Social

Omul de afaceri Emil Iugan, ameninţat de „forţe puternice” cu închiderea fabricii din Lunca Ilvei

Omul de afaceri Emil Iugan, patronul MIS Grup, care a susţinut deschis şi pe faţă noul Cod Silvic, promovat de fostul ministru al Pădurilor Doina Pană, spune că, urmare a poziţiei sale publice, era cât pe ce să îi fie desfiinţată firma. Ameninţările i-au venit din partea unor „instituţii” în spatele cărora sunt „interese şi nume”.

Carmen Avram a prezentat, duminică, la Antena 3, la emisiunea în „În premieră”, jaful din munţii noştri unde se taie pădurile pentru a fi furnizate companiei Schweighofer din Austria. Jurnaliştii au arătat că, în timp ce business-ul autohton de profil pare să moară zi de zi, austriecii o duc foarte bine.

Potrivit acestora, din munţii României au dispărut 26.000 de hectare de pădure, cât suprafaţa Bucureştiului. În cifre este vorba de peste 2 milioane de metri cubi de buştean, echivalentul a o sută de blocuri cu 10 etaje, care ar fi fost tocate în malaxoarele Schweighofer care a descins în România în anul 2003. Cifra de afaceri a celor cinci fabrici ale companiei este de 420 de milioane de euro.

În cei 13 ani de când compania austriacă se află în România, au fost puse la pământ păduri pentru Schweighofer cu complicitatea statului român, compania având în ţara noastră nu mai puţin de o mie de parteneri. Dintre toţi doar unul a fost trimis în judecată şi condamnat la pedeapsa cu opt ani de închisoare, Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. El a explicat la Antena 3 că austriecii au ales doar lemnul bun, de cantitate superioară şi au făcut prăpăd în urma lor. Compania a semnat contracte cu Romsilva, apoi cu ocoalele silvice private pentru ca, în 2015, să deţină monopolul.

„Aruncând cu bani în stânga şi în dreapta, austriecii au găsit peste tot români dispuşi să închidă ochii şi să taie mult peste ce permite legea pentru a satisface nevoia de lemn a companiei”, au spus jurnaliştii.

În acest context, omul de afaceri Emil Iugan a fost prezentat drept unul care a avut parte de „probleme şi controale” după ce a susţinut deschis, spune el, noul Cod Silvic şi înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilegale: „Am avut un control în care tema a fost clară: desfiinţarea firmei, închiderea activităţii. Am fost verificaţi şi răsverificaţi şi nu oricum, foarte exigent şi în repetate rânduri. Am fost şi sunt susţinătorul programului SUMAL. Pe unii poate i-am deranjat, dar nu îmi pare rău ce am susţinut. Am nişte principii de la care nu abdic”, a spus Emil Iugan.

Aceste principii, a adăugat realizatoarea emisiunii, „îl adâncesc într-un conflict care arde mocnit şi care riscă să îl mistuie în orice moment”. „Sunt forţe puternice în ţara asta … Nu e vorba de mine, nu mă las aşa de uşor, e vorba de sutele de oameni (angajaţi -n.r.) care sunt în spatele meu. Pentru ei lupt”.

Emil Iugan a spus că ameninţările i-au venit din partea unor „instituţii” în spatele cărora sunt „interese şi nume”: „Interese care ne-au adus în situaţia în care suntem. Români trădători, fără niciun fel de principiu, nu îi interesează de ţară, de glie, de oameni, de sate, de ce se întâmplă”.

În fabrica MIS Grup, deschisă acum 26 de ani, lucrează 800 de oameni. În plus, omul de afaceri a fost prezentat ca unul care are grijă de comunitatea în care face business şi an de an curăţă văile de uscături pe care le arde ca să ofere gratuit căldură blocurilor ANL, dispensarului şi şcolii din Lunca Ilvei. Având însă în faţă colosul austriecilor îi vine tot mai greu să supravieţuiască.

„Sunt dezamăgit de naivitatea şi uşurinţa cu care ne-am înstrăinat resursele. Prin 2002, a apărut prima fabrică a Schweighofer, numai că, odată cu punerea în funcţiune a primei fabrici, a apărut şi contractul pe termen lung. Dintr-o dată, noi am fost trataţi ca oameni de mâna a doua. Mai întâi ei îşi alegeau din liste ce voiau, iar ce rămânea licitam noi. Era bine dacă se mulţumea cu o fabrică sau cel mult două, să fi lăsat şi românilor cât de cât o bucată de resursă să putem supravieţui. Nu s-au mulţumit şi au vrut să aibă prea mult, să aibă totul. Nu cred că România are vreun câştig, dar pierdere avem suficient de mare care să ne îngrijoreze şi să ne dea un semnal ca măcar de aici încolo să fim mai atenţi la ce facem cu resursele din România. Trebuie să fim conştienţi de un lucru: nu austriecii au tăiat pădurea, românii noştri au tăiat-o, susţinuţi, toleraţi de autorităţile române, stat care nu şi-a înţeles menirea. Funcţiile statului au un rol: să vizeze interesul naţional. Nu-l văd în cele mai multe locuri. Nu e decât o lozincă, dar nici lozincile nu le mai ştim rosti cum trebuie, nicidecum să le trăim”, a spus Emil Iugan.

În schimb, firma Frasinul SRL Anieş, a omului de afaceri Traian Larionesi, achiziţiona lemn de la Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul şefului Direcţiei Silvice, Gheorghe Ivan, o parte ajungând la firma Holzindustrie Schweighofer, arată documente ale procurorilor, din dosarul defrişărilor ilegale.

În documentele anchetatorilor se mai arată că SC Holzindustrie Schweighofer SRL a achiziţionat material lemnos de la SC Frasinul SRL Anieş, pe fondul înţelegerilor directe dintre omul de afaceri Traian Larionesi şi Karl Schmidt, director în cadrul firmei cu capital austriac.

În documentele procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2014, Dorel Cârdan şi Adriana Lombrea, director economice al Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, au acţionat similar pe linia „rezolvării” problemelor privind datoriile pe care le avea SC Frasinul SRL Anieş la DS Suceava, în contextul în care firma trebuia să participe la o licitaţie la nivelul acestei direcţii silvice.

Ivan Gheorghe mai este suspectat şi că, în cotextul unui control efectuat de reprezentanţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Direcţia Regională Oradea, i-ar fi solicitat lui Cârdan să întocmească în fals un contract care are ca obiect de activitate „punerea la dispoziţie a buldozerului şi prestări servicii aferente”, rezultă din aceleaşi documente.

12 comentarii

  • Pei ce-am făcut Franz cu onestitatea și corectitudinea germană?… Și cu România lucrului bine făcut, cum rămâne? Sau e tot o lozincă de moment ca să-i prostim pe proști…

  • mare adevar ai zis….problema lui este ca sunt alti mai mari ca el care au intaietate si pe urma restul….nu-i mai ramane si lui mare parte din os asta il doare pe el.

  • Daca tot vreti binele judetului verificati cele doua mehasceuri construite la valea vinulu,i piriul cartibab si una in constructie la Lunca Ilvei pe Iliuta unde o mascheaza cu firma indeminarea sa nu i omoare oameni dupa ce o sa ia apa de pe piriu Hai dna sabau iesi din bloc si un reportaj ca ti dai cu parere si nu stiti realitatea.

  • Domnul iugan pozeaza intrun om corect dar vedeti cum se compoarta fata lui Ghina si Petrea F cum isi bat joc de toti constructorii care lucreaza sub antepriza nui platesc la timp si abia asteapta sa greseasca cu ceva si nu le mai plateste deloc, cel mai … om de pe valea somesului Petrea F garantat.

  • De Petica F vorbiti? Vorbeste lumea ca tot judetul o sa lucreze pentru el, si a facut o firma de consultanta cu o alta vedeta a judetului Liviut O , firma e mascata pe ceva rude a le lui O si inbata toti primari sa i dea consultanta si patrea juridica lui , ca mai departe sa le poata directiona catre Mis grup ca ia cumparat Gle si trebuie platit . Va rog verificati si o sa ramineti uimiti de capacitatile lui O si F. Rog autoritatile sa verifice ca au mult de lucru.

    • Concurenta neloiala in domeniu este veche, ei doar intra pe pozitii de forta. Deh, isi permit….

  • Vorbeam de mult cu un prieten ca o sa vina vremea cand o sa se bata intre ei cred ca asta este inceputul pentru ca cei mici au fost inlaturati de politic si oameni cu functi, in toate domeniile de activitate e la fel se vede din departare cine au oameni in spate cei care fac ascultare

  • just. 4 feb.2018. Domnule Iugan, fizionomia dumitale te demască până-n măduva oaselor,dacă mai citim comentariile celor ce te cunosc ,pe dumneata și familia,este limpede de tot. Este clar, ești pesedist , lacom și neiertător. TREBUIE SĂ COTIZEZI MAI MULT, dacă mai exiști.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS