Economie

Peştele, la mare căutare pentru masa de Revelion. Cu cât se vinde kilogramul de păstrăv

De pe nicio masă de Revelion nu trebuie să lipsească peştele. Aşa cum acesta înoată prin apă şi cei care gustă din el vor lupta mai uşor împotriva curenţilor potrivnici, iar solzii le vor aduce numai bani şi belşug. În zona noastră, cel mai căutat este păstrăvul pe care îl putem cumpăra din păstrăvării.

Tradiţia spune că la trecerea dintre ani, orice casă trebuie să aibă o masă îmbelşugată, pentru ca noul an să fie prosper şi îmbelşugat. Carnea de pasăre trebuie să fie exclusă din bucate fiindcă găinile alungă norocul din noul an prin cotcodăcitul lor.

De asemenea, românii mai cred că e bine să avem pe masă 12 feluri diferite de mâncare, reprezentând cele 12 luni ale anului. Printre preparate trebuie să regăsim mâncăruri care conţin fasole sau mazăre astfel cei care le vor consuma vor avea noroc la bani în anul viitor după numărul boabelor pregătite.

La masa de Revelion se va servi obligatoriu peşte, de preferinţă crap. Se spune că aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei ce se ospătează din el vor învinge în noul an toţi curenţii potrivnici. Sub farfurie trebuie să punem câte un solz de peşte, pentru ca noul an să fie plin de bani. În zona noastră însă, oamenii înlocuiesc adesea crapul cu păstrăvul fiindcă are mai puţine oase chiar dacă este ceva mai scump. Dacă îl cumpăraţi direct din păstrăvării, veţi plăti pentru un kilogram cel puţin 22 de lei, însă, dacă optaţi pentru o cantitate mai mare, îl puteţi achiziţiona, en-gros, la preţul de 17,5 lei kilogramul. Cel puţin aşa pretinde un producător din satul Suplai care are de vânzare două tone de peşte.

Păstrăvi scoşi din apă chiar sub ochii dumneavoastră puteţi cumpăra de la Fiad, din bazinele administrate de Direcţia Silvică, de la Păstrăvăria Romuli, dar şi de pe Valea Bârgăului. La acestea din urmă, găsiţi şi păstrăv afumat în con de brad.

E bine să ştie cei care vor să-şi mărească familia că trebuie să adauge pe masa de Revelion şi o rodie. Băutura tradiţională să fie şampania sau vinul spumos. Pocnetele dopurilor la cumpăna dintre ani au puterea să alunge spiritele rele, iar revărsarea şampaniei sau vinului spumos semnifică revărsarea norocului în anul care vine.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.