Sănătate

La sănătate contribuie doar 37%. CJAS, fără buget în ultimele două luni din an

În Bistrița-Năsăud sunt asigurate la sănătate peste 250.000 de persoane însă dintre acestea plătesc doar 37% contribuții la fondul asigurărilor de sănătate, a declarat Szekely Vilhem, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

La 30 septembrie 2023 în listele medicilor de familie erau înscriși în listele medicilor de familie un număr de 255.632 de persoane asigurate din care plătitori 94.652 – circa 37% și neplătitori 160.980 – 63%.

Cea mai mare pondere din categoria plătitorilor o reprezintă salariații – 69.936 (74% dintre asigurați), persoane fizice care realizează venituri din activități agricole care sunt 6585 (7%), asigurații voluntar 5283 (6%) și asigurații din rândul celor care desfășoară activități independente în număr de 4807 persoane (5%).

Din categoria neplătitorilor fac parte copiii cu vârste de la 0 la 18 ani care sunt 66482 circa 41%, pensionarii 46.000 – 29%, coasigurații 15.000 – 9%, tineri între 18 și 26 de ani – 9512 (6%) și pensionarii cu invaliditate 7240 (4%).

Mai sunt însă și alte categorii de persoane care sunt asigurate la sănătate, dar, conform legii, nu plătesc nimic.

”Sunt în jur de 17 categorii sociale de asigurați neplătitori pentru că așa prevede Legea 25/199 cu modificări și completări, inclusiv călugării, cei aflați în închisoare și mulți alții. Noi ne uităm la serviciile care se prestează în Franța și la cum sunt plătiți acolo furnizorii de servicii medicale, dar bugetul fondului de asigurări de sănătate din Franța este de mărimea PIB-ului României. Având în vedere că populația României e de 20 de milioane, iar a Franței de 63, ar trebui să avem un buget de circa 36 de miliarde de euro ca să putem cumpăra servicii și medicamente de nivelul calității din Franța”, a spus Szekely Vilhem.

În opinia sa, pentru cei exceptați de la plata contribuției ar trebui să existe subvenții de la bugetul de stat cel puțin la nivelul a 10% din salariul minim brut pe țară.

”Vă dați seama că, având doar 37% plătitori în Bistrița-Năsăud, banii nu ajung. Cei circa 161.000 de neplătitori beneficiază de pachetul de bază. Banii vin prin redistribuire de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate având în vedere că sunt județe unde procentul de asigurați plătitori e mult mai mare decât în Bistrița-Năsăud, cum ar fi capitala, București, județele Prahova, Constanța, Timiș, Cluj sau Iași. Bugetul e aprobat, de regulă, pe 9-10 luni și se așteaptă rectificări. Anul acesta, prima rectificare trebuia să fie în iulie și nu a fost, o așteptăm pe cea din octombrie ca să primim fonduri pentru a se putea continua activitatea și a presta servicii în relație cu CJAS în trimestrul IV și să putem plăti furnizorii pentru serviciile prestate. Nici nu vreau să mă gândesc la faptul că nu va fi rectificare bugetară fiindcă riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Pe lunile noiembrie și decembrie nu avem fonduri ca să cumpăra servicii. În contractele pe care le încheiem cu furnizorii, în dreptul celor două luni e zero pentru că nu este buget”, a mai spus directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.

Etichete

17 comentarii

  • Aha,adica daca mie imi trage la Cas 2000 de lei pe luna si de 33 de ani m-a ferit Dumnezeu de vreo boala si ma imbolnavesc din greseala in urmatoarele 2 luni trebuie sa platesc serviciile???

    33
    1
    • Vom plăti fumul împachetat până învățăm să-i penalizăm în ziua în care suntem chemați la vot

      9
      13
    • Marco băiatule la 2000 lei pe lună contribuția trebuie să ai salar baban așa ca vine și vremea ta adică atac de cord , comoție cerebrală transplant s.a.m.d. atunci o să ajungi la concluzia că banii pentru Cas au fost investiți cu folos. Multă sănătate!

      4
      15
  • Problema nu e ca platesc putini la sanatate ci voi sunteti prea multi, cu salarii prea mari degeaba!
    Plecati vreo 37% dintre voi sau reduceti va salariile cu vreo 50% si sa vedeti ca va ajung banii!
    UN MEDIC DE FAMILIE DUCE ACASA PESTE 20000LEI PE LUNA!
    E CORECT? Doar pentru prezenta si retete!

    42
    8
    • Ce sa penalizezi? Ce sa votezi?
      Numai prostii debitezi!
      Cu cat se largeste plaja politica cu atat ni se maresc noua impozitele si trebuie sa muncim mai mult!
      Orice votezi si orice iesa …NU CONTEAZA!
      ESTI ROMAN SI TREBUIE SA SUPORTI PROSTIA/HOTZIA!

      23
      7
    • @Ptr leve

      Foarte trist să ai o viziune așa pesimă/pusă la pământ, dragul meu.

      8
      16
    • Mănînci rahat cu polonicul.Sigur confunzi factura brută cu cea netă!Mai studiază ponderea bugetului pt. medicii de familie cu cea a celorlalte categorii:spitale, ambulator, farmacii, laboratoare, programele naționale de sănătate (alea cu gratuitățile pt.boli grave)etc.La 1 iulie au mărit „valoarea punctelor per capita și per servicii medicale”, dar anul viitor o să-i rupă cu impozitele pe 2023!(Citiți proiectul de lege!)
      Mai bine scriați despre asistații social care-s buni de muncă dar cheltuie banii la bodegă pe băutură, țigări și „păcănele”!

      11
      4
  • Din păcate sistemul de sănătate este în colaps, din cauza mafiei politico-securiste. Plătești o viață 10% din venituri, iar dacă ai nevoie de servicii, ești trimis la cabinetele private, că la stat s-au terminat fondurile. Tu ai nevoie de un RMN, CT urgent, dar ești programat peste două luni. Vezi la toate clinicile private aceiași medici, care în mod normal ar trebui să fie în spitalele de stat, unde sunt plătiți, dar ei și când sunt acolo, te trimit la cabinetele private, unde culmea, îi găsești tot pe ei. Nu mai vorbesc de analize, medicamente. Sunt prescrise doar acelea pentru care ei primesc comision de la producători, suplimente alimentare și medicamente scumpe, care nu sunt compensate. Totuși, nu văd printre cei care nu plătesc CAS, dar sunt tratați, ucrainienii, doar pensionarii, copii, persoanele cu handicap. Din păcate, scapă cine poate, cine are zile, că sistemul are grijă doar de avantaje și bani pentru el. No, numa zâc.

    45
    1
    • …. și păcatul e că vom continua cu „păcate-le” menționate…iar cel mai mare păcat e că acceptăm aceași linie în continuare!!!🙂
      🇪🇺

      8
      12
    • Vă rog sa veniti la sputal si o sa vedeti ca nimeni nu vă condiționează cu nimic.
      Listele de astptare pentru afectiuni cronice, chirurgicale, sunt peste tot. Daca dumnevoastra aveti o hernie de 10 ani si vă hotarati brusc ca doriți sa o tratați, cred ca un termen de 2- 3 saptamani de asteptare este rezonabil. In Franța sau Germania se așteaptă si un an si jumatate pentru asa ceva… asa ca, sistemul de sanatate din Bistrița cred xa este chiar bun! Vă rog mult sa apreciati ceea ce aveti aici! Multă sănătate!

      10
      7
  • Din păcate, din cauza celor care abuzează și-și „fac analize” lunar(parcă dădea un exemplu anul trecut d-nul director al CJAS….), cei care au cu adevărat nevoie de examinări de specialitate(de ex. Levente…) nu reușesc să aibă acces la un specialist.
    Da’ poate revine la putere usereu, cu ai lui specialiști! în domeniul sănătății.

    13
    2
  • Daca tu lucrezi in sanatate si toata baza materiala si medicamentoasa e facuta din impozitele privatilor nu inseamna ca unul care lucreaza cu ziua, nu e asigurat dar fumeaza si bea alcool nu are drept la sanatate?
    Unde se duc accizele si taxele aferente cheltuielilor din munca lui? La extraterestri sau bugetari?
    NEASIGURATUL CARE MUNCESTE CH ZIUA E CEL MAI MARE CONTRIBUTOR LA STAT…

    8
    12
  • Dragilor , platesc numai cei care nu pot sa se fofileasca. Daca ar putea n-ar plati nici ei …Nu trebuie sa ne miram pentru ca asta este legislatia in tara noastra. Stiu persoane care au venit sa se opereze in Romania intrucat unde lucreaza (dansii/dansele) actele medicale (exclusiv urgentele) se fac numai pe baza de programari iar la noi se poate „exact” cand esti in concediu.Bineanteles , tara trebuie sa aiba grija de cetatenii sai…In toate domeniile (asadar , nu numai in sanatate) legislatia noastra neaosa are „gauri” pe unde se pot strecura , dar numai cei care „pot”! A putea , putere , potenta , putirinta si bani la „doctorii fara arginti” destui…

    10
    3
  • Să beneficiezi de o programare la Policlinica Județeană (gratis ca și asigurat), durează 3 luni precum un cabinet de specialitate kinetoterapie.
    Îmi este greață de sistemul acesta infect…

    7
    1
  • Toți vă dați cu părerea, dar habar n-aveți cu ce se confruntă sănătatea în țara aceasta. De la cap se împute peștele. Dacă ar exista o guvernare cinstită, necoruptă, ar trebui să fie locuri de muncă, toată lumea ar trebui să muncească, să nu stea la întins mâna și să poată contribui la sănătate. Cei care au ajutoare sociale nu plătesc sănătate, sunt tot mai mulți și mai obraznici. Cei bogați știu fenta sistemul, mare parte din ei fac legile acestui sistem.
    Este ușor de aruncat vina pe medici, când nu știi ce fac de fapt. Sindromul de epuizare este frecvent în rândul lor.
    Bineînțeles că nu există pădure fără uscături. Dar asta e valabil în orice domeniu.
    Într-o țară civilizată( ați dat exemplu Franța), se colectează corect datoriile la stat, se plătesc medicii de 5-10 ori mai bine ca la noi și pacienți nu comentează, chiar dacă ajung să fie programați după 1-2-3 luni.
    Dar….. suntem departe și vom fi și mai departe.

    4
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS