Sănătate

Ce trebuie să faceți imediat după ce ați luat din farmacie vaccinul antigripal

Vaccinarea antigripală a început, însă după alte reguli decât cele din anii trecuți. Vaccinurile gratuite nu mai ajung la medicii de familie, ci direct în farmacii, unde oamenii vor merge cu o rețetă. Aici ar putea apărea probleme, atrag atenția reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

”Dacă până anul trecut vaccinurile antigripale erau repartizate de Ministerul Sănătății, aduse în geantă frigorifică și distribuite de către DSP medicilor care aveau dreptul să facă vaccinarea, mai nou vaccinurile sunt eliberate din farmacii pe baza prescripției medicale electronice care are o valabilitate de 30 de zile. Prescriptorii pot fi medicii de familie, medicii epidemiologi, de boli infecțioase. Aceste categorii de medici pot face și vaccinarea.

Rugămintea mea către asigurații CJAS Bistrița-Năsăud: dacă beneficiază de vaccin gratuit sau compensat 50%, după ce au luat vaccinul să ceară de la farmacie și bonul fiscal în care este imprimată ziua, ora și minutul în care a fost eliberat vaccinul respectiv. După ce au intrat în posesia vaccinului să se adreseze unui medic care poate face vaccinarea pentru ca vaccinul să nu piardă din calitate. Dacă ai purtat vaccinul care a fost elibrerat cu 3-4 săptămâni înainte, acel medic este posibil să nu facă vaccinarea pentru că nu riscă să inoculeze un vaccin care nu mai corespunde calitativ. Rugămintea mea este să se adreseze cu viteză maximă unui medic care să facă rapid inocularea”, a spus Szekely Vilhem, director general al CJAS Bistrița-Năsăud.

Aceasta întrucât CJAS va plăti atât consultația medicilor prescriptori, cât și vaccinul, iar dacă acesta nu e păstrat în condiții de temperatură adecvate și nu este administrat imediat se vor cheltui degeaba bani din fondul asigurărilor de sănătate.

Medicii care pot vaccina sunt medicii de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri și medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud informează că, începând cu 1 octombrie 2023, administrarea vaccinului gripal se va face pe baza prescripției medicale (rețetă) emisă de medicul prescriptor.

Potrivit sursei citate, medicii care pot prescrie vaccinul gripal sunt medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate.

Beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare:
50% din preţul de referinţă:
  • persoane cu vârsta ≥ 45 de ani şi < 65 de ani, fără boli cronice
100% din preţul de referinţă:
  • 1. copii cu vârsta ≥ 6 luni şi < 19 ani;
  • 2. gravide;
  • 3. persoane cu vârsta ≥ 19 ani şi < 65 de ani care prezintă bolile cronice enumerate în Ordinul 3120/2023.
  • 4. persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
  • 5. personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar.

12 comentarii

    • @nemultumita
      Despre ce atestat vorbești acolo??
      Sau poate ești una dintre ăia care bagă cardul de sănătate în bancomat și se miră că nu poate scoate bani?

      11
      11
  • Nu cumva să căutăm îmbunătățirii fiindcă ne cad „ouăle” jos!
    Plimbăm vaccinul pentru ca organizarea defectuoasă să poată funcționa!!
    Fâr și pâr, mai avem multe de învățat domnilor.

    10
    4
  • Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate ne spun ca procedura de anul acesta are unele „probleme” dar nu ne spun motivul pentru care s-a ajuns la aceasta (procedura). O fi oare vorba de cheltuieli mai mici (ale statului) sau e vorba doar de o „imbunatatire”? Asadar , care ar fi avantajele , ca dezavantajele sunt aratate in articol? Poate vreun reprezentant al CJAS sa ne spuna si noua de ce („S-A MODIFICAT SCHIMBAREA”)? Sa nu ne spuna ca medicii de familie se imbogateau daca nu prescrieau retete , ca nu credem …

    12
  • Foarte bine punctat. Am spus ca va fi o bataie de joc, cu oameni batrani pusi pe drumuri, cu nerespectarea normelor de pastrare a vaccinului… Ca nu ai cum… Stat contra cetateanului!

    14
  • Pt Vasi

    Citat din articolul de mai sus:
    ,,Medicii care pot vaccina sunt medicii de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri și medicii din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie”

    • De acord, doar că cei enumerați de tine sunt”prescriptorii”.
      Vaccinarea (injecția) este efectuată de asistente, nu de medici care ar trebui/pot, dar nu vreau sau poate nu știu….

      5
      2
    • După ce m-am documentat puțin, cred că este corect ca doar medici de anumite specialități să prescrie/administreze vaccinuri.
      Altfel există riscul ca stomatologii să administreze vaccinul în… gură!
      Ce să mai zic despre ginecologi?!

      1
      1
  • Nu înțeleg,chestia cu atestat de vaccinologie,de exemplu ,pentru medicii stomatologi care, sunt sigur,își pot face și singuri vaccinul….dar ,în cabinet efectuează injecții mult mai dificile….De obicei,aceste vaccinuri se făceau pana acum, în cabinetele Medicilor de familie ,de asistente! Procedura în general,e simpla,dar necesita,atenție, cunoștințe medicale temeinice și manualitate!dr.MNPop

  • La noi ca la nimenea, de ce să fie simplu, mai bine complicăm lucrurile și facem brambureală. In loc să se facă vaccinarea la medicul de familie direct, ne plimbăm de la Ana la Caiafa. In final, se vor vaccina mai puțini și statul va face economie la tărâțe.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS