Economie

Industria judeţului a produs mai mult faţă de anul trecut. Exporturile au depăşit valoric importurile

Anul 2014 a fost ceva mai bun pentru industriaşii din Bistriţa-Năsăud, însă nici pe departe strălucitor. La capitlul producţie s-au înregistrat creşteri de sub 2%, iar la cifră de afaceri de 4%. Vestea bună e că s-a exportat mai mult decât s-a importat. Principalul partener de schimburi comerciale e Germania.

Producţia industrială a judeţului Bistriţa-Năsăud a scăzut în luna octombrie 2014 cu 6,1% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, dar faţă de luna anterioară a crescut cu 3,4 %. În perioada ianuarie-octombrie 2014 volumul producţiei industriale a crescut cu 1,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, anunţă Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud.

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială în luna octombrie 2014 a crescut cu 5,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, creşterea faţă de luna precedentă fiind cu 4,1%. De asemenea, în perioada ianuarie-octombrie 2014 cifra de afaceri a crescut cu 4,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna august exporturi în valoare de 41,8 milioane de euro, cu 11,6% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior şi cu 29,2% mai mici decât luna precedentă.

Din totalul valorii exporturilor, 48,7% este reprezentat de maşini, aparate şi echipamente electrice, urmate ca pondere (17,0%) de materii textile şi articole din acestea, piese şi subansamble aferente mijloacelor de transport (9,1%), metale comune şi articole din acestea (8,4%), produse de lemn şi împletituri de nuiele (3,7%), materiale plastice cauciuc şi articole din acestea (3,6%).

În perioada ianuarie-august a.c., volumul exporturilor realizate de agenţi economici din judeţ a fost de 423 de milioane de euro, cu 1,7% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului este următoarea: Germania (35,3%), Italia (22,4%), Ungaria (9,5%), Franţa (5,1%) şi Republica Moldova (4,6%).

Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna august de 28 de milioane de euro, cu 23,4% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 38,0%. Ponderi mai importante în structura importului au deţinut: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice (38,9%), materialele plastice, cauciuc şi articolele similare (18,9%), metalele comune şi articolele din acestea (16,1%), materiile textile şi articolele din acestea (13,1%).

În perioada 1.01. – 31.08.2014, volumul importurilor agenţilor economici din judeţ a fost de 321 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 2,0% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului este următoarea: Germania (20,2%), Italia (16,3%), Ungaria (11,4%), China (9,2%), Turcia (8,1%), Republica Moldova (6,5%), Republica Cehă (5,4%) şi Austria (4,3%).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS