Actualitate

Ostermarkt: Târg, salon săsesc, paradă, spectacol

(FOTO-VIDEO) A XIV-a ediție a Târgului de Paști al sașilor bistrițeni, Ostermarkt, organizat de municipalitate, Biserica Evanghelică și Forumul Democrat German cu scopul de a readuce în actualitate vechile tradiții săsești practicate în Bistrița de sute de ani, a cuprins un târg al meșteșugarilor, un salon săsesc la ”Casa cu Lei”, parada portului popular și tradiționalul spectacol de dansuri.

Paradă la Ostermarkt – Târg de PaștiParada portului popular la Târgul de Paști al sașilor bistrițeni. 19.03.2016

Posted by Timp Online on 19 Martie 2016

La căsuțele din lemn de lângă Biserica Evanghelică au fost expuse, pe lângă obiecte de artizanat, împletituri și ceramică, produse și obiecte cu specific pascale, de la ouă încondeiate, ouă cu mărgele și copaci cu ouă până la aranjamente florale în ton cu marea sărbătoare pe care romano-catolicii o vor celebra în 27 martie, iar ortodocșii și celelalte culte cinci săptămâni mai târziu, în 1 mai.

La ”Casa cu Lei” a fost vernisat un salon săsesc cuprinzând piese de vestimentație și obiecte reprezentative pentru comunitatea germană. ”Ne bucurăm că Primăria Bistrița încearcă să ducă mai departe tradițiile săsești. Sașii bistrițeni dispar încet-încet, aceasta este soarta”, a spus președintele Asociaţiei saşilor bistriţeni HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, prezent la eveniment alături de vicepreședintele HOG Horst Göbbel și preșdintele Forumului Democrat German Bistrița, Eckehardt Zaig.

Nu a lipsit de la Ostermarkt nici parada portului popular, tinerii din ansamblurile invitate, îmbrăcați în costume populare săsești, străbătând centrul istoric de la Biserica Evanghelică și până la Palatul Culturii, în acordurile muzicii de fanfară.

Deschidere Ostermarkt – Târg de PaștiDeschiderea Târgului de Paști al sașilor bistrițeni. 19.03.2016

Posted by Timp Online on 19 Martie 2016

Pe scena amplasată în fața Palatului Culturii au urcat, pentru deschiderea oficială, viceprimarul George Avram, Hans Franchy, Horst Göbbel și Eckehardt Zaig.

Cu această ocazie, reprezentanții cultelor religioase (Gered Peter – romano-catolic, Johan Dieter Krauss – evanghelic, Ioan Frișan – greoc-catolic, Alexandru Vidican – ortodox) au transmis un mesaj ecumenic, iar Fanfara Garnizoanei Bistrița a intonat imnurile României, Germaniei, Ungariei și al Uniunii Europene.

Click pentru mai multe imagini!

Cei prezenți au asistat apoi la un spectacol susținut de Orchestra Profesionistă a Palatului Culturii, ansamblurile de dansuri săseşti din Sighişoara, Sibiu, Codlea, Târgu Mureș (”Sonnenschein”), Reghin (”Goldregen”), Brașov (”Korona”), corul ”Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, ansamblul de dansuri săseşti stilizate ”D-Fantasy” Bistriţa, Corala ”Andrei Mureşanu” Bistriţa și elevii de clasa a IV-a de la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

1 ostermarkt 2016 2 ostermarkt 2016 3 ostermarkt 2016 4 ostermarkt 2016 5 ostermarkt 2016 6 ostermarkt 2016 7 ostermarkt 2016 8 ostermarkt 2016

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.