Actualitate

Ordonanța militară nr. 10. Care sunt noile măsuri luate de autorități

(VIDEO) Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a emis o nouă ordonanță militară, a zecea de la decretarea stării de urgență pe teritoriul României, instituită în 16 martie și prelungită în 15 aprilie cu 30 de zile.

Astfel, persoanele de peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7.00 – 11.00 şi 19.00 – 22.00 pentru cumpărături sau pentru alte situaţii prevăzute în mod expres. Pentru verificarea motivelor deplasărilor se aplică dispoziţiile ordonanţei militare nr. 3 (declarație pe propria răspundere). Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate îşi vor organiza programul de lucru pentru a asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale.

Se prelungește perioada de suspendare pentru mai multe zboruri: către şi dinspre Spania pentru 14 zile, din 28 aprilie până în 11 mai, către și dinspre Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, SUA, Olanda, Turcia şi Iran pentru 13 zile, din 2 mai până în 14 mai; zborurile spre şi dinspre Italia din 2 mai; pentru Franţa şi Germania 10 zile, din 5 mai până în 14 mai.

Totodată, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul Poștei Române prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că după 15 mai relaxarea restricțiilor va fi graduală, iar lumea va trebui să fie mult mai responsabilă odată cu renunțarea treptată la aceste măsuri. ”Știu că apropierea zilei de 1 Mai și vremea frumoasă ne fac să ne gândim la o plimbare în parc sau la concediu, dar să ne gândim la ce contează cu adevărat, la sănătatea și protejarea celor dragi. Vă asigur că MAI și structurile partenere nu se vor relaxa în această perioadă. Sunt sigur că veți da dovadă de solidaritate și patriotism”.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/2611379655764200/

ORDONANȚA MILITARĂ NR. 10/27.04.2020

Art. 1 – (1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.

(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art. 1 alin. (1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 07.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art. 1 alin. (3) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19;

b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3), se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19.

​ (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00 – 11.00 și 19.00 – 22.00.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3 – (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 4 – (1) Pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poșta Română S.A. prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu excepția actelor de procedură.

(2) C.N. Poșta Română S.A. îi revine obligația stabilirii cadrului instituțional și răspunderea pentru modul în care se desfășoară activitatea prevăzută la alin. (1).

(3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 5 – La data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, își încetează aplicabilitatea:

a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020;

b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.

Art. 6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1;

b) Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2;

c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 7 – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

4 comentarii

  • Prea complicat. Cand putem merge la pescuit? Cand putem lua bicicleta sa facem miscare? Sunt activitati care nu implica mare adunare, gratare, cafele si asa mai departe.

  • Doamne cat de penibili sunt astia! Citesc toti de pe prompter si sunt de circ, au mari probleme cu cititul. Parca-s niste roboti pentru Text to Speach, versiunea 0.01 alfa. Si Anisie parca citea o poveste la copii, crede ca toti sunt la fel de cretini ca sustinatorii lor.

    • @k2, pana in 2 iunie este prohibitie, stiu. Nu am nimic de obiectat. Pana atunci s-ar putea deschide pescuitul pe lacurile private pentru nu stai in grupuri, deci nu implica riscuri asa mari sau poate deloc. Cu bicicleta nu ma risc inca…nu sti niciodata cand sare controlul din boscheti 🙂

      @alan dala: pai vezi de ce nu va fi niciodata educatie la noi in tarisoara si nimic altceva notabil. Daca persoana asta a fost cea mai potrivita pentru functia de ministru, mai bine ca s-a inchis scoala. Atat a mai ramas in tara….cu asta trebuie sa ne obisnuim.

  • Şi Legislaţia aferenta Stării de urgenţă este stufoasă şi complexă pentru oamenii simpli dar şi pentru cei care trebuie să o aplice, poliţişti, jandarmi şi… jurişti. Iar modalitatea de a fi comunicată public (declaraţia Preşedintelui, Şedinţa de la Cotroceni, declaraţiile unor miniştri, apariţia în Monitorul Oficial seara târziu, precizări şi lămuri ulterioare, reveniri…), în aşa zise etape psihologice, te face să te tulburi la minte şi să te sperii de ce probleme periculoase te aşteaptă din partea acestui virus biologic, devenit rapid politic.
    Noi, romanii avem plăcerea şi tendinţa de a despica firul în patru şi apoi în opt s.a.m.d., aducând argumente de tot felul, cu trimiteri la articole de legi vechi, irelevante şi neaplicabile la situaţiile concrete întâlnite în viaţa de zi cu zi. Aşa se explica multe aberaţii întâlnite în aplicarea lor. Doar un singur exemplu: într-un sat fără reţea de apă, o bătrânică de 80 de ani este amendată de un poliţist cu 2000 de lei. De ce? Pentru că a ieşit în afara “programului legal” la fântâna aflată la 200 m de casă, după o găleată de apă. Dacă azi legislaţia este aşa de neclară şi contradictorie ce se va întâmpla după ridicarea Stării de urgenţă, când vor începe numeroase procese juridice de tot felul?
    Preocupările exagerate şi întinse pe o lungă perioadă de timp, cu ţinte politice ascunse acum, vezi Doamne, să ni se apere sănătatea cea de toate zilele şi să nu murim înainte de termenul natural, fac ca acest COVID-19 să devină irelevant în imaginarul colectiv. În unele momente ale zilei de pandemie Coronavirus, chiar NU ŞTIU cine conduce această ţară: Guvernul Liberal, Preşedintele Johannis, Parlamentul PSD, UE, Covid-19…
    Şi ce se întâmplă acum în România este doar începutul! După problemele mari legate de sănătatea publică, vor urma cele din economie, învăţământ, finanţe, agricultură, turism, comerţ etc. Mi-e frică de ce ne aşteaptă! Mi-e frică să ştiu că nu avem lideri şi partide care să accepte sincer că s-au făcut greşeli de politici social-economice “strategice” de care au beneficiat puţini oameni, dar care au “lovit” la sânge pe cei mulţi, drepţi, cinstiţi şi muncitori.
    Chiar nu putem să ne revenim pe drumul drept, democratic, civilizat şi european, nici ACUM când dl. Covid-19 ne-a avertizat clar că am mers greşit în ultimii 30 de ani?
    PS. – Pentru cei care citesc şi comentează pe site-uri: “Distinși cititori, se poate să nu am dreptate în cele ce am spus mai sus. Aștept să fiu contrazis cu date sigure, mai bune decât cele găsite de mine. Voi recunoaște cel dintâi că am greșit și îmi voi cere scuze. Firește nu îmi voi cere scuze față de cei mă contrazic cu invective, cu jigniri, răstălmăciri sau cu apostrofări. Cel mai ușor lucru pe lumea asta este, dincolo de sfaturile date altora, să facem ironii gratuite. Ne-am cucerit dreptul de a nu fi de acord întotdeauna unii cu alții, dar dezacordurile se produc în condiții civilizate, de respect. Altminteri nu au rost.” – Ioan-Aurel POP, Președintele Academiei Române.
    Semnal editorial. A primit premiul Booker în 2019: Testamentele/Margaret ATWOOD.- BucureştI; Art, 2020.
    Sănătate! La bună… revedere!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.