Politică Social

Oltean: Vom avea alegeri comasate în noiembrie 2012, sută la sută

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că alegerile comasate vor avea loc în luna noiembrie a anului 2012, dând asigurări că acest lucru se va întâmpla cu certitudine, indiferent dacă opoziţia este sau nu de acord.

Ioan Oltean a spus că, în prezent, PDL negociază şi dezbate iniţiativa sa de comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale.

„Noi sperăm că, într-o săptămână, să avem o hotărâre definitivă a coaliţiei majoritare pentru ca, în perioada următoare să putem să finalizăm acea dezbatere prin adoptarea actului normativ prin care se va realiza acest lucru”, a spus el.

Întrebat când anume vor avea loc alegerile comasate, Oltean a spus că în noiembrie 2012, cu certitudine.

„Noi, în acest moment, luăm în calcul comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ceea ce înseamnă că vom avea alegeri în noiembrie 2012. Sută la sută. Data alegerilor este atributul exclusiv al Guvernului, iar ea nu poate să fie stabilită în aşa fel încât să diminueze mandatul, ci să fie exact de patru ani. Deci în aşa fel va fi gândită data alegerilor încât mandatul de patru ani să nu fie întrerupt nici măcar cu o zi”, a declarat Oltean.

Întrebat cum se va descurca electoratul cu şase sau chiar şapte buletine de vot în cazul în care va fi şi referendum, Oltean a răspuns: „Cum se descurcă electoratul cu cinci buletine de vot, o să de descurce şi cu şapte”.

„Dacă văd nicio diferenţă. Dacă te descurci cu patru, te descurci şi cu şase”, a spus el.

Referitor la motivul real pentru care se doreşte comasarea alegerilor, Oltean a spus că motivaţia va fi adusă la cunoştinţa publicului la momentul potrivit.

„O să aducem la cunoştinţă, la momentul potrivit, întreaga motivaţie. Este o întreagă preocupare nu numai în România, ci peste tot în lume să reduci cheltuielile inutile făcute. Poporul acesta e sătul de vot. Un an se tot votează, plus cheltuieli inutile, plus că vrem şi noi să continuăm reforma şi să încercăm şi să reuşim o regionalizare şi o descentralizare serioasă a administraţiei publice”, a declarat el.

Secretarul general al PDL a mai spus că alegerile comasate avantajează orice partid care are un număr mare de primari.

„Alegerile comasate avantajează orice partid care are un număr mare de primari. Să fie lucrurile clare. Amintiţi-vă că la o primă informare a noastră legată de o posibilă comasare, şi PSD, şi PNL au spus, public, că susţin acest proiect politic. Ulterior, din considerente politice, au retractat”, a spus Oltean.

El a  adăugat că, în timp ce liderii spun că nu sunt de acord cu comsarea alegerilor, atât primarii, cât şi parlamentarii PSD şi PNL susţin contrariul.

„Dacă întrebaţi primarii şi parlamentarii opoziţiei, veţi vedea că toţi sunt de acord fiindcă e în avantajul şi a unora, şi a altora. Aici nu pierd eventual decât partidele foarte mici care nu au reprezentanţi în administraţiile publice. PSD are număr mare de primari, deci nu are ce pierde. PNL la fel. Prin această prismă, nu e un proiect politic care pune în dezavantaj evident opoziţia, dimpotrivă. Dar există un alt câştig financiar, pentru populaţie, posibilitatea de a se dezvolta o serie de proiecte şi de a crea această posibilitate ca, de acum încolo, alegerile locale să aibă loc odată cu cele parlamentare şi nu la două-trei luni de zile, să o ţinem tot într-o campanie electorală”, a spus Oltean.

Întrebat dacă puterea ca va decide comasarea alegerilor chiar dacă opoziţia se opune, Oltean a spus: „Dacă majoritatea cade de acord, categoric. De asta guvernăm, nu guvernează opoziţia. Opoziţia suportă rigorile puterii, nu guvernează. Majoritatea guvernează. Nu o să ne oprim acolo unde doreşte opoziţia. Asta ar însemna să nu mai adoptăm nicio lege în ţara asta”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.