Politică

Oltean: Actuala putere trebuie să transforme subiectul Schengen într-unul de interes naţional

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat că nu se aştepta ca reprezentanţii puterii să recunoască deschis că eşecul privind aderarea la Schengen le aparţine şi a cerut actualei guvernări să transforme această temă într-una de interes naţional, astfel încât şi opoziţia să fie antrenată într-un lobby european fără precedent.

”Nu mă aşteptam ca reprezentanţii Guvernului, reprezentanţii Puterii să vină să recunoască în mod deschis că eşecul privind aderarea la zona Schengen le aparţine, dar credeam că măcar într-o frază, într-o propoziţie cu subiect şi predicat să recunoască faptul că există o mulţime de elemente care au încurajat state europene să manifeste o reţinere majoră faţă de România sau chiar să spună un ”nu” hotărât aderării României la spaţiul Schengen”, a spus Oltean în plenul Camerei Deputaţilor.

Ioan Oltean s-a declarat neplăcut surprins de unele afirmaţii ale deputatului liberal Petre Roman, care a susţinut că foştii guvernanţi nu îşi amintesc de încălcările statului de drept din vremea când erau la putere. Potrivit lui Oltean, Roman ”trăieşte într-o lume ireală” pentru că !nu realizează că suntem în faza în care încălcările faţă de instituţiile statului de drept au atins cote inimaginabile”.


”Niciun raport (raport MCV – n.r.) până cel din vara anului trecut nu a vorbit despre încălcarea instituţiilor statului de drept şi nu este întâmplătoare această remarcă în raportul întocmit anul trecut. (…) Actualii guvernanţi au dreptul să exprime atitudini, chiar e recomandat, dar credem că aceste atitudini trebuie să fie în interesul promovării problematicii generale a României, şi nu atacuri la adresa unor lideri europeni”, a apreciat deputatul PDL.

El a amintit că dacă anul trecut un singur stat european, Olanda, se opunea aderării României la zona Schengen, ”acum au fost cel puţin trei state care s-au exprimat vizibil împotriva aderării României la Schengen: Germania, Olanda şi Finlanda”. ”Care este cauza acestei reţineri atât de majoritare în Uniunea Europeană? Faptul că electoratul a dat un vot atât de masiv actualei puteri? Nu, nu cred, ci lipsa de responsabilitate. Lipsa de identificare corectă a priorităţilor României şi stângăciile liderilor politici actuali”, a considerat Ioan Oltean.

El s-a întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Adrian Năstase şi Guvernul pe care-l conducea ar fi spus ”nu ne interesează NATO” şi dacă Guvernul Călin Popescu Tăriceanu ar fi spus ”nu ne interesează Uniunea Europeană”.

”N-am fi fost astăzi în NATO, n-am fi fost astăzi în Uniunea Europeană. După aderarea României la UE obiectivul fiecărui guvern care s-a perindat la putere din 2007 încoace a fost aderarea României la zona Schengen. Acest episod ar face complet acest proces. Cine spune că astăzi că aderarea la Schengen nu este o prioritate pentru România arată un dispreţ total la adresa poporului român, şansei lui la mai bine”, a susţinut vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

În opinia sa, aderarea la spaţiul Schengen nu trebuie abandonată şi ”trebuie să constituie o prioritate a actualei guvernări”. ”Evident că nici opoziţia nu trebuie să fie indiferentă faţă de această prioritate, dar depinde foarte mult de cum actuala guvernare, puterea actuală va şti să transforme această prioritate în interes naţional şi opoziţia să fie şi ea antrenată într-un lobby european fără precedent”, a mai declarat Oltean.

Agerpres

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS