Actualitate

Peste 250 de foști militari cer în instanță plata retroactivă a diurnelor în valută pentru misiuni

Peste 250 de foști militari bistrițeni care au participat la misiuni de menținere a păcii au dat în judecată Ministerul Apărării Naționale de la care cer plata retroactivă a diurnei în valută. Procesele sunt deschise la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.086/2004, militarii ar fi trebuit să primească o diurnă de 41 de dolari pe zi (din care 40 de dolari diură suplimentară cheltuielilor de hrană și cazare + 1 dolar pentru facilitarea legăturii cu familia și recreere). În ianuarie 2020, HG nr. 1.086/2004 a fost abrogată de Guvernul Orban, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a HG nr. 46/2020. Chiar și așa, ea își produce efectele pentru cei care au fost plecați în misiuni de menținere a păcii.

Conform unor avocați care au câștigat deja procese împotriva MApN, diurnele în valută nu au fost plătite întrucât consilierii juridici ai ministerului au interpretat termenul ”diurnă” ca fiind bani de cazare și hrană, asigurate deja militarilor. Un alt motiv pentru care nu s-au achitat diurnele în valută este faptul că au participat la misiuni ”de pace”, însă în Afganistan, spre exemplu, era război, iar militarii au participat la misiuni și activități foarte riscante, la fel ca și ceilalți aflați în teatru de operații sub egida NATO.

Tocmai faptul că ceilalți militari care au participat/participă la misiuni, în aceleași teatru de operații, au primit/primesc acest drept banesc, în condițiile în care transportul, cazarea, masa și întreținerea echipamentului sunt asigurate în mod gratuit (acestea fiind plătite, de altfel, de către statul român), i-au determinat pe ceilalți să solicite drepturile bănești, inițial pe cale amiabilă fără sorți de izbândă, iar mai apoi, prin intermediul instanțelor de judecată. Deja unele procese au fost câștigate.

Militarul român fost tratat inechitabil, fără să existe un raționament concret din partea Ministerului Apărării Naționale, au constatat judecătorii de la Curtea de Apel București care i-au dat câștig de cauză unui colonel care a acționat MApN în judecată.

Până în anul 2004, drepturile în valută au fost stabilite conform hotărârilor de guvern emise pentru fiecare tip de misiune.  Ulterior, a fost emisă Hotărârea nr. 1086/2004, care s-a aplicat numai în măsura în care finanţarea participării la misiuni nu a fost reglementată prin alte hotărâri ale Guvernului.

În anul 2011, Legea nr. 42/2004 a fost abrogată prin Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

De principiu, costurile misiunilor referitoare la eliberarea paşaportului de serviciu şi echipare au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale.

Cele referitoare la deplasare, diurnă – Mission Subsistence Allowance  – și uzură parţială a echipamentului individual au fost suportate de ONU, afirmă MApN.

Sumele cuvenite vor fi actualizate cu indicele inflației.

6 comentarii

 • Arată ca și cum atunci când te duci la piață și vrei să cumperi un pește mare și gras dar să cântărească puțin…. așa ceva nu există, pește va cântări atât cât trebuie să cântărească.
  Se vede că în istoria MApN – ului au mai existat cazuri pierdute pentru asemenea organizări slăbănoage.

  15
  1
  • Bine ar fi sa spuna pt cine au luptat ei acolo
   De cine au fost platiti?
   Au semnat si ei niste hartii

   6
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS