Actualitate

Personalul din sistemul public trebuie să fie vaccinat sau testat, consideră premierul

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă că personalul din sistemul public trebuie să fie vaccinat sau testat, menţionând că în zonele unde angajaţii statului intră în contact cu cetăţenii trebuie dată dovadă de responsabilitate.

Florin Cîţu a fost întrebat ce se întâmplă cu personalul medical care nu a fost vaccinat. 


“Cred că nu doar personalul medical, dar şi personalul din învăţământ şi personalul din MAI, MApN, angajaţii care lucrează pentru Guvern ar trebui ca toţi să fie vaccinaţi sau să fie testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune, voi vedea în funcţie de discuţiile cu specialiştii care o să fie varianta aprobată, vom discuta şi în coaliţie. Dar eu cred că acolo unde intrăm în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a declarat Florin Cîţu.

El a afirmat că nu este adeptul variantei ca vaccinaţii sau nevaccinaţii să meargă separat la mall, precizând că mall-urile au fost deschise anul trecut şi că ar fi ridicol să fie închise acum, când există vaccinul: “Ne gândim şi la această soluţie. Eu nu sunt adeptul discriminărilor, dar acel paşaport include mai multe variante: persoane vaccinate, persoane testate, persoane care au trecut prin boală. Nu sunt adeptul variantei vaccinaţi/nevaccinaţi care să meargă separat la mall. Am avut mall-urile deschise anul trecut când nu aveam vaccin şi ele erau deschise. Ar fi hilar şi ridicol să le închidem acum când avem această soluţie, vaccinul. Nu văd această soluţie niciodată”.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că obiectivul său pentru noul an şcolar este să fie prezenţă fizică tot anul, explicând că este şi varianta ca într-o anumită localitate sau o anumită şcoală acest lucru să nu fie posibil pentru o scurtă perioadă de timp din cauza pandemiei. El a explicat că masca de protecţie rămâne obligatorie, se vor putea face testări, iar vaccinarea este posibilă şi pentru copii.

“Obiectivul meu pentru acest an şcolar este acela de a avea prezenţă fizică tot anul. Încă nu avem o variantă clară ce se întâmplă după şase la mie, deocamdată am pus acel prag acolo. Eu vă spun că voi face tot ceea ce este posibil ca anul aceasta şcoala să rămână cu prezenţă fizică. S-ar putea să fie situaţii într-o anumită localitate sau într-o anumită şcoală sau clasă, temporar, dar ca idee generală vreau ca anul şcolar, anul acesta, să fie cu prezenţă fizică. Am văzut impactul psihologic pentru elevi anul trecut, este important să rămână şcoala cu prezenţă fizică. Bineînţeles, purtarea măştii rămâne obligatorie în clasă, vom testa, avem teste, vaccinarea este posibilă acum şi pentru copii. Avem din ce în ce mai multe soluţii ca să putem să trecem cu bine peste perioadă şi să rămână şcolile deschise cu prezenţă fizică”, a transmis Florin Cîţu.

Persoanele infectate cu varianta Delta prezintă un risc de două ori mai mare de a fi spitalizate din cauza Covid-19 decât cele infectate cu varianta Alpha, potrivit unui studiu britanic publicat sâmbătă.

Varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este cu aproximativ 40% până la 60% mai transmisibilă decât varianta Alpha, care apăruse în Marea Britanie la sfârşitul anului 2020. Dar sunt disponibile încă puţine informaţii cu privire la severitatea acesteia, chiar dacă datele preliminare din Scoţia şi Singapore au sugerat deja un risc crescut de spitalizare şi forme severe de Covid cu această variantă, relatează AFP.

Autorii studiului publicat în revista The Lancet Infectious Diseases au analizat date din peste 43.000 de cazuri Covid înregistrate în Anglia în perioada 29 martie – 23 mai, când varianta Delta a început să se răspândească.

Proporţia cazurilor legate de varianta Alpha (confirmată prin secvenţiere) a fost în medie de 80% pe întreaga perioadă (99,8% în prima săptămână, scăzând la 34,8% în ultima), în timp ce 20% s-au datorat variantei Delta. Trei sferturi dintre ei (74%) nu au fost vaccinaţi şi un sfert (24%) au primit o singură doză, persoanele complet vaccinate reprezentând doar 1,8% din infecţii.

2,3% din cazurile Delta pozitive au fost spitalizate în decurs de două săptămâni de la testarea pozitivă, comparativ cu 2,2% din cazurile variantei Alpha.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS