Actualitate

Primarul Ioan Turc: Nu cred că o finanțare la paușal pentru SJU Bistrița este cea mai bună soluție

Alocarea sumei de 2 milioane de lei de la buget local Spitalului Județean de Urgență Bistrița – propunere a consilierilor PSD și PMP – a fost respinsă în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, primarul Ioan Turc nefiind de acord cu ”o finanțare la paușal”. ”Există deschideredin partea noastră, dar sunt necesare discuții aprofundate pentru a înțelege nevoile Spitalului și clarificate obiectivele care ar urma să fie finanțate de către Primăria Bistrița”.

”Spitalul Județean este finanțat prin câteva surse: prin CNAS, care decontează serviciile medicale atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate la nivel de pachet de bază, prin Direcția de Sănătate Publică, prin Consiliul Județean, prin fonduri europene. Cred că, înainte de orice, sunt absolut obligatorii discuții cu conducerea Spitalului Județean, discuții pentru clarificarea nevoilor pe care Spitalul Județean le are și pronunțarea pe situații clare. Sincer nu sunt de acord cu o abordare politică pe o astfel de temă. Agreez doar o abordare tehnică și într-un registru absolut transparent. Eu cred că Primăria Bistrița și CL pot finanța Spitalul Județean, dar că această finanțare trebuie făcută pe obiective clare, concrete, cu o informare cât se poate de clară a consilierilor locali ca votul să fie extrem de bine înțeles și cu o comunicare publică la fel de bună. În momentul de față discutăm de o intenție care, din punctul meu de vedere, nu este suficient de bine fundamentată. Spitalul Județean nu duce lipsă de bani, dar, pe de altă parte, putem aprecia că, în sănătate, oricâți bani ai investi, niciodată nu sunt prea mulți. Există deschidere, dar sunt necesare discuții aprofundate pentru a înțelege nevoile spitalului și clarificate obiectivele care ar urma să fie finanțate de către Primăria Bistrița. Nu cred că o finanțare la paușal este cea mai bună soluție, ci asumarea unor obiective de care spitalul și comunitatea au nevoie”, a spus primarul Ioan Turc.

Insistența unui consilier PSD de a discuta în biroul primarului în detaliu despre acest proiect împreună cu managerul SJU l-a făcut pe Ioan Turc să răspundă: ”Poate ar fi fost necesar să fi făcut asemenea vizite când primar era colegul dumneavoastră de la PSD, timp de 12 ani. În momentul de față, orice fel de discuție trebuie făcută într-un cadru cât se poate de serios. Banii municipalității trebuie să fie corect angajați, iar plătitorii de taxe și impozite din Bistrița trebuie să aibă garanția că știm exact pentru ce plătim”.

”Nu am avut astfel de inițiative cât a fost domnul Crețu primar pentru că dânsul era promotorul ideii că nu se poate”, i -a răspuns primarului consilierul care a avut inițiativa.

Viceprimarul Sorin Hangan a menționat la rândul lui că municipalitatea colaborează cu SJU și dat dat exemple.

”Nu demult le-am atribuit o suprafață de teren pentru o secție a noului imobil cumpărat de dânșii pe Grănicerilor. Cred că mai avem vreo șase containere noi achiziționate de primărie și am sprijinit spitalul care avea nevoie de ele dată fiind situația sanitară. Cu eforturi și într-un timp scurt, la SVSU, am făcut două cabinete frumoase, am început vaccinarea și suntem pe locul întâi în județ, cu mari eforturi, mult peste SJU. Colaborăm și ne susținem reciproc, dar lucrurile acestea trebuie aprobate mult mai serios”, a spus viceprimarul PNL.

O intervenție similară a avut și consilierul Florin Urîte (PNL).

La dezbateri și la vot au anunțat că nu participă dr. Radu Elisei (PSD) și Mathe Atilla (UDMR), ambii angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Cu 7 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” și 8 abțineri, proiectul a fost respins, aleșii nefiind de acord nici măcar cu amânarea proiectului.

https://www.facebook.com/primariamunicipiuluibistrita/videos/1504256573271739

10 comentarii

 • Voi susțineți festivaluri in parcul industrial. Festivaluri care vor genera cazuri de îmbolnăvire cu coronavirusul nou.
  Deși îmbolnăvirile cresc și știți clar că acolo tinerii nu vor respecta distanțarea
  Spitalul nu îl susțineți pentru ca e realizat de PSD și asta va deranjează rău de tot
  Rușine sa va fie!

 • Foarte bine face Turc ca nu arunca aiurea cu banii pentru chestii megalomanice ale PSD. Oricati bani ar da primaria acolo ar merge undeva la gramada si nu s-ar vedea nimic concret, iar toate meritele ar fi tot ale padisahului Radu Moldovan, cu ienicerii lui rosii.

  • Da da
   Asta-i grija voastră
   Sa nu fie meritul lui Radu Moldovan
   :))))))
   Meritul vostru e sa va luați salarii grase deja de un an și sa vă doară in dos de bistrițeni !

 • Ideea a pornit de la managerul Spitalului Județean de Urgență, Gabriel Lazany care in luna aprilie i-a solicitat primarului Ioan Turc să găsească o soluție pentru a include Primaria și Consiliul Local Bistrița în sprijinirea financiară a spitalului Județean. Argumentul managerului SJU era acela că la Bistrița nu există un spital municipal cum există în alte județe, iar Spitalul Județean îndeplineste și funcția de spital municipal. După ambiguitătile din mintea managerului SJU, fiecare entitate teritorială ar trebui să aibă spitalulul său, desi rcunoaste că de fapt cea mai mare parte dintre pacienții tratați în Spitalului Județean sunt din municipiul Bistrița.
  Pornind de aici, consilierii PSD și PMP din Consiliul Local Bistrița au inițiat la finele lunii iulie un proiect de hotărâre prin care propuneau încheierea unui parteneriat între Primăria Bistrița și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în așa fel încât și municipalitatea să participe financiar cu suma de 2 milioane de lei din bugetul local, la susținerea investițiilor din sistemul medical bistrițean. Proiectul de hotărâre insuficient de bine fundamentat a fost respins în ședința Consiliului Local Bistrița, iar argumentele primarul Ioan Turc sunt pertinente.

  • Au inititat un proiect de hotarare aruncat la inaintare pentru a mai arunca niste fum in ochi

 • Asta ați votat! Asta aveți!!!! Sănătatea nu este prioritate, nimic nu este prioritate!!!! Decât sa angajeze sa transfere sa își pună neamurile și cumetrii in funcții!!!!!!! Susțin!!!!

  • Hei! Ca multi bani sifonati prin aceste proiecte ale spitalului.. s-au facut multe realizari si importante dar preturile au fost cam umflate.

 • Oricate like-uri si dislike-uri se dau si o sa primeasca acest comentariu, mi-e cred sa cred ca parerile de mai sus sunt pe bune si nu sunt troll-uri.
  E normal cand vine vorba de 2 milioane de lei sa nu ii arunci ca intr-o fantana, iar discutiile aduse de Turc sunt foarte pertinente.
  Vrei sa vezi de ce au nevoie si ii sustii acolo
  Inca o data, prostia consilierilor PSD care vin cu un proiect de hotarare negandit sau gandit ca de copii de 4 ani se blocheaza la discutii.

 • Ascultati la minutul 19.
  Doamna consilier nu intelege cum se argumenteaza propunerile.
  Normal mi s-ar parea, cand vii cu o propunere si sa o argumenteze cu niste dovezi clare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS