Cultură

”Înstruțatul boului”, un obicei vechi de sute de ani, care se practică la Figa și Căianu Mic

De Rusalii, se practică un obicei vechi de sute de ani: ”Înstruțatul” sau ”Împănatul” boului. Astăzi, la Figa, iar mâine la Căianu Mic, se organizează câte o procesiune al cărui personaj principal este boul, împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, simbol al fecundității și fertilităţii. Oamenii aruncă spre el cu apă ca să aibă o recoltă bogată, iar fetele vor să-l prindă ca să fie sigure că se mărită anul acesta.

Detalii despre acest obicei am aflat de la Alexandru Pugna, interpret de muzică populară de pe Valea Țibleșului și totodată manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Obiceiul este precreștin și aduce aminte de legiunile romane

”Obiceiul are conotații precreștine, este foarte vechi fiind închinat zeiței Cybele, zeița naturii și fertilității. Are loc în perioada aceasta în care romanii sărbătoreau trandafirul sălbatic, Rosa canina. Totodată, alaiul care însoțește boul înstruțat, mascații, dracii cum sunt numiți ei la Căianu Mic, purtau în vechime coifuri din coajă de cireș, platoșe la mâini, la picioare, și aveau o botă lungă pe post de suliță în vârful căreia lăsau câteva frunze verzi. Uitându-te înspre ei când intrau în sat, aveai impresia că vine oastea romană. Să nu uităm că pe vale se afla celebrul castru roman de la Ilișua. Specialiștii în domeniu spun că această cohortă care venea pe Valea Țibleșului în sus ar reprezenta armata romană care venea să ceară tribut dacilor liberi de pe vale.

Cununa în formă de cruce, amprenta creștinismului

Pe obiceiul Boului înstruțat s-au așezat și câteva elemente creștine pentru că acea cunună de flori pe care o poartă, realizată de fetele satului, are formă de cruce. Această cunună purtată de bou, condus înspre casa celui care e considerat de comunitate cel mai mare gospodar din acel sat, care a ieșit primul la arat, are cei mai frumoși boi (boul trebuie să fie al gazdei care va primi cununa), iar acest simbol, cununa, este așezată la finalul ceremonialului pe acoperișul grajdului acelui om pentru ca oricine trece prin sat să știe că acolo locuiește cel considerat de comunitate ca fiind primul gospodar.

Diferențe între Figa și Căianu Mic

La Căianu Mic nu are nimeni voie să se atingă de boul înstruțat cum se întâmplă, de exemplu, la Figa, unde fetele vor să-l atingă ca să se mărite în anul respectiv.

La Căianu Mic, boul înstruțat e apărat de către dracii aceștia mascați, cu botele lungi. El e considerat sacru. E împodobit cu elemente din portul popular, duce cununa sub formă de cruce și este însoțit de feciorii care s-au însurat anul trecut. E vorba de fertilitate în acest obicei și de izgonirea duhurilor rele din sat fiindcă alaiul se oprește întotdeauna la răspântii de drum și acolo face gălăgie. Ceterașii care îi însoțesc pe tineri cântă pentru a alunga duhurile rele.

Este un obicei care păstrează atât elemente precreștine, cât și creștine, ceea ce dă dovada faptului că românii se află de multă vreme pe aceste locuri, de milenii aș spune. Se păstrează cu sfințenie la Figa, Tăure, Căianu Mare și Căianu Mic.

În perioada comunistă s-a încercat desființarea lui, considerându-se prea vulgar, dar nu au reușit nici măcar comuniștii să facă acest lucru. Eram copil și au venit cu miliția de la județ, la Căianu Mic, dar tot nu au reușit să-l desființeze.

E îmbucurător faptul că este un obicei viu și că oamenii își respectă tradiția și că au încredere în puterea aceasta de purificare și de alungare a duhurilor rele prin acest obicei”, a spus Alexandru Pugna.

În satul Figa, boul va fi înstruțat astăzi la ora 14.00, iar la Căianu Mic luni la ora 12.00.

Fotografiile sunt de arhivă.

25 comentarii

  • La Bistrita trebuie sa se profite de faptul ca orasul a primit mostenire o gramada de STRUTI ,evident din poliester din alte vremuri apuse .
    In acest sens propun o serbare locala INSTRUTAREA -Strutului care ar putea atrage o multime impresionanta de gura-casca de prin toata tara si UE care cauta senzatii unice .
    Asta da parc de distractii .

    6
    39
    • Bălane iar te mănâncă să vorbeşti prosti atunci când nu este cazul.
      Acest este un articol frumos şi vi tu şi dai cu bota în baltă. Du-te mă şi vezi-ți de pasajele tale penibile, du-te şi vezi-ți de piscina de la Piață !

      43
      3
    • Nu are stare încă nu şia luat medicamentele şi trebuie să comită o nouă prostie încă de dimineață.

      35
      4
    • Ia mai zine tu Bălane să ne mai râdem să ne mai destindem de dimineață

      29
      4
    • Firma care a distrus pista de biciclete de pe Subcetate a precizat că va reface pista la forma inițială adică tradus pe româneşte va astupa gropile făcute de ei pe porțiuni însă aceasta nu înseamnă refacerea la forma inițială ci înseamnă PETICIRE !
      Refacerea la forma inițială înseamnă refacerea integrală a pistei de bicilete Subcetate pe toată porțiunea dintre străzile Zefirului şi Drumul Cetății. Uitați-vă la filmulețul anterior şi o să vedeți cum trebuie refăcută integral pista Subcetate.

      56
      2
  • Pe vremea comunismului (de fapt a „socialismului multilateral dezvoltat”) era greu sa gasesti un bou falnic pentru impodobire intrucat sarmanii munceau din greu in timpul saptamanii , la colectiv , pe mancare si bautura , iar duminica munceau „voluntar” fiind prinsi la jug de cei care lucrau deja la oras. Astia nu le dadeu decat bataie . Acum nu-i problema , ca sunt „boi” falnici pe indestulate. Mai greu e cu podoabele…

    5
    12
    • Fain articol felicitări redacției la cât mai multe articole faine în continuare !

      27
      5
    • Apreceri redației cu astfel de articole bine documentate dați clasă concurenței care se mulțumește doar să raporteze un eveniment și atât nimic mai mult.

      15
      5
  • „Înstruțatu’ boului” este un străvechi ritual rural, atestat exclusiv în Transilvania. Ritualul constă în împodobirea capului si coarnelor unui bou cu flori multicolore care apoi este purtat, de feciori msacati si îmbrăcati în scoarță de cireș si acoperiti cu frunze, pe la portile caselor din sat unde este udat cu apă în speranța obținerii unor recolte bogate. Obiceiul acesta se practică in jurul datei solstitiului de vară, fiind dedicat sfârşitului primăverii. Astăzi se mai păstrează cu predilecție în localități rurale din județul Bistrița- Năsăud precum Căianu Mic, Tăure, Cristur-Sieu, sau chiar la Figa, localitate componentă a orasului Beclean.

    17
    2
  • Si mie mi-a placut insa nu imi plac BOII comentaci care au sarit la gatul lui Balan cu podoabele lor verbale cu tot desi dreptul la opinie este liber in aceasta tara plina cu BOI.
    Deci boi si boi , unii mai putin de apreciat .

    1
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS