Actualitate

”Primarii vor avea pâinea și cuțitul. Mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați”

ACTUALIZARE Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat, în contextul nemulţumirilor exprimate în ultimele zile de primarii de municipii, inclusiv cei din PSD, care au reclamat că primesc fonduri insuficiente şi faptul că nu au fost consultaţi în legătură cu proiectul de buget pe 2019.

Miercuri, președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat:

”Win-Win Situation” pentru autoritățile locale: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”.

Primarii reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR) s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă.

ȘTIREA INIȚIALĂ Ovidiu Crețu, la întâlnirea primarilor de municipii cu ministrul Finanțelor

Primarii de municipii, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Guvernului pentru a discuta despre alocările bugetare din anul 2019.

După mai bine de două ore de discuţii, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că s-au făcut două propuneri, refuzând să le detalieze, şi a anunţat că mâine va fi prezentată varianta finală.

La rândul lor, primarii au precizat că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi. Dacă nu se va primi răspunsul scontat, primarii vor protesta în faţa Guvernului.

La întâlnire a participat și primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, vicepreședinte AMR.

Primarii de municipii au transmis că solicită în continuare o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, după ce la discuţiile de marţi au participat doar consilierul Darius Vâlcov şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. De asemenea, primarii reiterează ideea că vor alocarea unei treimi din bugetul naţional către autorităţile locale, măsura fiind în acord cu realităţile europene.

Primarii din Asociația Municipiilor se reunesc la Bucureşti miercuri, la ora 12.00, aşteptând propunerea finală a Ministerului de Finanţe cu privire la alocările bugetare pentru anul 2019.

Cu o zi înainte, el spunea: ”Unitățile administrativ teritoriale, în special municipiile, au pierderi la buget prin scăderea cotei de impozit de la 16% la 10%. La nivelul municipiului Bistrița, pierderea este de peste 17 milioane lei, ceea ce creează o situație delicată cu promovarea investițiilor proprii. Firesc era fie să modifice de la 43 la 66 cota care revine municipiilor, fie să găsească o altă formă pentru că normal este ca banii să fie acolo unde se produc. Nu cred că este firesc ca banii să fie luați de la municipii, acolo unde ei se produc, și apoi să fie repartizați uniform pe anumite criterii. Eu cred că banii trebuie să rămână la locul unde se fac pentru că în acest fel municipiile sunt stimulate să se dezvolte”.

Foto: Agerpres, Mediafax

10 comentarii

 • Faina poza cu batranelul nost cu mapa rosie de la partid,mergand sa strige…..huuuuuo jos guvernul PSD…..pirtieeeee ….ciuma rosie…vezi ce inseamna sa nu-l mai puna pe lista la alegeri,no Mniculai vo trabuit,Mniculai aveti…

 • E O POZA CU PERSOANE CU HANDICAP CARE AU INVINS DOAR PRIN MINCIUNI?
  DACA MA INSEL INSEMAN CA SUN T POLITICIENI
  SI CUM NU SUPORT POLITICIENII INSEMNA CA IM I PERMIT SA SCRIU PENTRU EI MWEPOLITICIENILOR!

 • si sigur sunt toate acolo in poza…nici un dosar nu a scapat… fiecare stie despre el ca a facut ceva penal doar ca nu s-a gasit cine sa le …instrumenteze!
  Cine are curaj in 2019 in era psd sa CANTE la vreun intrument muzical?

 • priveste in fata ba primare cand se fac poze sau ti-e rusine ca rade lumea de tine pe toate posturile tv ca ai facut partie pe noroi

 • Daca accepta sa fie condusi de Dragnea,Dancila si Valcov inseamna ca nici ei nu valoreaza mai.mult,nu pot gandi,proiecta si face prea mult pentru comunitatile lor.

 • In conditile acestea mai vreau doua partii de schi. Una pe dealul CIGHIR si una pe BOBEICA. Una de zi si una de noapte. In intersectile goale mai incap vreo douazeci de MERE si 120 de STRUTI din poliester. Nu este fara importanta sa mai incercam odata si cu niste VEVERITE sau cu niste PAPAGALI in voliere dar sa stea in curtea |Primariei mai in siguranta.Daca tot avem bani eu zic ca merita. Astea sunt prioritati ….NU ?

  • De ce să nu încercăm aici ceva nou? Cormorani în arteziene. Primarul din Bistrița s-ar putea lăuda chiar omologului său de la Besancon: At us, in Bistritz, the cormorants swim in the pools… Că tot suntem pesediști, nu?

 • Niste incompetenti… bugetarii nu sunt in stare sa instiinteze din timp pe cei care construiesc ca au de platit… daca ai de platit taxe nu-ti trimit instiintare in fiecare luna ca ai de platit.. iti trimit instiintarea dupa 4-5 ani si cand se aduna penalizari de zeci de mii de lei. Nu sunt in stare sa trimita cel putin o data pe an!!! Sa nu fi fost la munca in toti acesti ani??? Cata incompetenta. Stau spre Sigmir si ma trezesc ca am de platit 5000 lei penalizare!!! Nu-ti spune nimeni nimic dar ei se trezesc ca am de platit…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.