Actualitate

10% din populația județului e vaccinată, iar 10.000 și cu a doua doză. Ce trebuie să înțeleagă oamenii

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha a spus, într-o ședință de Colegiu prefectural, că s-a trecut de 10% populație vaccinată cu prima doză de vaccin, iar 10.000 au făcut și rapelul. ”Sunt persoane care nu au înțeles metoda de programare și care ne sună să ne spună că sunt primii pe listă și nu au fost chemați, dar erau persoane din categoria a treia, iar după un anumit interval au fost chemate. Asta trebuie să înțeleagă lumea, că și la programare este o anumită prioritizare”, a adăugat șefa Direcției de Sănătate Publică, dr. Anca Andrițoiu.

”Astăzi avem vaccinat ceva mai bine de 10% din populația județului Bistrița-Năsăud. În comparație cu începutul vaccinării în județ, astăzi lucrurile merg bine. Am început timid, cu trei-patru fluxuri, și am ajuns astăzi la 13 fluxuri, plus cele de la MApN și MAI, în total deci 15 fluxuri. Sunt 36.638 de doze aduse în județ până la această oră, iar 33.729 administrate, dintre care 10.289 deja cu rapelul făcut, iar cu prima doză 23.440. Lumea își dorește să se vaccineze. O spun răspicat. E singura soluție să scăpăm de pandemie: vaccinarea. Mi-aș dori și eu să ajungem ca Israelul, și cred că aceasta este soluția, ca 50% din populația țării și a județului să fie vaccinată și atunci, într-adevăr, vorbim de o imunizare a noastră și evident că putem vorbi de o siguranță a noastră. Cred că o să se întâmple în toamnă. Văd și pronisticul național și sper să fie administrate până atunci 10 milioane de vaccinuri”, a spus Stelian Dolha.

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a completat cu informația că ne aflăm în cea de-a treia etapă de vaccinare care a început odată cu deschiderea listelor de așteptare pe platformă, unde s-a putut înscrie toată populația județului.

”De acolo, mesajele pentru programarea efectivă la vaccinare sunt trimise într-o anumită ordine. Prioritate au pacienții cronici sau cei peste 65 de ani în proporție de peste 70%. Restul sunt din etapa a treia sau restanțieri din etapa întâi. Semnalele noastre din teritoriu sunt că au fost programate toate categoriile în felul acesta. Sunt persoane care nu au înțeles metoda de programare și care ne sună să ne spună că sunt primii pe listă și nu au fost chemați, dar erau persoane din categoria a treia, iar după un anumit interval au fost chemate. Asta trebuie să înțeleagă lumea, că și la programare este o anumită prioritizare”, a spus dr. Andrițoiu.

În cele 10 centre cu 13 fluxuri organizate de către DSP, plus cele două pentru MAI și MApN, sunt administrate toate tipurile de vaccinuri existente acum pe piață.

”Majoritatea centrelor sunt pe Pfizer: la Bistrița e cel de la Spitalul Județean de Urgență cu două fluxuri, la Policlinică cu alte două fluxuri și centrul de la Murivisan (Sanovil) cu un singur flux. Mai e administrat serul Pfizer la Prundu Bârgăului și la Năsăud cu două fluxuri. Serul Moderna se administrează la Beclean, Maieru și Teaca, iar cu serul de la AstraZeneca se vaccinează la Beclean și la Bistrița la centrul de la SVSU. Din păcate, adresabilitatea la aceste centre (cu AstraZeneca – n.r.) a scăzut în ultima vreme. Eu sper ca lumea să se răzgândească pentru că vaccinul a fost declarat sigur de Agenția Națională a Medicamentului și avem și noi cazuri vaccinate, care nu au avut probleme deosebite, au făcut și anticorpi pentru că s-au testat pe parcurs. Eu sper ca adresabilitatea să crească”, a explicat dr. Andrițoiu.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de marți s-a ajuns la peste 10.000 de persoane care au și rapelul.

”Din categoria I – personal medico-sanitar și din centrele de îngrijiri – au fost 2.843 de persoane, din care 2.408 au făcut rapelul. Avem și o echipă mobilă cu care au fost vaccinate în două week-enduri 572 cadre didactice din care 295 au făcut și rapelul. S-au vaccinat 471 de persoane din centrele rezidențiale dintre care 334 au rapelul. S-au vaccinat 332 de persoane nedeplasabile dintre care 143 au rapelul și 16 persoane fără adăpost. Vaccin există de toate felurile, nu am mai avut întreruperi în aprovizionare. DSP a făcut contracte cu centrele ce aparțin de autoritatea publică locală, cei care sunt în spitale fac contract cu CJAS, iar acum suntem în discuții să vedem dacă se extinde vaccinarea în cabinetele medicilor de familie. Deocamdată am solicitat medicilor de familie să-și exprime disponibilitatea pentru vaccinare, dar nu știm exact care sunt condițiile. Am înțeles că va veni în curând și vaccinul Johnson, iar acela se administrează într-o singură doză și va fi mai ușor de administrat în cabinetele medicilor de familie”, a spus șefa DSP.

Dr. Andrițoiu a adăugat că, atunci când cei programați nu s-au prezentat la vaccinare, dozele nu s-au aruncat decât într-o foarte mică măsură: ”Există la fiecare centru de vaccinare o listă de așteptare. S-a dat telefon și au venit alții. Sunt sub 20 de doze aruncate pentru că doar atunci când nu s-a mai putut face altceva s-au aruncat dozele, dar, în general, toți s-au străduit să recupereze. Au fost aruncate fiindcă, de exemplu, au ajuns la sfârșitul zilei, iar persoanele pe care le-au sunat nu au fost disponibile sau nu au putut ajunge, sau a fost echipa mobilă care nu a mai putut administra. Sunt 20 de la început și până acum”, a declarat dr. Andrițoiu.

2 comentarii

  • Parcă ar fi întrecerea pentru depășirea planului de pe vremuri. Absolut sinistru! În același timp mall-urile gem de popor, nu se respectă nici o distanțare fizică, adesea masca e purtată pe gât sau deloc, avem destui „daci liberi” printre conjudețeni.

  • “ Eu sper ca lumea să se răzgândească pentru că vaccinul a fost declarat sigur de Agenția Națională a Medicamentului spune:

    Da , tocmai m-am răzgândit sa-l mai fac dupa ce ieri Germania a interzis administrarea vaccinului Astra , persoanelor sub 60 de ani !
    De ce as avea încredere in Agenția Naționala a Medicamentului , agenție ticsită de politruci , incompetenți si lichele , ca de-altfel toate agentiile aflate in subordinea coruptului stat roman ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.