Social

Peste 60% dintre copiii adoptaţi de familiile din judeţ sunt de etnie rromă. Doi au părăsit ţara

"Bulgăraşii de aur", cum au fost botezaţi copiii care au adus fericire în multe familii din Bistriţa-Năsăud, au celebrat Ziua Naţională a Adopţiei împreună cu părinţii lor adoptivi într-un loc de joacă în care s-au distrat de minune la cea de-a şasea ediţie a sărbătorii organizată de DGASPC Bistriţa-Năsăud.

Copiii adoptaţi, familiile adoptive şi reprezentanţii DGASPC Bistriţa-Năsăud au participat, marţi, la ”Petrecerea bulgăraşilor de aur” , ediţia a VI-a, care a avut loc în spaţiul de joacă din cadrul complexului ”Hills” Bistriţa. Timp de câteva ore, copiii adoptaţi s-au jucat, iar părinţii au socializat şia u schimbat impresii legate de creşterea şi educarea lor. Cu sfaturi i-au ajutat şi specialiştii DGASPC Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unui studiu realizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, în perioada ianuarie 2012 – mai 2015 au fost adoptaţi în judeţ 47 de copii, iar peste 60% dintre ei sunt de etnie rromă. Majoritatea – 51% erau băieţi, iar vârsta medie la care şi-au găsit o nouă familie a fost de 4 ani, cei mai mulţi fiind cu vârste între 1 şi 2 ani. Dintre ei, 79% se aflau deja la un asistent maternal profesionist.

În acest interval, nu au fost adoptaţi copii cu handicap. În 2013, au fost doar opt adopţii, iar în 2014 un număr de 15. În 2015, au fost încuviinţate două adopţii internaţionale, unul dintre copii având legături de rudenie cu adoptatorii. Majoritatea copiilor -33 – au fost adoptaţi în familii din Bistriţa-Năsăud, iar 23 sunt de etnie rromă. De asemenea, a fost încuviinţată adopţia a trei grupe de fraţi. În proporţie de peste 70%, famiile adoptive sunt din mediul urban.

Jumătate dintre familiile care intenţionează să adopte preferă copii mai mici de trei ani, iar 75% dintre ele nu au nicio preferinţă legată de sexul copilului. Toţi părinţii potenţial adoptivi vor însă copii sănătoşi, iar 92% dintre ei spun că nu sunt deranjaţi să adopte un copil de etnie rromă.

În prezent, în judeţ sunt 15 copii adoptabili, 60% fetiţe şi 60% de etnie rromă. Patru au handicap, iar doi au fost supuşi unor măsuri de protecţie din cauza abuzului sau neglijării. Există şi două grupe de fraţi pentru care s-a încercat, în mod repetat, identificarea unor familii, dar, deocamdată, fără succes.

Cristiana Sabău

copii adoptati 2 copii adoptati 5 copii adoptati 3 copii adoptati 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.