Forfotă mare la Centrul de Educaţie Incluzivă (CSEI) nr. 1 Bistriţa, condus de prof. Vass Imola Doris, unde o mână de copii treceau prin cele mai mari emoţii înaintea marii reprezentanţii a piesei de teatru ”Pentru un pământ în floare”, regizată de profesoaraTeodora Popescu, coordonator al Patrulei de reciclare din şcoală, cea care a scris textul, a creat decorurile şi costumele.
Şi nici nu e de mirare că s-a întâmplat aşa din moment ce în public se aflau mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei RoRec, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului, Sever Roman, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Psihopedagogică, gata să-i aplaude pentru efortul lor de mici eroi în lupta pentru un mediu curat şi sănătos. Ajutaţi de păpuşi hotărâte să nu lase niciun deşeu să le contamineze viaţa, copiii au jucat ca nişte profesionişti adevăraţi şi au fost răsplătiţi cu multe aplauze binemeritate.
Prof. Vass Imola Doris – director CSEI nr. 1 Bistriţa: „Datorită faptului că oamenii care lucrează în această unitate sunt foarte bine pregătiţi şi pun suflet în tot ceea ce fac se pot obţine rezultate, deşi, fiind copiii cu cerinţe educative speciale, cred că multă lume se întreabă dacă se poate face ceva cu ei. Sunt copii ca toţi ceilalţi şi iată că pot excela în foarte multe domenii, iar pentru noi provocările sunt interesante şi ne mobilizează. Aceste activităţi îi motivează pe copii, sunt stimulative pentru ei. Din Patrula de Reciclare a CSEI nr. 1 fac parte 15 copii atent selecţionaţi care răspund responsabil, sunt întotdeauna prezenţi, participă la toate acţiunilede mediu şi care ne fac multă cinste. De altfel, eu consider că toţi copiii acestei şcoli ne fac cinste, noi lor şi ei nouă”.
Prof. Teodora Popescu – CSEI nr. 1 Bistriţa: „Nu e reuşita mea, ci a copiilor care s-au implicat în activităţile de mediu în special cele derulate de Asociaţia RoRec prin Programul Naţional Patrula de Reciclare. Copiilor le plac jocurile, păpuşile, în spatele păpuşilor ei trăiesc sentimente, uneori se dedublează, se transformă, devin mai buni şi, prin mesajul transmis de jocul păpuşilor transmit ceea ce ştiu şi ce fac în privinţa protecţiei mediului. Dacă activităţile sunt interesante, din viaţa de zi cu zi, şi copiii vor învăţa mult mai repede lucrurile cu adevărat importante şi care le folosesc. Ei se implică în aceste activităţi practice cu multă plăcere, aici au rezultate şi îi putem valoriza. Copiii sunt bucuroşi pentru orice cuvânt de apreciere şi gest fiindcă aici au satisfacţiile cele mai mari. Dacă uneori la matematică sau citire nu pot ajunge la performanţele altor copii, aici îşi dau toată silinţa şi sunt foarte fericiţi să participe la activităţi de tipul acesta”.
Sever Roman – directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud: „CSEI nr. 1 Bistriţa e mândria noastră. Se implică foarte mult în acţiuni de mediu. Au dat mascota Patrulei de Reciclare, cocoşul, a ajuns şi la Bruxelles acest cocoş, e deci european, au făcut şi un imn, acum au venit cu o piesă de teatru ce va fi reprezentativă la nivel naţional. Dorim şi noi, APM, să încurajăm astfel de acţiuni, suntem alături de ei să îi sprijinim cu tot ce putem, ca să transmitem mesajul în toate familiile bistriţenilor. Mai mult de atât, fiindcă doamna profesoară Popescu e o persoană foarte implicată în astfel de acţiuni, am propus şi noi, APM, un proiect, în 24 mai, o Paradă ecologistă a copiilor. În 24 mai e Ziua europeană a parcurilor, iar pentru că noi avem un parc european cu care ne mândrim, vom organiza parada respectivă la care invităm toate şcolile şi în care vrem să-i vedem pe copii cu costume ecologice, cu cocoşul creat de CSEI nr. 1. O să avem fanfară, majorete, poate facem şi o expoziţie de flori. Parada va începe la ora 9.00, iar copiii vor fi premiaţi în foişorul din parc”.
Reprezentanţii Agenţiei RoRec, prezenţi la Bistriţa să-i aplaude la scenă deschisă pe copiii de la Patrula de Reciclare a CSEI nr. 1, au profitat de ocazie şi au lansat chiar la noi campania ”Hai să facem un million! Dă gratis un telefon!” prin care suntem îndemnaţi să scăpăm de aparatele electrice vechi sau defecte sunând gratuit la TelVerde 0800 444 800.
„Cu sprijinul membrilor comunităţilor, care devin suporteri, Patrula de Reciclare va atinge curând un milion de kg de DEEE colectate la nivel naţional. Pentru a atinge această performanţă, o parte dintre agenţii Patrulei de Reciclare CSEI nr.1 Bistriţa au creat mini-piesa de teatru de păpuşi şi marionete ”Pentru un pământ în floare”. Teodora Popescu, profesor coordonator al Patrulei de Reciclare CSEI nr.1 Bistriţa a scris scenariul piesei şi i-a îndrumat pe copii în interpretare. Agenţii implicaţi în realizarea piesei sunt Mureşan Iuliana, Covaci Roxana, Ciucurean Andrada, Sima Valentin, Borzei Ionuţ, Moldovan Roxana, Ruşti Ionuţ, Cozac Andrei, Bogâldea Dorin, Murşa Andreea, Trifan Mihai, Măjeri Daniel, Dura Mariana. Toţi putem contribui la recordul ecologic al tinerilor din Patrula de Reciclare, doar debarasându-ne de deşeurile electrice. În felul acesta, creştem şansele echipelor participante – din fiecare judeţ şi din Bucureşti – la unul din premiile naţionale ale ediţiei. Există şi câteva bonusuri cum ar fi faptul că, prin acest gest, contribuim direct la atingerea unui record în educaţia de mediu din România. Apoi, dovedim că suntem capabili să respectăm standardele europene de mediu. De asemenea, ne debarasăm legal şi responsabil de deşeuri periculoase, cu potenţial toxic şi, poate cel mai important avantaj este că facem un act de solidaritate cu aceşti tineri, oferind un exemplu celor din jurul nostru”, e mesajul Asociaţiei RoRec.
Alexandra Scutaru, editor PR Asociaţia RoRec: „CSEI nr. 1 Bistriţa a fost de-a lungul timpului câştigătoarea la nivel judeţean a concursului Patrula de reciclare fiind, în continuare, una dintre cele mai active patrule şi nu doar ca activităţi, ci şi ca rezultate în privinţa colectării şi mobilizării comunităţii din care face parte. Bistriţa e un exemplu de urmat pentru întreaga ţară. Noi am pornit iniţial cu un program pilot la Timişoara şi acum avem patrule în fiecare judeţ. Copiii din aceste patrule desfăşoară activităţi de informare a populaţiei cu privire la importanţa colectării DEEE. În primă fază sunt ei pregătiţi şi instruiţi, dar ulterior e în sarcina lor – cu suportul nostru – ca împreună cu profesorii lor să organizeze diverse activităţi de informare a comunităţii”.
Prin susţinerea Programului Patrula de Reciclare, Asociaţia RoRec şi partenerii săi vor să încurajeze elevii, dovedindu-le că implicarea lor în comunitate şi initiaţivele lor pot produce cu adevărat efectul la care speră, că pot contribui concret la ecologizarea locului în care trăiesc.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu