Economie

Pepiniera Silhoasa de la Lunca Ilvei va fi modernizată prin PNRR

Peste 2,2 milioane de lei vor fi investiți în modernizarea și dotarea cu echipamente specifice a pepinierei silvice Silhoasa din comuna Lunca Ilvei, banii fiind alocați prin PNRR, programul schema de ajutor de stat. În scurt timp va urma semnarea contractului de finanțare.

În acest program, finanțat cu 156,9 milioane de lei, sunt selectate la finanțare, deocamdată, 19 proiecte, din 78 depuse. Printre proiectele selectate pentru finanțare este și cel al comunei Lunca Ilvei care va primi finanțare pentru modernizarea și dotarea cu echipamente specifice a pepinierei silvice Silhoasa, unde sunt puieți de brad, molid, tuia, larice, brădoaică şi alte specii de arbuşti ornamentali. Pepiniera este administrată de Ocolul Silvic Valea Ilvei.

Suprafaţa ocupată de pepinieră, în prezent, este de aproximativ zece hectare de teren. Din 1948 până acum, pepiniera nu şi-a întrerupt deloc activitatea. Din contră, s-a modernizat continuu, prin construirea unor sere şi a unor solarii: o seră înmulţitor, două sere de producţie, cinci solarii, terenuri arate în exterior, culturi întinse de puieţi în câmp. Serele sunt încălzite şi iarna printr-un sistem modern de încălzire, cu o centrală pe bază de rumeguş, cheltuielile fiind destul de mici.

De asemenea, există în sere şi în solarii sisteme de irigaţie moderne, care asigură tot timpul anului necesarul de apă pentru buna dezvoltare a puieţilor. În câmp, se pot vedea culturi întinse de răşinoase, frumos aliniate, în diferite stadii de dezvoltare şi creştere. Funcţionează, în cadrul pepinierei, şi o miniseră unde se încearcă aclimatizarea unor specii de arbori, butăşirea unor specii de trandafiri sau obţinerea unor hibrizi mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

Pepiniera Silvică de la Lunca Ilvei se află în partea de est a localităţii, la ieşirea spre judeţul Suceava.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.