Cultură

O tânără de pe Valea Țibleșului, în finala concursului ”Vedeta populară”

O tânără de 24 de ani de pe Valea Țibleșului, Anda Horoba, a impresionat cu prezența ei în semifinala emisiunii ”Vedeta populară”, transmisă în duminica Rusaliilor, de TVR. Ea a venit cu toată familia să prezinte un ritual de nuntă în fața celor cinci jurați, iar apoi a interpretat un cântec din folclorul ucrainean.

În semifinală, Anda Horoba a interpretat un cântec dintr-un ritual de nuntă de pe Valea Țibleșului, iar pentru a realiza acest moment a primit sprijinul familiei ei, mama, Eugenia Horoba, la rândul ei interpretă, tata, bunica și nepoțica.

Jurații au avut cuvinte de laudă.

  • ”Frumos. Bucuria mea a fost enormă să văd acei oameni adevărați din matca satului, s-o văd pe bunica, pe mama, Eugenia Horoba, de asemenea o interpretă a cântecului tradițional autentic de la voi, de acasă. Te-ai pregătit frumos. Purtatul steagului a fost puțin aritmic, dar eu ai fost foarte bine” – Elise Stan.
  • ”Îți doresc să continui pe calea asta curată. Ești foarte talentată, ai drag și dorință de căutare. Sunt lucruri extraordinare. Trebuie să știi ce să faci cu toate aceste lucruri, că Dumnezeu și le-a dat pe toate” – Cornelia Rednic.
  • ”Mi-a plăcut momentul în care ai făcut strigătura sacadată care s-a legat bine cu ritmul steagului și cu cel în care tu spuneai strigătura. Mi-a plăcut cum ai construit. Ai crescut cu acest tradițional, îl ai în sânge” – Nicoleta Stoican.
  • ”Ea a ales să cânte un cântec cu strigături. Mie mi-ar fi plăcut să aud din Bistrița Gojitul miresei, adică Plânsul miresei. Este un cântec de ritual strălucitor. Trebuie să fii foarte atentă la repertoriu. Așa că Doamne ajută!” – Grigore Leșe.

Anda Horoba din Molișet, studentă la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, s-a numărat printre cei 5 finaliști.

”Eu tot timpul am fost o visătoare și știam că ceea ce îmi doresc o să se întâmple. Unii oameni îmi spuneau să cobor cu picioarele pe pământ, dar eu le-am cerut să mă lase să visez că am dreptul. Dacă tot am ajuns să fiu aici, chiar visez la marele premiu, la trofeul Vedeta populară. De ce să nu fiu eu vedeta populară?”, a spus în final Ana Horoba.

Marea Finală va fi duminică 11 iunie și va fi transmisă de TVR 1.

1 comentariu

  • Anda a facut cinste judetului in cele doua etape ale concursului si merita pe deplin felicitarile iubitorilor de folclor de pretutindeni. Pentru etapa finala trebuie insa sa aiba mare grija in alegerea celor doua melodii (cantec reprezentativ din zona folclorica respectiv melodie lautareasca) care sa-i puna in valoare vocea , portul popular , prestanta , autenticitatea si nu in ultimul rand contributia personala in interpretare.Daca as fi in locul ei as cere sfatul unor cunoscatori , poate Alexandru Pugna , poate Domnica Dologa , ambii descendenti de la poalele Tiblesului.(Familia e buna oricand dar cunostintele acesteia au anumite limitari.) Baiatul din Valea Chioarului pare (imi pare) a fi mai bine sfatuit si cred ca are mari sanse sa castige concursul. Anda poate sa spere (sa viseze!) si sa lupte atata timp cat in timpul concursului se poate intampla orice. Chiar daca Simion nu o prea simpatizeaza , Anda are sansa ei. Succes , Anda!

    19
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS