Actualitate Recomandări

Pesta porcină africană nu a ajuns în gospodării. Animalele pot fi vândute în județ și în afara lui

Pesta porcină africană nu a ajuns în gospodăriile populației sau în fermele din Bistrița-Năsăud, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, prefectul Ovidiu Frenț, în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor. În aceste condiții, populația trebuie să știe că poate crește și comercializa porci însă cu respectarea unor condiții.

”Se poate spune că virusul pestei porcine africane nu a pătruns nici în gospodăriile populației, nici în ferme, indiferent de mărimea lor, la nivel județean fiind aplicat în continuare planul de măsuri de prevenire, plan care include controale și filtre. Suntem mulțumiți că nu a ajuns încă la populație, că s-a trecut peste perioada de Crăciun, iar acum fiind o perioadă în care toată lumea cumpără porci mici pentru viitorul Crăciun, vrem să comunicăm faptul că se pot crește porci și pot fi comercializați”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.


Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, a spus că se pot vinde porci atât în județ, cât și în afara lui, însă cu un aviz de la medicii veterinari.

”Cel care dorește să vândă trebuie să inițieze o solicitare înspre medicul veterinar. Medicul veterinar solicită aviz DSVSA, iar DSVSA obține aviz dacă e vorba de vânzarea în alt județ și toate se comunică telefonic medicului veterinar. Proprietarul nu are nimic de făcut în acest sens, doar solicită emiterea de docomente. Vrem să ajungă la oameni mesajul că nu le interzicem circulația porcului. Le permitem, dar că e obligatoriu să aibă certificatul sanitar-veterinar și documentul de mișcare. Obligatoriu, porcii când pleacă din exploatația de origine, trebuie să fie identificați. Porcii neidentificați se vor confisca și se vor distruge. Nu mai poți garanta în ziua de azi de unde vine porcul”, a spus Ioan Bogolin.

De altfel, după confirmarea primelor focare de pestă porcină africană în județul Maramureș și în urma aprobării Planului de măsuri pentru prevenirea apariției PPA în Bistrița-Năsăud au fost date mai multe amenzi.

”Cu ajutorul polițiștilor, am depistat în trafic persoane care transportau animale a căror trasabilitate și identificare nu a putut fi stabilită. S-au aplicat 15 amenzi în valoare de peste 16.460 de lei, iar în exploatații, în urma controalelor, s-au aplicat 92 de amenzi în valoare de peste 138.740 de lei, un total de 107 de amenzi în cuantum de 155.200 de lei. Ne referim la anul 2018”, a spus prefectul județului Bistrița-Năsăud.

Potrivit șefului DSVSA, sancțiunile s-au dat pentru comercializarea porcilor fără respectarea prevederilor legale: ”Mai precis pentru cumpărare din zone necunoscute, fără documente, de animale neidentificate. Ținând cont de faptul că județul Bistrița-Năsăud are peste 10.000 de exploatații cu porci, procentul amenzilor e destul de mic. Inițial am avertizat, am notificat în scris pe toți cei care obișnuiesc să comercializeze animale fără a respecta prevederile legale și bineînțeles că s-a ajuns și la aplicarea de sancțiuni. Cele menționate sunt aplicate de DSVSA. În controale făcute în comun cu IPJ au aplicat și dânșii amenzi, altele decât cele menționate”.

De asemenea, în cursul anului 2018 au fost confiscați 6 porci, iar anul acesta 21. Animalele au fost eutanasiate întrucât nu li s-a putut stabili originea.

În România mai sunt afectate de pesta porcină africană 275 de localități din 20 de județe, inclusiv Bistrița-Năsăud.

Din 1027 de focare au fost eliminați 365.403 porci domestici și 1112 mistreți. Până în 8 martie au fost despăgubiți 8557 de proprietari de suine din întreaga țară cu o valoare totală de peste 251 de milioane de lei. Autoritățile de la noi atrag atenția fermierilor să se adreseze medicilor veterinari la primele semne de boală ale animalelor fiindcă nu există riscul să nu fie despăgubiți în cazul în care animalul e bolnav și va fi sacrificat.

7 comentarii

  • Din pacate ,in ultimii 2 ani,pesta porcina a intrat in psd si umpreuna cu ciuma rosie au format o boala foarte grava care afecteaza societatea romaneasca in ansamblul ei.

    • @Cristi, o ajuns si la creierul lui prefectul Frent, prenume Ovidiu.
      Greu sa scape de ea.

    • eu am trei porci care dorm cu mine, mancam impreuna, dormim impreuna, si am ajund la concluzia cas mai isteti si mai isteti decat oamenii. io daca ii omor, ce mai manac la craciun? am mai avut doi infectati cu pesta porcina si i am taiat si am mancat fara probleme, nu am patit nimic.

  • Inca n-au venit rezultatele de la analizele apei de la Colibita??? Gata???? S-a terminat!?
    Inteleg ca prefectul ai ceilalti n-au mancat usturoi si nici nu le pute gura, nu???
    Schimba subiectul?

    • rezultatul analizelor este = căcat diluat , de la 1 la 10% în funcție de țejea de deversare. Până la Bistrița se diluează total, așa că, bistrițeni, puteți bea apă de la robinet că-i limpede ca cristalu’.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS