Actualitate

Pana de păun, preferată de cei care au conceput semnele de intrare în judeţ. Care vă place?

Pana de păun a fost, la prima vedere, preferata artiştilor care s-au înscris la concursul organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru realizarea semnelor de intrare în judeţ. Unul dintre concurenţi l-a ales chiar pe Alexandru Pugna pentru a-şi ilustra conceputul. Vicepreşedintele CJ spune însă că acest lucru nu-i va da câştig de cauză. (FOTO)

Galeria Art de pe pietonal găzduieşte, începând de azi, o expoziţie organizată de Consiliul Judeţean în care sunt expuse toate cele 20 de propuneri pentru realizarea unui semn distinctiv de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, a declarat pentru Timp Online că l-a impresionat faptul că mulţi dintre cei care participă la concursul organizat de CJ au ales să stilizeze pana de păun.


„Nu am nicio vină că sunt, fără îndoială, cel mai cunoscut purtător al clopului cu pană de păun din Bistriţa-Năsăud. Mă bucur faptul că aici foarte mulţi dintre autorii acestor proiecte au ales ca simbol pana de păun ceea ce înseamnă că acest element de mare frumuseţe şi spectaculozitate, unic în cadrul costumului popular românesc, se bucură de aşa apreciere şi e considerat un element important pentru ţinutul Bistriţei şi Năsăudului. Avem şi un festival cu acest nume”, a declarat Alexandru Pugna, care şi-a văzut fotografia pe unul din proiecte. El a menţionat însă că participantul nu va primi puncte în plus pentru asta.

Arhitectul şef al judeţului, Victor Michiu, a declarat, la rândul lui, că unele propuneri sunt „excepţionale”.

„Au fost 34 de anunţuri de participare din care s-au predat concret 20 de proiecte. Nu ştim cine sunt participanţii fiindcă e secret acest lucru, dar, din experienţa mea şi după modul de redactare sunt şi stundenţi, e şi un artist plastic, poate mai mulţi, sunt şi arhitecţi. Unele lucrări sunt excepţionale. Mă bucură faptul că unele sunt foarte motivate, conceptul e foarte frumos motivat. O să fie o misiune grea pentru juriu să aleagă din ele trei proiecte câştigătoare. Va fi şi un premiu special al publicului, fapt pentru care aşteptăm publicul să se pronunţe, fapt pentru care îi rugăm pe toţi să vină să viziteze expoziţia şi să scrie în tabelul de la ieşire ce opţiune au”, a declarat arhitectul judeţului Victor Michiu.

Faptul că majoritatea lucrărilor au luat ca punct de referinţă pana de păun înseamnă că avem de-a face cu un „etalon al judeţului”.

„Majoritatea au luat ca punct de referinţă pana de păun, care e un etalon al judeţului, mai apare harta despre care unii spun că ar avea forma unei inimi. Nu pot să vă spun care e opţiunea mea fiindcă sunt membru al juriului şi nu vreau să influenţez părerea publicului. Noi ne vom pronunţa în data de 22 ianuarie. Consilierii judeţeni vor să fie un semn identic la toate intrările. Eu aş fi vrut ca fiecare intrare să aibă alt simbol. Era mai simplu şi pentru participanţi. Câştigătorii vor avea dreptul să primească şi comanda pentru proiectul de execuţie, acestea fiind numai ideile”, a declarat Victor Michiu.

Pentru premierea câştigătorilor este alocată suma de 12.500 de lei: 5.000 de lei pentru premiul I, 3.000 de lei pentru premiul II, 2.000 de lei pentru premiul III şi 2.500 de lei pentru Premiul special al publicului.

Preşedintele juriului este Emil Radu Moldovan, iar membri Victor Michiu – arhitectul-şef al judeţului, Marcela Tamaş, Andrei Popescu, Eugen Pănescu – arhitecţi, Marcel Lupşe – reprezentant al UAP, Vasile Duda – critic de artă, Iordana Tănase – secretar.

Jurizarea va fi făcută în perioada 14-21 ianuarie 2013, iar câştigătorul va fi anunţat în 22 ianuarie 2013. Principalele criterii de evaluare şi selecţie care vor fi luate în considerare la jurizarea propunerilor concurenţilor sunt: expresivitatea plastică a obiectului şi legătura cu identitatea culturală a zonei, coerenţa şi exprimarea clară a conceptului, eficienţa şi fezabilitatea soluţiilor propuse, posibilitatea prefabricării şi etapizării lucrărilor.

Autorul proiectului câştigător va primi comanda pentru elaborarea proiectului tehnic, fiindu-i deci necesară capacitatea de a forma o echipă capabilă să elaboreze, în condiţiile legale, un proiect de execuţie pentru propunerea prezentată.

Puteţi vedea toate propunerile participanţilor la concurs pe pagina noastră de facebook.

semne 3 semne 2 semne 13 semne 4 semne 5 semne 6 semne 9 semne 7 semne 10 semne 11 semn 14 semne 15

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS