Actualitate

Lecția despre prietenie și o sută de mesaje împotriva violenței la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli este marcată, în fiecare an, în 30 ianuarie în mai multe țari ale lumii cu scopul de a promova ideea de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect.

Mesajul principal al acestei zile este ”dragoste universală, nonviolenţă şi pace”: ”Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.

Toate aceste lucruri le-au aflat și elevii unei clase pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Bistrița care au sărbătorit 100 de zile de când vin la școală împreună cu purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Crina Sîrb, și cu subcomisarul Mihaela Schreiner, coordonatorul Compartimentului de analiză și prevenire a criminalității.

Cele două au stat de vorbă cu ei despre violența în școală și posibilele ei urmări și le-au explicat cum pot să rezolve eventualele conflicte care apar între ei apelând la ajutorul adulților care vor găsi cea mai bună cale. În loc să recurgă la violență, să fie fie prieteni cu cei din jurul lor și vor avea mai mult de câștigat au spus reprezentantele IPJ.

Învățătoarea Giorgiana Pop i-a provocat apoi pe copii să se gândească la o sută de sfaturi pentru alți copii prin care să-i îndemne să nu apeleze la violență.

Cei mici au venit cu idei cum ar fi: ”nu lovi”, ”violența nu te face mare”, etc., toate mesajele fiind scrise ulterior pe bucăți de hârtie, ursulețul, mascota clasei lor, fiind cel care a primit misiunea să le amintească despre faptul că este mai folositor să fii bun și blând decât agresiv.

Directorul școlii, Elena Andron, a spus că elevii școlii pe care o conduce nu se manifestă prin agresivitate exacerbată: ”Chiar dacă mai există animozități între elevii școlii noastre, întotdeauna recurgem la comunicare. Explicăm și la dirigenție, și la consiliile profesorale că cea mai bună soluție este să stai să discuți și să vezi de la ce se pornește pentru că și această violență reflectă ceva, ori o nemulțumire care pornerște din familie, ori e reacția unui copil care are părinții plecați în străinătate și atunci el trebuie să iasă cumva în evidență. Dacă nu găsește altă modalitate, sigur că violența poate să fie una dintre ele. Dacă mă refer la colectivul școlii noastre, eu spun că sunt niște copii buni și disciplinați și părinții se ocupă de educația lor. Nu am avut în ultimii ani cazuri de violență ieșite din comun, dar văd și eu în media, pe stradă manifestări violente, nu neapărat fizic, dar verbal. Sunt exprimări nepotrivite. De multe ori mai intervin. Nu știu dacă e bine sau nu, dar spun pe un ton blând că nu e bine ce fac. Oricine vede un copil care urlă sau înjură pe stradă nu va avea o părere bună despre el și asta va fi cartea lui de vizită”.

Întâlnirea polițiștilor cu elevii de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița face parte din proiectul ”Stop bullyingului în școli!”, al cărui ambasador este ultramaratonistul Tibi Ușeriu.

3 comentarii

  • Prietenii adevăraţi au un cod nescris. Ei ştiu în inima lor ceea ce vor face şi ceea ce nu vor face. Ei vor încerca să ajute, niciodată să rănească pe cei de care le pasă. Chiar şi cei mai buni dintre noi uită câteodată ceea ce spune CODUL PRIETENIEI.

    •PRIETENII PROTEJEAZĂ – ei nu spun altora ceea ce tu le-ai spus plângând. Ei nu bârfesc.

    •PRIETENII AJUTĂ – te poţi baza pe ei în timpuri bune şi în timpuri grele.

    •PRIETENII SUNT ÎNŢELEGĂTORI – ei ştiu să dăruiască cu inimă caldă şi să ia înapoi fără să se certe.

    •PRIETENII UITĂ REPEDE – când greşeşti.

    •PRIETENII ŢIN MINTE – ceea ce e este bun şi frumos.

    •PRIETENII SUNT ONEŞTI – ei spun doar adevărul cu dragoste.

    •PRIETENII ASCULTĂ – când este nevoie, îşi fac timp chiar dacă se grăbesc.

    •PRIETENII SUNT DISCREŢI – sunt atenţi cu secretele tale. Nu vei auzi niciodată ceea ce doi prieteni au vorbit în taină.

    •PRIETENII AU INTEGRITATE MORALĂ – ei niciodată nu-ţi vor face ceea ce este rău şi nu îţi vor cere niciodată să faci ceea ce ei nu ar face.

    •PRIETENII NU SUNT IMPERATIVI – ei ştiu când este potrivit să ceară ceva şi când nu.

    •PRIETENII SUNT GENEROŞI – ei merg cu tine un kilometru în plus. Şi chiar doi kilometri. Pentru că ei ştiu că drumul tău este greu.

    •PRIETENII SUNT ÎNŢELEGĂTORI – îndeajuns ca să se schimbe odată cu timpul care trece, dar la fel de fideli prieteniei ca să nu schimbe CODUL PE CARE NIMENI, NICIODATĂ, NU L-A STABILIT…

    AUTOR NECUNOSCUT

    Sursa : http://www.cetatea.ro/forumsmf/index.php?topic=49.0

    P.S. Și bineînțeles, gândul zilei, tot despre prietenie: „Pentru a căpăta simpatia prietenilor şi a cunoscuţilor în relaţiile de viaţă, trebuie să preţuim serviciile pe care ni le aduc mai presus decât o fac ei însuşi; şi invers, serviciile aduse de noi trebuie să le socotim mai neînsemnate decât afirmă prietenii şi cunoscuţii noştri. – PITAGORA .

  • N-ar fi fost lipsit de interes pentru proiectul ”Stop bullyingului în școli!” inițiat pentru educația luptei împotriva violenței, ca dintre cei care fac parte din colectivul de îndrumare al acțiunilor ce urmează a se desfășura să fi fost atrase și persoane care au pregătire psihologică și chiar religioasă (preoți, pastori) ai diferitelor confesiuni creștine și au un cuvânt de spus în domeniul abordat și găsesc mai ușor apropierea și modul de incitare a interesului oricărei categorii de vârstă, încât aceste acțiuni să aibă oarecari rezultate benefice. Să nu vă așteptați însă la minuni într-un timp foarte scurt. Am convingerea că, contrar opiniei unora, cred în faptul că rezultatele se vor arăta în timp, dacă se va manifesta perseverența suficientă!!!

  • violenta in scoli, incepe de fapt de la gradinita!!! pe urma in scoala primara, unde nu se ia nici o masura concreta, nu se aplica regulamente, nu se solicita ajutor protectiei sociale sau autoritatii tutelare acolo unde apar cazuri de violenta extrema, care este clar ca se produce din cauze externe scolii.Copii orice ar frace, oricat de violenti ar fi, nu sunt suspendati, nu sunt admonestati, nu li se scade nota la purtare, nu se contacteaza parintii in mod profesional si la nivel de conducerea scolii, si atunci copii se considera indreptatiti sa se poarte asa, se simt incurajati si sustinuti in rautati!!! Ceilalti copii nici nu mai conteaza!!! nu se gandeste nimeni la ei, la performantele lor, la buna lor crestere, la efortul lor de a fi scolari regulamentari, si atunci la ce bun regulamente. Cei buni devin si ei mai rai, iar cei rai si mai rai. Restul sunt povesti de adormit copii!!! Cat timp nu intelegem ca disciplina trebuie sa se faca acasa, iar la scoala se vine pentru invatare…… cei rai trebuie in mod clar dusi la cancelarie, sunati parintii sa si ia acasa pana se calmeaza, sa se faca lucruri concrete. Aceasta atitudine ca pot sa faca ce vor si ca scoala este datoare sa ii rabde este paguboasa pentru ceilalti copii!!!!!!In Austria si Germania de exemplu daca se intampla episoade de genul acesta, iti vine politia si protectia copilului acasa!!!! iar copilul este mutat disciplinar pe o anumita perioada la alta scoala, idiferent cine si al cui este progenitura!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS