Politică

Oltean: Plagiatul, o pată pe obrazul învăţământului. Tezele de doctorat să fie publicate pe un site

”Suspiciunea plagiatului în rândul doctoranzilor este o pată uriaşă pe obrazul învăţământului românesc, o decădere a unuia dintre cele mai înalte şi cândva râvnite titluri din învăţământ, cel de ”doctor”. În ultima perioadă scandalurile de plagiat au făcut să cadă în desuetudine formarea academică”.

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, s-a adresat ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, având ca temă publicarea tezelor de doctorat pe un site administrat de Ministerul Educaţiei:

”Politicile de educaţie ale unui Guvern au datoria de a sprijini dezvoltarea capacităţilor intelectuale ale elevilor şi studenţilor, dar şi dezvoltarea simţului moralităţii. O societate dreaptă se construieşte câte puţin, cu răbdare, pe fiecare generaţie de tineri pe care o ridicăm. Respectul faţă de fiecare elev şi student, faţă de activitatea lui şcolară se va reflecta în caracterul şi comportamentul său de mai târziu. Suspiciunea plagiatului în rândul doctoranzilor este o pată uriaşă pe obrazul învăţământului românesc, o decădere a unuia dintre cele mai înalte şi cândva râvnite titluri din învăţământ, cel de ”doctor”.

Pentru a îndepărta orice urmă de îndoială în ceea ce priveşte posibile plagiate în rândul tezelor de doctorat, legea română susţine că acestea sunt documente publice, conform art. 168, alin. 9 din Legea Educaţiei Naţionale, care trebuie să fie publicate pe un site administrat de Ministerul Educaţiei. Pentru că în ultima perioadă scandalurile de plagiat au umbrit valoarea şi moralitatea învăţământului românesc şi au făcut să cadă în desuetudine formarea academică, descurajând tinerii să urmeze acest parcurs, sau încurajând la fals, la imoralitate, pentru că existenţa şi rigoarea educaţiei trebuie să fie un factor puternic al promovării sociale şi pentru că nu putem construi o societate pe minciună şi pe fals, vă rog să îmi precizaţi: există un astfel de site pe care sunt publicate tezele de doctorat şi care este acesta, iar în situaţia în care acest site nu există ce demersuri întreprinde ministerul pentru a transpune în realitate o cerinţă a legii şi care este stadiul în care se află un astfel de posibil proiect al ministerului?”.

7 comentarii

 • Deputatul Oltean un om ,un politician valoros pentru judetul Bistrita Nasaud si parlamentul Romaniei.Oltean a atras multe investitii pentru judetul Bistrita- Nasaud.Cand era la guvernare judetul era in plina constructie,era un mare santier si a facut multe lucruri utile pentru noi cei din judetul Bistrita-Nasaud.PDL si PNL un pol politic valoros pentru judetul nostru ” SIGUR ” cel mai puternic din judetul Bistrita Nasaud.Doamne ajuta!

 • Dar stimabile tov. colonel, facutul de COLONEI la apelul bocancilor este o chestiune mai morala decat plagiatul? Nu este o pata uriasa pe obrazul armatei romane? Nu este o decadere la fel de josnica a gradului de COLONEL al armatei romane? Nu este tot o incurajare la fals si la imoralitate? Ar trebui sa va uitati in oglinda inainte de a vorbi despre moralitate.

 • Dar faptul ca toti politicienii (majoritatea lor fiind sefi prin deconcentrate) au facultati facute prin plic nu descurajeaza tinerii?
  Sa-ti mai spun una, Tov. Prim-menestrel Boc a dat o ordonanta de urgenta prin care PDL-ul a numit sefi la deconcentrate politruci fara facultate, dandu-le 5 ani sa-si obtina diploma… Ei asta de DESCURAJARE PDL-ista…

 • domnule deputat ceva prelegeri despre coruptie ne mai tineti?l-ati uitat pe camaradul Sabin care si-a falsificat titlul de profesor universitar iar acum mediteaza la puscarie?

 • Măcar Sabin a fost pedepsit. Dar , Ponta si cu Stefania Duminica unde meditează ? Unde vreau ei , ca la ei nu se aplica legea. La ei nu se poate vorbi de corupție? Dar, nu ca doar sunt la putere si tot ceea ce se întâmpla negativ este vina lui Basescu. Ca alta ocupatie nu au decât Basescu. Puteți sa-mi dați exemple concrete de ceea ce fac pt populație , ce măsuri pozitive au luat in afara de noi taxe si de obsesia pt Basescu?

 • noooo mai mare plagiate ca doris moldovan si gabriela montoiu nu-s noooooooo
  si ele deja-s publicate noooo de unde nu mai pot fi sterse de rusine noooo
  iar nooo de invatamantul asta degradat si degradant raspundeti si d-voastra dle Oltean noooooo

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.