Actualitate

O treime din banii de la bugetul local se duc pe salariile angajaților din Primăria Bistrița

Primăria Bistrița, instituție pe care ar vrea să o conducă nouă candidați la funcția de edil, este unul dintre cei mai mari angajatori din oraș. Are în total 1181 de salariați, cei mai mulți – 287 – în aparatul propriu al primarului și serviciile publice fără personalitate juridică.

Aceasta în condițiile în care Bistrița este un oraș cu puțin peste 70.000 de locuitori, șase localități componente și 28 de unități de învățământ aflate în administrarea municipalității, Spitalul Județean de Urgență și celelalte unități medicale fiind în subordinea Consiliului Județean.

Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud realizat în urma unui control din primăvara acestui an, față de numărul de posturi prevăzut, au fost angajate un număr de 1030 de persoane: trei demnitari, 393 de funcționari publici și 634 personal contractual din care 186 de asistenți personali.

Pentru plata salariaților, în cursul anului trecut s-au cheltuit 56,1 milioane de lei, reprezentând 31,66% din totalul cheltuielilor.

Conform raportului Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud, gradul de autofinanțare al Primăriei Bistrița este de 20%, ceea ce înseamnă că, fără banii europeni, practic Primăria Bistrița nu ar putea funcționa cu atât de mulți angajați fiindcă nu încasa la buget suficient de mulți bani să-i plătească.

Practic, veniturile proprii încasate în anul 2019 sunt mai mici față de cele din anii anteriori, chiar sub nivelul anului 2017.

Mai mulți dintre candidații intrați în cursa pentru funcția de primar al Bistriței au anunțat că vor face restructurări dacă vor fi aleși.

Salariile în Primăria Bistrița au fost majorate substanțial în anul 2018.

29 comentarii

 • Lăsați ca o sa schimbe asta bugetarul de lux de la registrul comerțului , Turc, cel care sta blat de 12 ani acolo pe salariu regesc !
  Bazați va pe el, ca pe guvernul Orban, care nu are bani pt măști in scoli dar are bani pt pensii speciale !
  Hai ca se poate si mai rău!

  • REFORMA propusa de domnul Viceprimar este ceea ce trebuie in primarie
   Angajatii trebuie responsabilizati si pusi la treaba. Iar asta va face viceprimarul.

  • lasa ca apare Turc si face reforma.
   Da afara angajatii si isi aduce prietenii si membrii!
   Reforma nu alta

  • Bugetar de lux este Niculaie care stă pe salar dublu față de Turc și care de patru ani nu a făcut nimic.. ba da, a cântat în strună lui Crețu. Să plece cu Crețu sau ca.. ca.. Crețu cu capu’ în nisip 🙂

  • Sigur va schimba asta Turc, altfel de ce s ar teme gașca psd-ista? Niculae putea măcar să propună reforma în patru ani de când e vice sau poate știa că trebuie să înceapă cu el.

 • Turc abia asteapta sa vina la Primarie sa isi bage neamurile si colegii de partid.
  Foame mare mon cher…
  Mai pe la o gradinita, mai pe la o scoala, imefiat vine potopul liberal si se capuseaza primaria

  • Deja sunt băgate. Fina si Cumătra sunt puse șefe la Finanțe si la Casa de sănătate.
   Toate vechi pe lumea asta!

  • Primăria e capusata deja de psd – iști, dacă nu ți ai dat seama mai citește o dată articolul. Turc va face restructurări de aceea sar postacii psd cu morcovul în fund când aud de Turc. Doamne ajuta să vină Turc să i împrăștie!

 • Singura solutie pentru noi, bistritenii, este un program serios de reforma in primaria Bistrita.

  A inceput Niculae cu politia locala, cate ceva a facut, dar mai este de lucru

  • aia nu e regorma sa dai afara 3 si 11 sa astepte sa fie angajati, el a zis-o

  • Ce să ți spun.. Vezi că sunt la limita maximă! Cred că ști prea bine… Turc vine cu reforma și vă tremură scaunele! Ura!!!!!

  • Care reformă?? Dai afara trei portari care „știu prea multe” și angajezi cinci? Halal reformă marca Niculae.. Ne duce la sapă de cauciuc!

 • Singurul candidat care a promis reformă în primărie este Ioan Turc, de aceea a câștigat votul meu și al familiei mele… Apoi a promis și Niculaie dar s a răzgândit și a dat-o la întors, știe că doar aceștia îl votează că doar chiar el e unul care suge din bugetul primăriei un salar imens pentru nimic. Începe restructurarea în 27 septembrie și începem chiar cu Niculae!! Îl punem pe liber!!

 • Cum să facă Niculae reformă, când chiar el este unul dintre cei care ia bani pe degeaba?? Să fim serioși! Ar trebui să înceapă cu el și cu gașca lui de postaci psd. De ce sar ca arși când aud de Turc? Vine, vine cu schimbarea.. Votăm Ioan Turc! Votăm schimbarea! Votăm reforma!

 • Într-adevăr sa cam săturat lumea de PSD ce va tot dati cu parerea ca a facut Nicolae reforma ,ce reforma a făcut a dat afară 3 oameni care zic ca au văzut prea multe ,ce au văzut timpenile care le fac ei ,Nicolae se afirma peste tot ,iese la înaintare cu cîte ceva rămas în urmă de Crețu, își face cîte o poza să-l vadă lumea si atît, ce credeti ca va face ? Ce a făcut si Crețu cea ma frumoasă pirtie ,care nici nu exista nicăieri la ora actuală care a costat milioane de euro ,asa ca le este frica la uni ca va veni Turc ,si le cam cad scaunele si salariile, ducase . cei care sunt in pensi ,sa lase loc tinerilor sa lucreze ,sa le fie rusine au cele mai mari salarii din ,ma refer la Primarie, sa se duca . Crețu să-l ia si pe . Nicolae si toți lingai lui .

 • Aveti dreptate domnul Ion ,primul care va pleca pe 27 septembrie va fi Nicolae ,care deja se vede primar este prima reforma benefică pt Primarie plecarea acestui domn Nicolae ,dl Turc aveti susținerea mea si a familiei mele ,cu siguranta veti face ce trebuie în Primarie. Asa ca cei din spatele mafiotilor actuali ai puteri din Primarie, eu zic sa va faceti încet bagajul .

  • Cu siguranță nu va face nimic va asigur eu, va sta cu paharelul și sticluță sub birou și va râde în nas tuturor. Nu mai fiți naivi mai credeți în promisiuni? De 30 de ani nu va fost învățătură de minte ce sa întâmplat în tara asta.? Ne meritam soarta suntem o turma de oi proaste care nu vor schimbare.

 • Bugetul local al Bistritei pe 2020 a fost total dezechilibrat. Astfel suma alocată numai pentru plata salariilor din primarie in valoare de 76 milioane de lei, a fost mai mare decât suma reprezentând cheltuielile pentru bunuri și servicii, adică pentru întreținerea orașului, in valoare de numai 68,6 milioane de lei .
  Asta demonstrează că in prezent, extrem de necesară optimizarea structurii de personal din primărie, deoarece există prea multi tăietori de frunze la câini cu salarii mari in administratia locală. Dupa unele surse, la primăria Bistrița numai aparatul primarului are în componență 273 de angajați. În ceea ce privește totalul angajaților din structurile aflate în subordinea primăriei (toate direcțiile, inclusiv asistenții sociali), aceștia sunt în număr de 895, desi Bistrița are undeva între 70 și 80 de mii de locuitori. Potrivit unei declaratii a primarului, numai in Primăria Bistrița lucrează peste 700 de persoane.

 • Prostu’ satului care esti tu, ce ai vrea? sa vina SRI sa iti gestioneze orasul??
  Normal ca pe astia suntem suparati, ca astia nu au facut nimic si ne rup la buzunar…
  In schimb ce treaba sa am eu cu salariile de la SRI, ce ??? vin ei sa ne faca traiul ami usor sau mai greu in acest asa zis „oras”????

 • De ce nu va uitați și la salariile altor primarii din tara, Bistrița nu e singura… Și nu uitați nu toți funcționarii sunt încapabili și stau pe Facebook mulți din ei lucrează și nu puțin o fac și ptr cei care sunt puturoși sau ma rog,, piloși,, nepoți, fine, sau cumătrii. Hai fiți serioși nici unul din cei doi candidati nu e mai breaz de ce nu votați o schimbare în adevăratul sens al cuvântului nu alegeti din doi rău, rău cel mai mic alegeți altceva ce bistrita nu a mai avut.

 • Liliilila, in parte ai dreptate.
  Dar cu Rai, Simionca, Dobranis ca pe ceilalti nu merita sa i pimenim, bineinteles si astia fiind propusi de Raducu, nu cred asa da vor angaja pe ceilalti de la metropolis.
  Votam Turc Ioan

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.