Actualitate

Pădurile din jurul Bistriței, luate la pas de iubitorii naturii ca să devină accesibile pentru cât mai mulți

În fiecare sfârșit de săptămână, iubitorii naturii iau la pas pădurile din jurul Bistriței și râul Bistrița Ardeleană în căutare de locuri frumoase și mai puțin cunoscute pe care să le aducă în atenția opiniei publice și a municipalității pentru includerea lor în așa-zisele ”arii naturale urbane”. Inițiativa îi aparține lui Cristian Țetcu, președintele Asociației Ruralis, care reușește să adune de la o ediție la alta a ”Haihui prin natura urbană” tot mai mulți oameni interesați.

”Am inițiat un proiect care își propune să promoveze ariile naturale urbane sau, mai bine zis, zonele din imediata vecinătate a municipiului Bistrița, zone semisălbatice le numim noi, foarte atractive, îmbietoare din punctul de vedere al turismului local, al mișcării în aer liber în ideea în care, în perspectivă de un an, vom veni cu o propunere către Consiliul Local Bistrița pentru a înfia aceste zone. Înfiatul acesta ni-l dorim în sensul în care aceste areale au nevoie, vrând-nevrând, de un pic de protecție, de conservare și de amenajare în așa fel încât bistrițenilor să le fie dragi și accesibile în același timp. Am luat în calcul Pădurea Codrișor, Pădurea Ghinzii, Pădurea Jelnei, poiana cu peri seculari de pe Dealul Cocoș și râul Bistrița Ardeleană, ca o axă care străbate municipiul dintr-o parte în alta, urmând ca, în perspectiva unui an sau doi ani, să ne mutăm pe malul drept al râului și să luăm pădurile de la Slătinița până la Schullerwald. Încercăm să formăm un inel în jurul municipiului cu poteci tematice în așa fel încât bistrițenii să știe că, dacă vor să iasă într-o zi, o pot face în condiții de siguranță și pe niște tronsoane care permit mersul cu bicicleta și plimbarea atât a unora mai îndrăzneți, cât și a unei familii cu copii”, ne-a spus Cristian Țetcu.

În plimbările de până acum, exploratorii de week-end au descoperit pe râul Bistrița Ardeleană ”niște locuri fantastice, cu niște cascade spectaculoase”. ”Pe râu avem zona La Trovanți unde sunt niște bolovani uriași în care apa a sculptat niște figurine extraordinar de frumoase. Din păcate, râul e permanent murdar și nu e atractiv, dar malurile sunt foarte frumoase, unde dacă s-ar pune niște bănci ar fi ideal pentru oamenii care locuiesc în preajma râului să se relaxeze un pic. În păduri, am găsit locuri de belvedere, cu o perspectivă asupra orașului, dar și a dealurilor din împrejurimi, dar și foarte multe zone atractive pentru activități, pentru alergat sau picnic, iar pășunea cu peri seculari e un unicat în zona noastră. Aici găsești nu doar peri, ci și peisaj silvopastoral, cu oi, câini și de toate. Sigur că ar trebui gestionate puțin, dar cu un minim efort ar putea fi făcute lucruri extraordinare”.

Potrivit lui Crisatian Țetcu, asumarea de către municipalitate a acestor arii naturale ca ”zone urbane” nu ar presupune restricții. ”Vor fi doar demersuri de conservare sub forma împiedicării distrugerilor voite pe care le-ar putea face oamenii în afara legii, dar mai mult decât atâ, ar fi zone în care, dacă am aduce mai mulți bistrițeni, s-ar întâmpla mai puține lucruri rele, fiindcă acolo unde oamenii încep să umble, să se uite, să vadă, pot să tragă semnale mai des, iar zona aceasta de infracționalitate accidentală nu mai apare. Ne dorim ca bistrițenii să fie conștienți de ceea ce au, nu sub forma impunerii de restricții, ci de relaționale cu zona respectivă, în așa fel încât să fie adoptată, însușită”.

Inițiatorii proiectului se simt încurajați până acum în demersul lor. ”Există deschidere bună din partea municipalității. Sunt semnale bune din partea primarului, a viceprimarilor, dar și din partea unor șefi de compartimente care văd ca fiind necesar și oportun acest proiect și transmit mesaje pozitive către bistrițeni în acest sens. Pădurile și Bistrița Ardeleană sunt resurse de care nu putem face abstracție. Ar fi păcat ca administrația să nu transmită mesaje ca bistrițenii să prindă curaj și să înțeleagă că se pot bucura. Odată ce, prin HCL, această Natura la ușă ta va fi adoptată, ne propunem să fie un corp de rangeri călare, dar pot fi și pe jos, vor fi câteva dintre potecile pe care le-am descoperit vor fi marcate, pe unele vom dezvolta mici proiecte. Vom avea pe unele poteci cu rețete tradiționale, tipărite pe foi. dacă faci tot traseul te poți duce acasă cu 5 rețete din zona noastră. Ne-am mai gândit și la concursuri de biciclete și alergat, putem face și maratoane dacă ne propunem. Am mai vrea ca zona respectivă să fie o zonă cu poveste. Avem aici niște povești în cufărul de zestre pe care nu le-am scos încă și nici nu le-am transmis mai departe. Așa, Bistrița ar putea deveni din nou atractiv ca oraș și să nu propunem lucruri care au nevoie de finanțare foarte mare”.

Între timp, continuă munca de documentare în teren. Duminică, grupului i s-au alăturat și doi câini din rasa autohtonă Ciobănesc Românesc Carpatin care, în timp, ar putea să li se alăture celor care iau la pas pădurile orașului.

”Vrem să facem aceste plimbări inclusiv iarna. Dacă va fi o iarnă mai blândă, continuăm până în vară când vrem să predăm acest referat de evaluare științifică și propunere către CL de adoptare a acestor zone. Am vrea să determinăm cât mai mulți bistrițeni cu viziuni și păreri diferite să transmită mesaje. Tocmai de aceea promovăm chiar niște niște filmări cu părerea unora dintre participanți care ne spun ce au văzut și ce au simțit din aceste călătorii. Ne dorim ca cei care să ascultă să rezoneze, iar din 2 să facem 4 și tot așa”, a conchis Cristian Țetcu.

21 comentarii

 • Schulerwald este un loc extraordinar de frumos, amenajat de administrația PSD cu fonduri europene încă din anul 2014
  Dacă ar fi promovată zona, pt a fi folosită la capacitate, ar bucura mulți oameni
  Dar pentru ca e făcută de PSD actuala administrație o neglijează
  Adevăr adevărat.

  • Bună ziua,
   Pădurea de lângă Schullerwald, la capătul străzii Valea Scurtă a început sa fie tăiată, sunt deja minim 10 copaci mari tăiați și lăsați la marginea drumului..știți ceva de ce sa petrece?

 • Carpatini cu coada intre picioare nu am mai vazut.
  O fi vreo noua varietate?
  Nu stiu ce carpatini sint aceia dar nu asa trebuie sa arate un carpatin.
  Carpatin sa bage coada cand vede un pechinez? De tot rasul!
  Daca asa se prezinta carpatinul la ora actuala inseamna ca ati distrus rasa!

  • Un pui care a ieșit pentru prima oară în oraș și printre străini. Aparține familiei Iclenzan, care a luptat pentru omologarea acestei rase și a scris istorie la acest capitol.

  • Dacă tot vă interesează eu am fost de față, am văzut ce s-a întâmplat. Acest câine nu se pierde cu firea și nu sare la orice câine care îi iese în față. Până la urmă apară oile de urși de urși și de alți prădători, nu de „pechinezi”… .

 • Nu se merita sa umplem natura de gunoaie si la propriu si la figurat, zic sa lasam zonele necunoscute asa cum sunt! Multi inca nu reapecta natura!!

 • CRISTIAN TETCU , un OM cat o mie la un loc, biolog ,silvicultor,naturalist, activist, voluntar, civic de exceptie parcurge pe jos zeci de kilometri saptamanal si nu pe patru roti sau din birou.A invatat mai bine ca nimeni altul aceste meserii fara sa copieze pe nimeni. El este original in tot ce zice si ce face.
  Este ECOLOGISTUL numaru unu al judetului si printre primii din tara care ne informeaza, posteaza si cunoaste aproape de perfectiune tot ce zice si gaseste.
  Un fin si sensibil cunoscator de MEDIU. Alaturi de sotia sa , un fotograf de exceptie au invatat sa fie si foarte buni ORNITOLOGI.
  CRISTIAN TETCU este primul activist din Romania care a reusit sa faca o aplicatie pe GPS unica in care se regasesc toate datele si coordonatele depozitelor ilegale de deseuri aruncate de raufacatori in jud. BN.
  Dupa ce le pozeaza aplicatia lui extraordinara trimite instantaneu o sesizare UAT-ului (primaria de comuna) care se inregistreaza si este vazuta de edil, si care teoretic trebuie sa trimita inapoi imaginea cu terenul curatat si sa dea explicatii.
  Orice primar, consilier, edil mai mare sau mai mic , institutiile amortite de la noi au ce invata de la CRISTIAN TETCU.Este singurul cetatean din BN care a fost prezent de multe ori la toti Prefectii care s-au perindat la putere aratandu-le grozaviile gunoaielor.Suindu-se pe rand cu ei in masina institutiei i-a condus pe rand sa vada si domniile lor cum nu isi fac treaba.
  Cinste tie si sotiei tale ! FELICITARI multe !

 • Acest articol de exceptie nu este pentru Pechinezii prosti care posteaza aici. Ca sa intelegi continutul unei astfel de stiri trebuie sa ai cunostinte serioase nu sa te legi de coada cainelui
  Transmit pechinezului biped ca daca doreste sa isi vare nasul sub coada unui catel o poate face la adapostul de primire de la Primarie unde gaseste multi comunitari cu coada ridicata.
  Cu astfel de specimene numite postaci nu poti face lectii despre natura.

  • Nu știu de ce orice se spune sau se face, o dăm spre politică! Este o inițiativă excelentă, lăudabilă și dacă cineva poate ajuta să o facă. Dacă nu…

  • Să ști că ai dreptate.
   Decât să îmbogățești niște samsari care terorizează câinii, decât să cumperi un cățel de la unii care țin câinii legati în lanț și în noroi pînă la gât mai bine faci o faptă bună și adopți un suflet de la adăpost.

 • Sportivule !!! adevar adevarat graiesc tie ca administratia pesedista pe care o lauzi tu a facut macel printre stejarii seculari din acea padure extragand jumatate din ea ca sa faca loc la alei late cat o banda auto.. Despre ce vorbim noi laudacii ?

 • Pechinezul curajos biped care latra si el ceva in totala necunostinta de subiecte o sa-i raspund, pt. ca nu pot tacea nici sa ma picuri cu ceara fierbinte.
  M-am inconjurat candva de oameni valorosi mari iubitori de animale si natura.
  Acestia sunt MOLDOVAN LUCIAN ziarist, inginer agronom, fermier etc.CRISTIAN TETCU l-am descris deja, nu mai am cuvinte. MARIUS RUS stirist ,activist AJVPS, mare voluntar etc.BOGDAN si VASILE ICLENZAN mari iubitori si crescatori de Carpatini dar nu numai. GUBESCH MATILDA presedinte Clubul Canin BN, sufletul tuturor concursurilor internationale de caini de rasa.
  Eu i-am adus pe rand la ecologisti, oameni faini, joviali cu pregatire cu mare educatie.
  Fata de tanarul BOGDAN ICLENZAN fost consilier local habar nu aveti ce a reusit omul asta. A omologat cu tatal sau la Neapole in Italia rasa noastra de carpatini, ceea ce nu a fost capabil statul roman si institutiile sale gen APM.
  Carcotasii trebuie sa afle toate astea.
  Astazi intr-un stat prost , nerecunoscator ,iata ca oameni ca cei pomeniti de mine nu au loc de atata minciuna, hotie, prostie si dezinformare.
  Ei stau cuminti si isi fac treaba doar din suflet si din banii lor.
  Cu lipsa oarecare de modestie, dar nu-i bai am facut toate aceste precizari.
  Ei sunt bunii mei prieteni si colegi si o sa-i apar cu strasnicie cand trebuie.

  • Specialiștii spun că paranoia este un delir cronic, bine structurat și organizat, în care bolnavul manifestă un orgoliu excesiv, însoțit de hipervalorizare și exces de autoapreciere. Temele preferate ale paranoicului sunt grandoarea și persecuția.

   Sursa: adevărul.ro

  • Domnule Balan înainte de a face afirmatii în ceea ce privește omologarea ciobanescului Românesc Carpatin ar trebui sa va documentati, este gratuit și nu costă nimic. Nu atribuiți merite celor care nu le au încercați si culegeți informatiile din surse oficiale sau cît mai aproape de adevăr ACHR – UL este una dintre Surse.

 • Domnu Balan,
  intreaba-ti colegii de partid CE AU FACUT CU BANII oamenilor din club?
  De ce au plecat din club crescatoriii importanti?
  De ce la expozitiile de club au doar maxim 10 caini?

  Daca asa oameni aveti in partid nu e de mirare ca ati obtinut cateva procente la alegeri.

 • Acele cateva procente sunt in premiera pt. partidul VERDE pe care eu le-am adus cu colegii si la Bistrita si in BN avem patru consilieri locali. Daca in 2016 nimeni nu stia nu auzea de VERZI acuma avem.
  Unul la oras si trei la comune.
  Deci despe ce vorbim ?In ce priveste scarba voastra de catalari si crescatori nu pot eu sa va fac ordine si nici nu vreau sa le stiu pe toate.

  • Domnule Balan, dacă nu le știi pe toate și nu vrei să cunoști adevărul atunci macar ar trebui sa ai decenta și mintea de a nu mai perpetua informații false și mincinoase.
   La vârsta pe care o ai si la experienta din politică ar trebui sa ai discernământ și capacitatea de a recunoaște impostorii și profitorii.

 • Asta cu rangeri, călare e buna! Acum avem rangeri în căruță. Avem arii frumoase, doar pentru că încă nu le-am descoperit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS