Cultură

Ostermarkt – Tradiția continuă de 900 de ani. Programul evenimentelor

Ediția 2024 a Târgului de Paște al sașilor bistrițeni, Ostermarkt, tradiție păstrată de peste 900 de ani, va avea loc în centrul istoric în weekend-ul următor.

Muzica și dansurile germane, lada de zestre a sașilor bistrițeni, ouăle pictate și decorate în moduri tradiționale sau cu tușe moderne, accesoriile și decorațiunile de Paște, însoțite de alte creații și bunătăți, realizate cu multă pasiune de artizanii și producătorii locali, vor da culoare Bistriței. În Biserica Evanghelică, simbolul orașului, va fi oficiată o slujbă și va fi organizat un concert pascal.

De vineri 22 martie până duminică 24 martie, pe pietonalul Liviu Rebreanu și în Piața Centrală va avea loc târgul producătorilor locali.

Sâmbătă 23 martie, de la ora 10.30, este programată parada săsească la care vor lua parte ansamblurile de dansuri săseşti ”Vergissmeinnicht” și ”Vergissmeinnicht Jr.” ale Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul de dansuri săseşti ”Goldregen” al Forumului Democrat German Reghin, corul ”Junge Musiktalente” al Forumului Democrat German Bistrița, Alessia Schuller – solistă vocală din Reghin, fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistrița, ansamblul profesionist ”Cununa de pe Someş” Bistrița.

Apoi, de la ora 11.00, în incinta Bisericii Evanghelice va fi oficiată o slujbă religioasă, urmată la ora 12.00, pe pietonal (platoul din fața Casei Ion Zidaru), de un spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane.

La ora 18.00, în Biserica Evanghelică va începe un concert susținut de Csengeri Kostyak Zsuzsa din Cluj-Napoca la orgă, Cvartetul Tiberius și Janos Balint din Ungaria la flaut.

În caz de vreme nefavorabilă, partea artistică a evenimentului se va desfășura la Palatul Culturii.

Organizat cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Învierii la catolici, de Florii, Târgul de Paște al sașilor – Ostermarkt își are originea în perioada cruciadelor, conform izvoarelor istorice. Membrii comunității săsești din Bistrița au transmis acest obicei din generație în generație, până în primii ani ai perioadei comuniste, și l-au reluat în urmă cu aproape 25 de ani.

Anul acesta, credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici sărbătoresc Floriile în 24 martie și Paștele în 31 martie, în timp ce la creștinii ortodocși, greco-catolici și neoprotestanți Floriile se celebrează în 28 aprilie, iar Paștele în 5 mai.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS