Trebuie să recunosc faptul că Vasile Moldovan scrie mai bine decât citeşte şi îi mulţumesc cerului că nu va lectura niciodată acest cearşaf de promisiuni fiindcă am ieşi cu toţii la pensie înainte să apuce să termine primul paragraf. Domnia sa stă prost şi cu capacitatea de sinteză, aşa că voi prelua eu acest rol ingrat ca să vă fac un rezumat al promisiunilor sale nesfârşite.
Mai întâi de toate, mă simt obligată să vă atrag atenţia că „promisiune” înseamnă „angajament prin care cineva se obligă să facă ceva”. Trist este că domnul Vasile Moldovan, destul de amnezic precum electoratul pe care mizează, nu ştie sau nu vrea să ştie că unele lucruri trecute în romanul său fluviu sunt făcute, iar altele îşi urmează cursul firesc.
Să luăm doar câteva exemple de la capitolul măreţ intitulat „Amenajare teritorială, urbanism şi dezvoltare edilitară”. Dânsul ne promite că va face cadastrul general care tocmai se face şi fără promisiunea lui. Ne mai amăgeşte şi cu aprobarea Planului Urbanistic General odată la cinci ani, de asemenea o procedură firească, legală, cu termene fixe. Tot el, care a lăsat tot oraşul să se întindă prin codri fără soare sub pretextul că unii îşi fac diverse „case de vacanţă”, ne spune că va face planuri zonale care să stabilească planurile de detaliu şi nu invers. Pe bune? Chiar dacă vine omul şi insistă? Chiar dacă insistă mult? Nu aş băga mâna în foc legat de rezistenţa la insistat.
Mai găsim în planurile sale măreţe inventarierea tuturor terenurilor Primăriei, un efort total inutil fiindcă Primăria, încă de pe vremea când era condusă de el însuşi a vândut toate terenurile începând cu cartierul Subcetate şi terminând cu centrul. Ar merita mai degrabă un inventar al terenurilor vândute degeaba în cele două mandate ale lui Vasile Moldovan. Am avea ce lectura!
De extrem de mare interes este promisiunea vizând „modernizarea punctelor termice şi transformarea lor în spaţii publice cu destinaţii potrivite: cabinete medicale, grădiniţe, săli de sport”. Consiliul Local post-Vasile Moldovan a adoptat deja o hotărâre în acest sens care se putea pune demult în practică dacă însuşi edilul de odinioară pe numele său Vasile Moldovan nu ar fi ţinut în viaţă ani de-a rândul „mumia Proditerm”, balaur cu şapte capete care a mâncat banii oraşului timp de decenii. Din cauza gropii uriaşe în care s-a scufundat monstrul, nici azi nu e reglementată situaţia juridică a punctelor termice, aşa încât nici măcar Amazoanele, cât sunt ele de Amazoane nu pot pune mâna pe nicio clădire de acest tip, deşi ceva mă face să cred că şi-ar dori.
Ajungem şi la punctul sensibil numit străzi. Cu ce credeţi că vrea Vasile Moldovan să ne smulgă votul? Cu proiectele în derulare ale actualului primar şi mai vrea ceva care merită toată atenţia noastră: „utilizarea de soluţii noi în realizarea străzilor şi trotuarelor aferente prin montarea de plăci de piatră şi reutilizarea pavajului vopsit în alte zone”.
Vă spune ceva strada Nicolae Titulescu? Dar SC Montana Islaz SRL cu sediul la Sângeorz-Băi? Dar Liviu Rusu? Ei, bine, domnul Moldovan, cel care i-a umplut conturile lui Liviu Rusu ca să pună piatră pe Titulescu se gândeşte încă de pe acum că e momentul să aibă grijă de conturile colegului său de partid, exilat din politică de monştri de la DNA. Păi nu a avut grijă Liviu Rusu de el când nu a mai fost primar? Nu l-a dus la CJ să se ocupe de cel mai drag proiect al său, groapa de gunoi cea care a ascuns comori nesfârşite? Pe ce lume trăiţi, oameni buni? E vremea ca Vasile Moldovan să îşi arate recunoştinţa.
Vă spun sincer că aş mai scrie şi despre alte basme scrise de echipa de campanie, dar sincer, poveştile fără sfârşit mă plictisesc. Vă garantez că, dacă l-aş pune să enumere cinci dintre cele scrise în romanul fluviu, nu ar ajunge nici măcar la propoziţia a doua. Chiar dacă le-ar reţine punct cu punct, ele nu reprezintă viziunea sa despre oraş şi „dezvoltare edilitară”, ci lista cu lucrări cu care ar trebui să îşi bată capul Ioan Creţiu de la Direcţia de Servicii Publice.
Personal sunt extrem de dezamăgitîă că nu am găsit în programul de dezvoltare edilitară paragraful „montarea bilelor de beton” ca să nu se poată parca pe trotuare (lucrări de un ţopism monstruos) şi numărul de flori anuale şi bianuale care vor fi puse în jardiniere în timpul mandatului său în cazul în care va mai exista vreodată unul. Timp de opt ani cât Vasile Moldovan a fost primar, cu aceste subiecte ne-am bătut capul în fiecare zi de luni când făcea conferinţă de presă fie că avea ceva de spus, fie că nu. Erau preocupările sale de edil dacă vă vine să credeţi. Păcat că nu se regăsesc printre noile promisiuni edilitare. Aş fi trăit un deja vu.
La finalul acestei exegeze, simt nevoia să fac şi o mică interpretare a fotografiei cu care ilustrăm acest roman (fiecare roman are o copertă, nu-i aşa?). Ca urmare, mă adresez marilor strategi ai partidului, autorii cearşafurilor de 17.000 de semne şi, bănuiesc, inclusiv ai afişelor stradale extrem de mari şi înspăimântătoare din punct de vedere gramatical.
Stimaţi comunicatori, nu ştiu cine v-a învăţat pe voi să scrieţi cu litere mari acele cuvinte pe care vreţi să le subliniaţi, dar v-a învăţat prost. În limba română, substantivele comune nu se scriu cu majuscule în mijlocul propoziţiei niciodată. E o greşeală strigătoare la cer! Dacă voiaţi să subliniaţi importanţa cuvintelor „primar” şi „bistriţeni” puteaţi scrie toată grozăvia cu majuscule şi nu ne mai sărea în ochi monstrul morfologic.
Cristiana Sabău
Un confrate de-al dumneavoastra intr-ale scrisului, cu acelasi verb ucigator, face un rechizitoriu al ideilor de dezvoltare urbana ale actualului primar, domnul Ovidiu Cretu, pe o platforma bistriteana on-line binecunoscuta. Cred ca textul a fost lecturat de multi cititori ai „timponline” si pot judeca astfel un punct de vedere din afara, pentru ca razboiul electoral se poarta in neste termeni extrem de nihilisti, de desfintare totala a adversarului, pentru ca, nu-i asa, doar unul e cel mai bun iar celalalt e musai rau.
Ma doare aceasta sfasiere. Nu-mi vine sa cred ca meritele sunt doar de o parte, iar de cealalta parte e haosul. Retorica plina de venin nu foloseste decat invrajbirii. Tine insa de “desteptaciunea” fiecaruia de a intelege ca rechizitoriul vitriolic, devenit credinta intrinseca prin perpetuare, conduce la imposibilitatea perceperii realitatii altfel decat in termenii razboiului.
Cine cu cine se razboieste si de ce?
Uneori am impresia ca Bistritei i-ar fi mai bine fara primar, caci n-am mai putea delega astfel frustrarile noastre catre alte persoane, ci ne-am concentra sa gasim o formula in care mai binele comunitar sa fie izvorat dintr-o dezbatere de idei si proiecte si nu din emanatia unor minti inghesuite politic, prizoniere ale ideilor de fericire comuna dictate ierarhic de sus in jos.
Stimate domn, spre deosebire de alţi „confraţi în ale scrisului” care locuiesc în alte oraşe şi au citit prin ziare despre activităţile nu ştiu cărui primar, eu am trăit aici, i-am ascultat pe amândoi, i-am văzut de ce sunt în stare. Îmi asum punctele mele de vedere prin semnătură. Nu sunt adepta amneziei. Am o arhivă cu ştiri din 2000 încoace pe care o răsfoiesc periodic pentru ca să nu cad în capcanele întinse de strategii partidelor şi promovate de postaci.
Ştiu ce am scris, despre ce am scris, umblu pe străzi, discut cu oameni, constat lucruri, fac diferenţe.
Nu vreau să învrăjbesc pe nimeni. Vreau ca oamenii să analizeze singuri lucrurile şi să decidă fără să fie furaţi de peisaj. Nu voi vota în locul nimănui şi nici nu voi comenta, în următorii patru ani, cu pseudonime pe siteuri. Aceasta este diferenţa între mine, răuvoitoarea, şi cei care mă acuză că aş fi aşa.
Avand in vedere ca „promisiune” înseamnă „angajament prin care cineva se obligă să facă ceva”, de ce nu prezentati si angajamentele actualului primar?
Dânsul le-a expus în câteva conferinţe de presă şi le găsiţi sub formă de ştiri tastând numele său la rubrica de căutare.
D-le fost si viitor primar! Sper sa cititi aceste randuri. Salvti-ne! Cretu se lauda cu fantana dintre blocuri pe care vrea s-o faca in Stefan cel Mare. Locuitorii din zona temandu-se de umezeala, galagie si mizerie au inaintat un memoriu catre primarie sa se renunte la proiect, dar cei interesati, in special actualul primar, au insistat sa se aprobe in Consiliul Local. Abia in a doua sedinta au reusit. Spatiul este nepotrivit, Bistrita are o clima umeda, iar locuitorii din zona au nevoie de spatii de parcare. Nu a contat nici faptul ca doar cu un an in urma s-au amenajat parcarile din zona, pe bani publici. Poate aflati si cine este constructorul de fantani si cat da „comision”! Veti avea voturile noastre daca ne ajutati. Lasati-o pe C.S. Toata lumea stie cat e de PSD-ista.
Credinta in infailibilitatea opiniilor dumneavoastra ma sperie doamna Cristiana Sabau, nu reaua vointa.
Hotii nostri sunt mai putin hoti decat ai lor.
Poate ma insel si credeti-ma ca as vrea sa fie asa, dar probabilul absenteism major de la vot, cuplat cu votul dintr-un singur tur va inseamna de fapt inevitabila alegere a unui primar in conditiile in care acesta va avea un mandat semnat de 10- 15% din populatie, o situatie de erodare foarte pronuntata a legitimitatii acestei institutii in sine. Nu vad propusa nicaieri o campanie publica pentru a indemna oamenii sa mearga la vot, iar partidele mari sunt probabil fericite cu un absenteism masiv; in acest fel autobuzele de suporteri, resursele financiare si organizarea locala pot aduce beneficii consistente. Rezultatul pe termen mediu este o prapastie intre guvernati si guvernanti, fie ca sunt locali sau “de la centru”. De asemenea, nu vad investigatii jurnalistice serioase, impartiale care sa ne arate daca galetile vopsite politic, puii congelati si kilogramul de orez mai sunt elemente esentiale ale campaniei electorale in Romania anului 2012. Nu vad nici macar ONG-uri care sa misune pe temele locale de importanta – o sansa unica o data la patru ani de a-ti vedea proiectele macar puse pe tapet, daca nu chiar preluate. Lehamitea celor ce acum se simt manipulati si lipsa criticii rationale si impartiale fata de promisiunile celor ce conteza in batalia electorala actuala o vom deconta si in urmatorii patru ani de drumuri cu gropi, lipitori de afise care sifoneaza bani publici, jaf in forma continuata in marea parte a institutiilor, mici mafii locale care vor creste ca o cangrena in comunitati, cu un adapost sigur in cladirea primariei.
O jurnalista care face cinste breslei sale. Imi amintesc de o discutie a D-voastra la un post de televiziune local, in care v-ati exprimat dorinta de a vedea si altfel de „oameni” implicati in politica. Va asigur ca sunt, chiar daca nu se vad…inca. Era vorba de oameni care sa inteleaga ideologiile partidelor ( cele care au …asa ceva ), oameni care vin de „undeva” si au o linie sigura in viata de zi cu zi, oameni cu o pregatire profesionala probata prin activitatea lor la locurile de munca, oameni care sunt in stare sa faca politica altfel – in slujba contribuabilului – (alta decat cea cu care s-au obisnuit concetatenii nostri). Dupa cate puteti observa atat D-voastra cat si cititorii D-voastra, USL-ul are doi candidati seriosi atat la primarie d-l Ovidiu Teodor Cretu cat si la consiliul judetean d-l Emil Radu Moldovan. Refuzul de a intra in jocul „balacarelilor” care au tinut Romania pe loc 22 de ani, este un semn ca in jurul dansilor s-au strans oamenii pe care atat D-voastra cat si locuitorii judetului ii asteapta pentru ca …in sfarsit…viata bistritenilor sa insemne ceva. Faptul ca au obiective clare, realizabile si vorbesc numai despre acestea, se pare ca au lasat „adversarii” fara munitie. Se vede de departe…..cu ochiul liber….ca pd-listi nu sunt obisnuiti sa lupte cu asemenea arme. „Terfelirea” adversarului, minciuna sfruntata, chestiunea cu „capra vecinului”, tupeul la limite greu de imaginat si suportat….sunt „specialitatile” celor care ideologic vorbind, s-au culcat pe o ureche (cea stanga) si s-au trezit pe cealalta, fara ca acest lucru sa insemne altceva decat……ciolanasul. Au fost de stanga pana au acumutat „averi” facand politica „de gasca” prin stoarcerea banului public dupa care au trecut in dreapta (pentru ca doresc „protectia” marilor averi- prin masuri de dreapta). Acesti „oameni”, in frunte cu idolul lor Traian Basescu, nu doresc decat banul public in interesul lor si, jefuirea a tot ceea ce se poate jefui din aceasta tara.
Nu pot sa inchei fara a spune cateva cuvinte despre d-l Moldovan Vasile, „tema” articolului Dvs.
Pentru cei care nu cunosc…d-l Moldovan este cel care a „lichidat” fabrica de zahar de la Lechinta si odata cu aceasta….locurile de munca de acolo. Este de asemenea , „inginerul vizionar” care a pus umarul la „lichidarea” fostei fabrici de lapte ICIL si odata cu ea a altor sute de locuri de munca. A fost primarul bistritenilor timp de opt ani de zile si nu s-a sinchisit „catusi de putin” de simbolul orasului, biserica evanghelica, desi o avea in fata „nasului” in fiecare dimineata cand iesea din primarie. Imi amintesc de „Agenda Locala 21”. Se intampla in cel de-al doilea mandat al d-lui primar de atunci, inginerul Moldovan Vasile. Atunci s-au adunat „o seama” de oameni pentru a „creiona” proiecte pentru Bistrita pe termen scurt, mediu si lung. In acel moment municipiul Bistrita nu avea absolut nici o orientare……din pacate. Sansa bistritenilor a fost si ramane in continuare acest primar in functie care se vede… de departe ca este un om….cu calitati necesare unui primar :inteligenta, rigoare si nu in ultimul rand ….viziune. Pentru cei care nu sunt de acord cu mine le recomand lectura unui document oficial aprobat prin hotatare de consiliului municipal cu 20 de voturi pentru si…o abtinere (cine altul decat d-l Tuta) : Strategia de dezvoltare locara a municipilui Bistrita pe perioada 2010-2030…..Prin urmare Bistrita se afla pe un drum si ……nu este secret…