Politică

Ministrul Agriculturii, interpelat de senatorul Ioan Deneş pe tema GAL-urilor

Senatorul PNL Ioan Deneş i-a adresat o interpelare ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, având ca subiect întârzierea nejustificată a plăţilor necesare funcţionării GAL (Grupurilor de Acţiune Locală). El a dat ca exemplu GAL Țara Năsăudului, a cărui activitate riscă să fie blocată.

”Domnule ministru, am sesizat câteva probleme legate de întârzierea nejustificată a plăţilor necesare funcţionării GAL (Grupurilor de Acţiune Locală), condiţionarea decontării cheltuielilor făcute de GAL de decontarea sumelor aferente unor proiecte aflate în derulare şi situaţia oraşelor mici, membri ai Grupurilor de Acţiune Locală.

Conform legislaţiei în vigoare, care statuează modul de funcţionare şi finanţare a Grupurilor de Acţiune Locală, decontarea cheltuielilor pe componenta A, privind funcţionarea GAL, este precizat termenul maxim de efectuare a plăţilor de 35 de zile lucrătoare de la data depunerii documentelor justificative de către conducerea executivă a fiecărui GAL. În practică, se constată o întârziere nejustificată a decontărilor: exemplu concret este situaţia GAL Țara Năsăudului, funcţional pe teritoriul din judeţul Bistriţa-Năsăud, care a depus documentele pentru deconturi în urmă cu 5 luni. Dată fiind neplata cheltuielilor aferente funcţionării GAL, această structură este în pericol de a-şi bloca total activitatea, pentru că nu se poate efectua plata salariilor personalului contractual şi nu pot fi achitate cheltuielile administrative, utilităţile, chiria spaţiului.

Condiţionarea decontării cheltuielilor făcute de GAL de decontarea sumelor aferente lucrărilor executate de către beneficiarii unor proiecte finanţate LEADER şi nu de sumele contractate poate conduce la un blocaj total al acestor structuri asociative.

Trebuie avută în vedere situaţia oraşelor mici, membri ai Grupurilor de Acţiune Locală, conform regulamentelor şi normelor legale ale LEADER, cărora le este luată şansa de a depune proiecte spre finanţare în cadrul GAL, din cauza abordării acestora prin prisma PNDR, dedicat exclusiv mediului rural, în ciuda faptului că LEADER este o axă separată a PNDR şi nu un program identic. Oraşele mici, cum sunt de exemplu Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Beclean, din judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt oficial membri egali şi fac parte din teritoriul eligibil LEADER, dar faptic nu au posibilitatea de a accesa finanţări prin GAL.

Domnule ministru, având în vedere situaţia expusă, vă rog să îmi comunicaţi măsurile pe care intenţionaţi să le luaţi pentru a asigura funcţionalitatea  Grupurilor de Acţiune Locală. Vă mulţumesc. Vă solicit răspuns scris”, a spus parlamentarul PNL Ioan Deneş în plenul Senatului.

1 comentariu

  • Aici ne luptam cu morile de vant iar la Bruxelles, oamenii viseaza:
    Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a primit răspunsul la o întrebare adresată Comisiei Europene privind modul în care acest organism va sprijini autoritățile locale în vederea implicării acestora pentru îndeplinirea obiectivelor strategiei de dezvoltare rurală stabilite la nivel european și, implicit, pentru stimularea productivității agricole.

    În urma acestei solicitări, Comisia Europeană susţine prin răspunsul dat, că propunerea legislativă privind politica Uniunii Europene de dezvoltare rurală în contextul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) după 2013 solicită implicarea, prin diverse mijloace, a nivelului local pentru atingerea obiectivelor prioritare ale Uniunii în ceea ce privește dezvoltarea rurală.

    „Abordarea LEADER va continua să fie foarte importantă pentru furnizarea de soluții comunităților rurale, ajutându-le să devină mai autonome și să participe activ la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare locală, prin elaborarea și punerea în practică a unor strategii de dezvoltare locală”, se arată în scrisoarea de răspuns a comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

    Documentul citat arată că, punerea sa în aplicare poate cuprinde o contribuție la organizarea și structurarea agriculturii locale, la dezvoltarea de produse locale și la conceperea de noi acțiuni care să implice mai mult agricultura alături de alte activități sociale și economice.

    În cazul României, se încurajează pentru următoarea perioadă de programare (2014-2020) îmbunătățirea calității vieții și a atractivității așezărilor rurale prin promovarea dezvoltării locale ghidate de comunitate. De asemenea, în răspunsul primit de către europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă se mai menționează să se țină cont de experiența dobândită de România în privința LEADER în perioada 2007-2013 și prin investiții în îmbunătățirea atât a infrastructurii la scară mică, cât și a accesului la servicii locale de bază în zonele rurale, acolo unde aceste lucruri sunt necesare pentru dezvoltarea lor economică.

    Pe lângă LEADER, măsura planificată de „cooperare” pentru viitor va oferi sprijin explicit dezvoltării de piețe locale și de lanțuri de aprovizionare scurte, se arată în răspuns. Aceeași măsură va fi și unul dintre canalele de finanțare prin Parteneriatul european pentru inovare în domeniul productivității și durabilității agriculturii, prin care o serie de părți interesate – inclusiv comunitățile locale – pot primi sprijin pentru elaborarea și testarea ideilor de îmbunătățire a productivității și de eficientizare a utilizării resurselor în agricultură.
    Speram sa nu murim si sa vedem „minunile”!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS