Social

”Parada brăduților” dă aripi primului centru de educație holistică

Banii adunați de la ediția a 10-a a ”Paradei brăduților pentru vise împlinite” au ajuns la Asociația ”Aripi de Copil”, condusă de Ionela Candale, care îi va folosi pentru construirea primului centru de educație holistică din județ, dar și din țară.

”Am început să facem activități cu vreo doi ani înainte, dar în 2015 am devenit oficial o asociație. Numele Aripi de Copil a venit într-o contemplație pentru că voiam să-l denumim cu totul altfel, legat de om, dar numele a apărut într-o rugăciune și mi-am dat seama că este cel mai potrivit pentru că noi vrem să dăm speranță oamenilor de pe lângă noi, copiilor cu care avem de-a face, lumii întregi, să le insuflăm tuturor îndrăzneala de a visa”, ne-a spus Ionela Candale, președinta Asociației ”Aripi de Copil”.

La începutul activității ei, organizația a colectat și transportat bunuri pentru familiile nevoiașe din zona rurală cărora le-a dus mașini de spălat, sobe și alte bunuri.

”Am văzut în comunitate multe traume emopționale și ne-am specializat în direcția aceasta de a susține familiile și copiii din punct de vedere emoțional și psihologic. Eu am devenit terapeut holistic pe terapie cranio-sacrală, somato-emoțional și consiliere pe dezvoltare și art-terapie. De ceva timp, mă gândesc să mai facem un pas și să construim Centrul Multifuncțional Aripi, așa cum am văzut că există în India, o țară în care se pune un accent foarte important pe educație în ciuda sărăciei de acolo. Am fost în India, am făcut voluntariat acolo și am văzut cum funcționează cu adevărat un astfel de centru și cum lucrează voluntarii, cum se îmbină partea spirituală cu partea fizică a lucrurilor. Acolo am văzut ce înseamnă o școală axată pe sufletul omului în așa fel încât el să devină un adult într-o formă de plenitudine, aș zice”, a spus Ionela Candale.

În ce constă educația holistică

”Partea holistică înseamnă să avem grijă de evoluția noastră ca un întreg, cu valorile necesare pe care avem nevoie să le dezvoltăm și chiar de încrederea în propriile forțe, în emoțiile noastre, să știm să le dezvoltăm într-o formă cât mai benefică pentru noi și cei din jur, să știm să ne trăim viața într-un mod cât mai frumos și să fim cât mai echilibrați.

Deja am făcut educație holistică la Colegiul Național Liviu Rebreanu, unde am ținut ateliere de meditație cu copiii, de conștientizare, de relaxare, de mișcare conștientă, mobilo-terapie și noi ne axăm mult pe Gigong, am vorbit chiar de nutriția curcubeu și de alte aspecte foarte frumoase pe care ei le-au îmbrățișat. Am creat o energie foarte frumoasă, s-au bucurat și profesorii care ne-au solicitat să mergem și să facem cursurile și pentru ei, pentru profesori, pentru că s-au simțit bine, au văzut că au fost rezultate benefice pentru copii”, a spus Ionela Candale.

Ea a considerat de la bun început că un astfel de centru nu trebuie să fie un proiect personal, ci un proiect pentru oameni și ei trebuie să ia parte la el ca să simtă că le aparține.

”Proiectul este inițiat, doar mai avem nevoie de partea de autorizații și vrem să aducem utilitățile la teren, iar în primăvară să facem primele construcții. Banii primiți de la Parada brăduților pentru vise împlinite îi vom folosi ca să punem o cărămidă la acest centru. Chiar vrem ca până de 1 iunie 2024 – când face din nou acolo Festivalul Copiilor – să avem ceva mai mult decât doar un teren de un hectar. Nu e un proiect simplu și nici ieftin, dar Cosmin Candale ne va susține în tot ce înseamnă elaborarea proiectului și construirea efectivă a centrului, așa încât simțim că avem forța să-l demarăm”, a mai spus ea.

Ce va fi și ce se va face în Centrul Multifuncțional Aripi

”Ca și motto al nostru am ales Explore Life. Dorim să combinăm mai multe aspecte ale vieții: sănătatea prin terapii și remedii naturiste, educația holistică în care avem prevăzute programe de mișcare și nutriție conștientă, partea de relaxare pentru corp, minte și suflet. Vom acoperi și dimensiunea socială, fiindcă vrem ca asociația să se ocupe în continuare de partea umanitară, dar va avea și o parte și pentru dezvoltare, pentru educație, cum ar fi atelierele creative și pentru dezvoltare. Vor fi zone de cazare, ateliere de dezvoltare culturală și emoțională, adică diferite săli în care vom invita specialiști din țară și străinătate pentru că vrem să aducem cât mai multă cultură holistică, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Pentru cei mici vom avea o fermă de animale pentru că mulți copii de la oraș nu mai au atât de mult contact cu natura și acolo să organizăm tabere în care să vadă ce înseamnă grija pentru animale și natură. De asemenea, vrem să mergem și pe fitoterapie și tot ce înseamnă cunoașterea plantelor. Avem în plan și să amenajăm o zonă de echitație, o seră și o grădină senzorială”, a mai spus ea.

Laura Rotariu, vicepreședinte al organizației, ne-a mărturisit la rândul ei că a fascinat-o ideea Ionelei Candale de a construi un centru care să fie lăsat moștenire generațiilor următoare, motiv pentru care o susține în acest plan ambițios.

”Îmi plac copiii și cred că fiecare dintre noi, indiferent de vârstă, rămânem în sufletul nostru copii. Mai mult decât atât, astăzi, în societatea în care trăim, îmi doresc foarte mult ca franchețea, sinceritatea, frumusețea copilului să nu se schimbe, nu neapărat așa cum am fost noi crescuți și educați, dar anumite lucruri, indiferent de timp, ar trebui să rămână la fel. Educația copilului înseamnă o formare, niște principii, niște povețe pe care noi le dăm. Totul pleacă din familie, iar noi avem nevoie de copii sănătoși, copii puternici, care, din punct de vedere afectiv-emoțional, să știe ce vor, să simtă, să vadă și să rămâne conectați cu natura pentru că, din păcate, conexiunea cu natura care e tot mai redusă. Cred în proiectul lor, pe Ionela o cunosc de la prima ediție a Paradei brăduților când organizația era doar un vis. Deja face lucruri minunate împreună cu oamenii din jurul ei și sper ca și comunitatea noastră să înțeleagă importanța unui astfel de centru și să-l sprijine. Bistrița ar fi norocoasă, în opinia mea, să aibă un astfel de centru”, a spus Gabriela Montoiu, inițiatoarea și organizatoarea ”paradei brăduților pentru vise împlinite”.

Asociația ”Aripi de Copil” vrea să ridice Centrul ”Aripi” în următorii 3 ani.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS