Sănătate Social

Opt angajați ai Centrului de Sănătate Teaca și-au pierdut locurile de muncă fiindcă unitatea s-a desființat

Medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a declarat, luni, că este vorba de opt angajați din sectorul administrativ și nu de cadre medicale.

Potrivit sursei citate, oamenii nu mai pot fi plătiți începând cu luna aceasta fiindcă unitatea nu mai poate încheia contract cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud întrucât nu mai îndeplinește condițiile pentru a fi considerată spital.

„Cei de acolo îi spun în continuare spital, dar nu îndeplinește condițiile de clasificare. E o unitate cu 12 paturi care nu mai poate încheia contract cu CJAS începând cu luna aceasta. Nu există secție de terapie intensivă, nici linie de gardă. Nici măcar medici angajați nu aveau. Erau două doctorițe de la Reghin și o pediatră din localitate. Niciuna nu avea contract de muncă încheiat cu Centrul de Sănătate Teaca. Ca urmare, cele cinci asistente care lucrau acolo vor fi redistribuite în alte unități, iar opt oameni care lucrau în sectorul administrativ își vor pierde locurile de muncă”, a declarat Andrițoiu.

Ea a explicat că toți pacienții internați în Centrul de Sănătate Teaca au fost exernați, iar angajații se ocupă acum de închiderea lui.

„Două asistente au depus cereri să fie transferate în județ, cel mai probabil la Beclean, una este în concediu de maternitate, iar alte două vor să plece în județul Mureș. În ce-i privește pe medici nu avem probleme fiindcă nu am semnat niciun fel de contracte cu ei. Nu știm ce vor face cei opt angajați din sectorul administrativ. Probabil că pe unii îi va prelua unitatea medico-socială care are 14 paturi și care are nevoie, în continuare, de bucătar, de spălătoreasă. Nu știm exact”, a spus Andrițoiu.

Șefa DSP Bistrița-Năsăud a explicat că, de aproape un an, înceracă să convingă autoritățile locale din Teaca să accepte transformarea Centrului de Sănătate în unitate medico-socială, dar că acestea au refuzat.

„Îndeplineau toate condițiile să fie unitate medico-socială. Dacă ar fi acceptat, nu s-ar fi ajuns la disponibilizarea unor angajați, dar nu au vrut inițial. De curând, când și-au dat seama că au greșit, ar fi vrut să revină, dar Ministerul Sănătății a închis lista. Vom vedea dacă nu se mai revine asupra situației”, a spus Andrițoiu.

Întrebată dacă protestul organizat vineri la Teaca schgimbă cumva situația, Anca Andrițoiu a declarat că nici nu poate fi vorba despre așa ceva.

Circa o sută de persoane au protestat, vineri, față de intenția Ministerului Sănătății de a desființa Centrul de Sănătate Teaca, printre acestea numărându-se mai mulți localnici și angajați ai instituției. 

Protestul a început în jurul orei 13.30 și s-a încheiat după circa o oră în care oamenii au stat în curtea Centrului de Sănătate Teaca.

Ei au afișat pancarte pe care scria „Nu vrem să desfințați spitalul!”, „Nu vă bateți joc de sănătate!”, „Dacă noi murim, muriți și voi”, „Vrem spitalul!” și „NU pentru desființare”. Printre protestatari s-a numărat și primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), dar și liderul județean al PSD Bistrița-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan.

Cu acest prilej, Iustian Muntean a declarat că, printr-o hotărâre luată joi, Consiliul Local Teaca format din 15 consilieri locali PSD, PNL, PDL și UDMR se opune desființării Centrului de sănătate și transformării lui în cămin de bătrâni.

„Nu știm ce se va întâmpla, noi vrem să nu fie desființat Centrul de sănătatea Teaca fiindcă deservește 14.000 de oameni. Oamenii nu vor să fie desființat, de aceea s-au adunat aici să protesteze”, a declarat el.

Protestul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 14.30. Măsurile de ordine publică au fost asigurate de circa zece jandarmi și polițiști.

Consiliul Local Teaca, întrunit, joi, în ședință ordinară, a adoptat o hotărâre prin care se opune desființării Centrului de sănătate din localitate și transformării lui în cămin de bătrâni.  Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi ceea ce înseamnă 15 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, PNL, PDL și UDMR.

Centrul de Sănătate Teaca a fost construit de Crucea Roșie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galații Bistriței, Urmeniș, Milaș și Silivașu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni. Centrul a avut inițial 50 de paturi care sunt dispuse în camere cu câte trei locuri, au baie proprie și sunt în stare bună de funcționare. De-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 și 30 de paturi.

Din data de 20.05.2010, în baza ordinului dat de Ministerul Sănătății  nr.493/2010, structura organizatorică a spitalului s-a modificat, reducându-se 60% din paturi. În urma acestei măsuri, au rămas 12 paturi, câte patru pentru medicină internă, pediatrie și recuperare balneologie. Autoritățile au cerut transformarea acestuia în centru medico-social cu 30 de paturi, însă acest lucru nu a fost agreat, solicitându-se Consiliului Local să hotărască închiderea Centrului și transformarea lui în cămin de bătrâni, lucru cu carea leșii locali nu au fost de acord.

Președintele PSD Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat, joi, într-o conferință de presă că va cere conducerii centrale a partidului în cadrul Biroului Permanent Național să sprijine autoritățile din Teaca, dar și din alte localități aflate în aceeași situație, să își obțină drepturile.

„Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate e obligată să plătească toate serviciile. Voi cere juriștilor partidului să sprijine autoritățile din Teaca și din altă parte să facă toate demersurile să aibă în continuare contracte cu CJAS”, a declarat Moldovan.

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS