Recomandări Social

Parva împlinește visul francezilor care s-au îndrăgostit de ea abia după trei decenii (FOTO)

Comuna Parva – de care francezii s-au îndrăgostit încă din anii 90 – începe abia acum să facă pași în direcția visată în urmă cu trei decenii de Hubert Tyrode: promovarea agroturismului.

În zonă se construiesc pensiuni noi și se creează oportunități pentru turiști, cum ar fi câteva locuri amenajate de Primărie: ”Am amenajat aceste locuri pentru a va simți bine dumneavoastră cei care iubiți natura. Faceți în așa fel ca și ea să vă iubească, nu aruncați la întâmplare ambalaje și etc. Vă așteaptam cu drag, doar respectând un minim de civilizație, vom lăsa în urmă o educație ecologică și nu numai”, a scris pe Facebook primarul Ioan Strugari.

https://www.facebook.com/ioan.strugari.18/posts/1120836231630304

În anii 90, Asociaţia Franche-Sylvanie Besançon a fost creată cu scopul de a fi punte de legătură între Franţa şi România. ONG-ul înfiinţat de Hubert Tyrode le-a propus autorităţilor din Parva un parteneriat care să aibă ca finalitate găzduirea cel puţin o sută de turişti străini/an care să beneficieze de cazare după toate normele europene cu apa caldă, săli de baie, toalete, însă în regim de agroturism. Tot cu sprijinul francezilor, în 2005, a fost înfiinţată Asociaţia Carpatia-Ecotur-Parva formată din 24 de familii ale căror pensiuni au fost clasificate de Ministerul Turismului.

Prin proiectul pe care l-au gândit francezii încă din 1994, localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiştilor fauna, flora şi bogăţiile din zona Munţilor Rodnei. Ei au propus ca de la Parva să se facă trasee turistice spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau Şaua Zânelor. Totodată, pe Valea Rebrei să se practice caiac şi rafting.

Învăţaţi de francezi, ţăranii din Parva şi-au denumit foarte pensiunile: „Floare de colţ”, „Crin”, „Montana”, „Nufarul” sau „Viorel”. Majoritatea s-a mulţumit cu atât. Turiştii nu au venit singuri, în pensiunile astfel denumite nu s-a cazat mai nimeni.  În afară de mese comune, la Centrul de turism rural Hubert Tyrode nu s-a făcut altceva fiindcă turişti nu au prea existat.

Fostul primar al comunei, Gheorghe Stelian, recunoştea în 2011 pentru Timp Online că administraţia sa a eşuat în acest proiect. â

„E vina noastră că nu am ştiut cum să îi atragem, nu am promovat prea mult zona aceasta. Proiectul nostru cu francezii presupunea promovarea turistică a comunei prin întocmirea de pliante, realizarea unui site web, harţi privind întreaga zona a Munţilor Rodnei, organizarea unei sarbători anuale şi a unui târg de produse de artizanat local şi de produse agricole locale, de exemplu brânzeturi, precum şi a unei expozitii de animale. O parte le-am făcut, altele nu”, spunea el atunci.

Abia în 2015, centrul turistic din Parva a început să fie reabilitat cu peste 500.000 de lei, bani de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Țara Năsăudului. Centrul, prevăzut cu o sală de reuniuni, una de mese, bucătărie, dormitoare şi grupuri sanitare, a fost botezat „Hubert Tyrode”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.