mâine. Totul trebuie oarecum experiementat pentru că dacă bulversezi dintr-o dată tot ce înseamnă un sistem, nu ştiu cum îl mai pui la loc. DSP aşteaptă să vadă ce va trece la autoritatea locală. Şi ei spun că trebuie foarte bine gândit ce trece dintr-o parte în alta. Vor trece oameni cu tot cu buget. Autorităţile locale vor primi bani din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru a putea funcţiona, cel puţin în primul an. Nu ştim apoi cum va fi”, a spus Camelia Ilişuan.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.