Actualitate

Școlile nu se redeschid până la toamnă. Cum va fi încheiată situația școlară și când se vor da examenele

(VIDEO) Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că grădinițele, școlile și universitățile nu se vor mai redeschide în acest an școlar/universitar, ci abia în septembrie/octombrie, când începe noul an de învățământ, 2020-2021.

Anul şcolar se încheie în 12 iunie, iar până atunci vor continua formele de învăţământ la distanţă. Mediile se vor încheia cu minim două note, fără a se mai susține teze. Elevii din anii terminali pot reveni la școală în perioada 2-12 iunie, pentru a se pregăti în vederea examenelor naționale, care se vor organiza așa cum au fost planificate inițial, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare socială. Conform structurii anului școlar 2019-2020, Evaluarea Națională și Bacalaureatul sunt programate în iunie. Reamintim că școlile s-au închis în 11 martie.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

”Tocmai am finalizat o întâlnire cu premierul Orban și mai mulți miniștri, o discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante, și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună, fiindcă sunt teme privesc pe foarte mulți români.

Prima temă – școlile. Aici o mică introducere în temă. În momentul de față, activitatea fizică la școli, la universități, la grădinițe este suspendată pe durata stării de urgență. Și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină. Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii.

Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord -, două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore.

Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri. Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar.

Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vom sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației.

Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor”.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut o serie de precizări:

Mediile vor fi încheiate cu minim două calificative sau note, însă nu se vor mai susţine teze. Pentru situaţii excepţionale, în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educaţiei va comunica modalităţile de încheiere a situaţiei şcolare. Continuă învăţarea asistată de tehnologie până pe 12 iunie,  când se vor încheia cursurile anului şcolar 2019/2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin, acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru.

Elevii din anii de final de ciclu profesional şi liceal pot reveni la școală 2 iunie doar pentru 2 săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activităţi de pregătire şi consiliere pentru examenele naţionale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezenţa la şcoală va fi opţională şi decizia va fi a părinţilor. Pregătirea lor va fi în mod online.

Evaluarea Naţională începe în 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat începe cu probele scrise în 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe. Calendarul acestora va fi comunicat ulterior.

Ministerul Educaţiei va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină. Unele conţinuturi pentru această perioadă vor fi abordate în anul şcolar următor. 

Studenţii vor continua învăţarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susţine şi online. Fiecare instituţie de învăţământ superior va stabili modalitatea şi data examenelor în baza autonomiei universitare.

Examenele susţinute de cadrele didactice, de titularizare, definitivat – se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă şi ministerul va comunica modalitatea de susţinere şi calendarul.

Ministerele Educației şi Sănătății vor elabora un ordin comun pentru a stabili în mod clar toate măsurile de siguranţă privind reluarea activităţilor în unităţile de învăţământ. În sala de clasă vor fi maxim 10 elevi, respectând măsurile de distanţare socială. Inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un Tel-Verde pentru orice întrebare sau nelămurire pe această temă.

https://www.facebook.com/www.edu.ro/videos/1172822646398920/

VEZI ȘI:

12 comentarii

  • Era de asteptat că grădinițele, școlile și universitățile rămân închise în acest an școlar. Fostul ministru al educatiei , Prof. Univ. Mircea Miclea, avertizează că, de acum încolo, școala va îmbina învățarea clasică și cea online. El mai spune că timp de zece ani a fost ingorată o prevedere din Legea Educației care stipula crearea cursurilor online, iar acum România a fost prinsă din nou nepregătită: „10 ani s-a ignorat lucrul acesta. Am spus de mai multe ori cum trebuie făcute cursurile online și degeaba. Și acum suntem în situația aceasta”. Totusi, trecerea la această formă de învătământ combinat, trebuie făcută desi asta înseamnă pregătirea personalului didactic pentru a face față acestei situații și dotarea școlilor și elevilor cu tehnologiile necesare. Acest lucru nu este o mare problemă în condițiile în care avem acces acum la atât de mulți bani și vrem să facem investiții, aceasta este o investiție foarte rentabilă, mai spune fostul ministru al Educației.
    Incepând cu noul an scolar ar trebui prevăzută introducerea obligativității învătământului online ca o metodă complementară la învățarea față în față. Mircea Miclea este de părere că pandemia de coronavirus va schimba complet fața școlii românești în sensul în care „nu se va mai putea continua doar cu învățarea clasică față în față”, așa cum a fost cazul până acum.

    • Cine sa aplice legea educatiei? Dancila, Dragnea, Suciu, Ciolacu, Ponta? Daca era o lege ca sa scape coruptii o aplicau ad litteram. Asa, educatie online, e cam greu de inteles pentru ei.

    • Daca sunt corigent in semestrul al 2lea cu media 3(pana acm),am 6 pe primul semestru,ce se intampla cu corigentele?

  • era de asteptat ca nu se mai deschid, chiar daca se deschideau mare lucru nu se facea la scoala… vorba lu basescu… scoala ….

  • Profesore, ti-ai trimite copilul la scoala cu sufletul linistit ca nu aduce acasa vre-un virusel care sa te termine? Eu nu. Legat de analfabetism, la fel era si la fel va fi cu oricata scoala se va face. Pana nu se schimba sistemul si personalul care preda, cel putin in mare parte. Trist dar adevarat. Ti se pare ca in ultimii 30 de ani am devenit sau copii nostri au devenit mai cititi? Mie nu.

  • Măsura este foarte bună. Învățământul la distanță, frecvență redusă sau la f.f. câștigă tot mai mult teren. Cine vrea să învețe, învață. De aici, încolo, piața muncii ne selectează, în caz contrar diploma rămâne un carton și o mențiune în CV. A face o evaluare suplimentară în cazuri excepționale ( amenințat la repetenție, corigență, mărirea mediei șa.) la cererea elevului este foarte simplu. După 2 iunie a.c. îi dau o temă de casă pe tabletă, trimite un referat etc. sau într-o sală de clasă, distanțare socială, mască, mănuși, în perioada când noi suntem în școală și încheiem mediile. Domnule Vasile Dan ca să intri în politică, pe cai mari, trebuie să sponsorizezi, să donezi la partid, altfel poți să fii frumos și deștept nu are nicio relevanță. Trăim în capitalism, în democrație, totul se vinde și se cumpără. Până atunci feriți-vă de Covid-19. Să auzim de bine.

  • @Profesor, da foarte de acord. Problema este a parintilor dar si la scoala s-ar putea face multe. Incepand de la reguli cu telefoanele pana la comportament…. Nici scolile nu mai pun atat accent pe educatia aia care am primit-o noi pentru ca nu ai cu cine. Daca la scoala nu inveti cum e sa te tii de o regula, acasa degeaba palavragesti….Daca un profesor impune o regula, maine parintii ii sunt in cap. Pai daca acei profesori sustinuti de sistem ar impune reguli generale nu ar mai avea de comentat unii si altii. Centralizat se poate. Profesori valorosi cati au mai ramas? Sa nu intelegi ca am o problema cu toate cadrele insa balanta s-a intors demult. Sincer, ma bucur enorm ca fiica mea a nimerit intr-o clasa unde educatoarea este in varsta, de moda veche si insista mult pe lucrurile simple si normale sa zicem. O sustin si eu pe fiica mea pentru ca nu are rost sa spun cu ce vine acasa….

  • Bună ziua, am și eu o întrebare, nu sunt un elev rău, chiar ma străduiesc la școală, sunt în clasa a9 a și raman corigent la o logica, nu o înțeleg, pe lângă mine dintr-o clasa de 30 înca 20 de copii sunt corigenți, nu vorbim de un liceu prost, suntem la un liceu de top din Cluj-Napoca, și profesorul din cauza ca în primul semestru am avut note mari a decis sa se răzbune dându-ne note mici,deoarece este un profesor mai special, teroarea școlilor din centrul Clujului. ÎNTREBAREA mea este următoarea, cum voi rămâne cu media? Voi rămâne corigent fără sa am dreptul la o a 3a nota, sau voi primi o nota de trecere sau ce se va întâmpla?

  • Un răspuns pentru „Tulburance123”. Am predat și eu materia „Logică, argumentare și comunicare” la clasa a IX-a. Este o materie cam grea pentru vârsta lor. Ar merge prin ultimele clase de liceu. Depune o cerere, semnată și de părinți, la secretariat spre finele lunii mai și se va găsi o soluție în perioada 2-12 iunie a.c. Toți profesorii vor fi în școală pentru încheierea mediilor. Până atunci pe Teleșcoală să fi punctual și respectuos.

  • În completare pentru „Tulburance123” și răspunsuri pentru cele menționate mai sus, le găsim în adresa MEC nr. 545/DGIP/28.04.2020. Se poate lectura și printa, intrând pe isjbn.ro. Are titlul: Măsuri cu privire la reluarea activității în sistemul de educație după încetarea stării de urgență. Precizări privind modalitățile de încheiere a situației școlare. Profesori, părinți și elevi-documentați-vă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS