Actualitate

Party astronomic, sâmbătă pe Dealul Budacului: Perseide 2023

Star Party: Perseide – POV21 revine cu încă un party astronomic! Nu fă planuri în 12 august, ia-ți familia, prietenii, o pătură, multă dispoziție bună și vino la Star Party: Perseide 2023! Anul acesta, POV21 îți propune o locație clasică pentru evenimentele lor de tradiție în aer liber: Dealul Budacului din Bistrița.

Evenimentul are loc sâmbătă 12 august, începând cu ora 19.00, pe Dealul Budacului (click aici pentru a accesa locația). Intrarea și participarea la activități este gratuită.

Voluntarii vor pregăti o seară de distracție cu muzică live la chitară, telescoape astronomice, lansare de lampioane, foc de tabără, iar băuturile răcoritoare pot fi procurate de la locație. De asemenea, sunt puse la dispoziție toalete ecologice. Așa cum v-au obișnuit, POV21 vă pregătește o introducere în orientarea pe cer, cu lasere astronomice, urmând apoi să prezinte Constelațiile Zodiacale vizibile pe timpul verii, observabile pe cer.

Program eveniment:

 • 19:00 – 21:00 – va avea loc primirea participanților, informarea acestora despre telescoapele astronomice și montarea telescoapelor;
 • 21:00 – 22:00 – observarea lunii și a planetelor;
 • 21:00 – 23:00 – observarea stelelor căzătoare, dar și a obiectelor din afara sistemului nostru solar, lansarea de lampioane, foc de tabără, muzică live la chitară.

Proiectul Star Party se adresează publicului de toate vârstele și genurile. Aflat la cea de-a patra ediție, acesta are scopul de a educa publicul cu privire la diferite fenomene astronomice, distrându-se.

Un eveniment de educație susținut de TeraPlast și SepiaPrint.

Ce sunt Perseidele?

Perseidele sunt o ploaie de meteori, ce intră în atmosfera Pământului, anual, pe data de 12 august, la viteze foarte mari și pe traiectorii paralele. Puteți observa pe cer chiar și 100 de meteori pe oră. De dimensiuni extrem de mici, majoritatea acestora se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului.

De unde provine denumirea de Perseide?

Substratul denumirii îl regăsim în mitologia greacă. Perseu era fiul Danaei și al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Momentul de glorie a lui Perseu a fost cel în care a înfruntat cu mult curaj și dibăcie Gorgonele. Pus în dificultate de faptul că privirea Meduzei poate transforma pe oricine în stană de piatră, acesta s-a folosit de scutul primit de la Atena. Privind reflexia gorgonei în scut, Perseu a reușit să-i taie capul, ieșind învingător din această aventură primejdioasă. Deoarece Perseu a îndeplinit dorința zeilor de a o ucide pe Meduza, ploii de stele i se atribuie simbolic, rolul de dar pentru omenire, devenind o ocazie memorabilă de a ne exprima cu toții dorințele, cu ochii ațintiți spre cer.

4 comentarii

  • Va salut domnule V,

   Organizez acest eveniment anual, inițial singur și apoi cu asociația de tineri pov21. Anul acesta ar fi al zecelea an, a zecea ediție.
   Scopul nostru este unul recreativ pentru părinți și educativ, de popularizare a astronomiei, pentru tineri și copii. Explorarea cerului este o îndeletnicire de viitor și ne străduim să sadim și in viitorii exploratori din Bistrița interesul pentru acest domeniu.
   Pentru a va prelua de pe umeri grija cheltuirii banilor publici cu care și dvs contribuiți la bugetul local, va asigur ca niciuna dintre aceste zece ediții nu a beneficiat de fonduri publice.

   Cu stima, Gavrila Urs
   Președinte asociația Pov21

   12
 • Vă mulțumesc pentru amabilitate si pentru precizări.Dacă e așa meritați scuzele mele si câștigați un simpatizant al acestei acțiuni in locul unui cârcotaș.Cat despre povara grijii cheltuirii banului public ,prefer sa o port .Cu același respect,V

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.