Economie

Staţiunea de Cercetare pentru Pomicultură, executată de Fisc până pe fundul butoaielor

De moarte şi de Fisc nu scapă nimeni. Zicala este valabilă nu doar în cazul persoanelor fizice şi firmelor, ci şi atunci când vine vorba de instituţiile statului. Întrucât nu şi-a plătit obligaţiile, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa este executată silit până pe fundul butoaielor.

Pentru o datorie de circa 190.000 de lei la stat, instituţia condusă de Ioan Platon a ajuns în situaţia de a se trezi cu sechestru pe trei autoturisme: Skoda Octavia din 2003, Renault Megane din 2006 şi Dacia din 1999. Fiscul le-a scos până acum de două ori la vânzare cerând pe ele între 2300 de lei în cazulş autoturismului de fabricaţie românească şi circa 12.000 de lei pentru cel francez.

O eventuală vânzare a maşinilor din parcul auto al SCDP Bistriţa pare să nu acopere întru totul datoria la Fisc. Ca urmare, inspectorii fiscali au mai pus sechestru şi pe ţuica fabricată de Staţiune. Peste 2000 de litri de ţuică de fructe de diferite concentraţii au sigiliul pus, aşa încât cumpărătorii să plătească suficient de mulţi bani pe băutura noastră tradiţională pentru ca statul să şteargă din datoriile staţiunii.

Pentru întreaga cantitate de ţuică, Fiscul speră să obţină 164.000 de lei.

Problemele Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură au început imediat după ce s-au implementat legile proprietăţii. În 2005, Ioan Platon anunţa că riscă să rămână fără livezile pe care face cercetări, dar şi producţie, întrucât în baza modificărilor aduse legilor proprietăţii foştii proprietari au dreptul să primească, în natură, terenurile deţinute pe raza ei. Dispute au avut loc între senatorul Dorin Dobra şi directorul instituţiei Ioan Planton.

În 2013, ministrul Agriculturii  luat decizia ca Staţiunea Bistriţa să ia parte la un program de zonare a pomiculturii din România, finanţat de MADR, iar cercetătorii bistriţeni să stabilească ce soiuri pot fi cultivate cu succes în Transilvania. Tot instituţia bistriţeană ar urma să furnizeze  altoi pentru toate pepinierele din Ardeal. Ca să fie pregătiţi, angajaţii SCPP au cumpărat ramuri din Italia renunţând o lună la salariile lor.

Pentru a putea face lucrurile amintite, Staţiunea pare să aibă nevoie de ajutor din partea statului şi nu de executare silită, fiind binevenit un sprijin din partea parlamentarilor care ar putea iniţia un act normativ prin care să dea o şansă cercetării în domeniul pomiculturii în judeţul nostru.

Dacă în urmă cu peste 20 de ani, Bistriţa-Năsăud avea peste 16.000 de hectare de livezi – locul trei în ţară – acum sunt circa 3000 de hectare cultivate. E bine de ştiut că, în judeţul nostru pot fi cultivate doar anumite specii cum ar fi: mărul, părul, cireşul, vişinul, caisul în zona Lechinţei, doar numai anumite soiuri cu rezistenţă.

„Îmi aduc aminte că la începutul carierei am debutat tot cu un program de plantări care s-a derulat în anii 78. Atunci, Bistriţa a plantat 5000 de hectare de livezi intensive. Iată că istoria se repetă pentru că plantaţiile au îmbătrânit şi trebuie refăcut patrimoniul naţional pomicol al României”, a spus Ioan Platon într-un interviu acordat Timp Online în luna martie a acestui an.

7 comentarii

  • Fratilor da ce tuica au astia ? Ca la un mic calcul……..te si imbeti. Fara sa bei nimic. Ca daca mai si servesti ceva….esti…ca porcu.

  • Aveun un ‘ stat’ degeaba! Stim cu totii ca fara sprijin in cercetare nici pomii pe marginea drumului nu mai raman in picioare darmite merele in pom! Simtim zi de zi cum se duc pomii fructiferi pe lemme de foc iar noi cumparam merele din supermarket. Si simtim in gustul amar al impotentei gasirii cailor de urmat urmand aceleasi tampite si aberante decizii gresite ale celor cu exces de zel. Oare de ce japonezii pot avea ciresii infloriti iar la noi infloreste anaf si penitenciaru ptr ca nimic nu se face’ ca lumea’ in tara Nostra. Poate ptr ca au avut kamikaze si nu si-au mai permis sa gresasca. Lasati statiunea pomicola sa infloreasca ca nu anaf va produce puieti de plantat primavara in gradina.

  • D-le Platon! Nu stiu cat te mai tin puterile ca sa mai administrezi acest „Bulgare de aur”care a fost si trebuie sa existe-STATIUNEA DE CERCETARI POMICOLE!!! E oare nevoie sa distrugem toate cercetarile si realizarile acestei statiuni,doar ca un ” politruc obscur” care este acest DOBRA,sa-si satisfaca interesele??? Trebuie sa luam atitudine publica si sa-l demascam pe acesta (impreuna cu toti acolitii lui) si sa facem ca aceasta statiune sa ramana si sa realizeze multe !!!
    UN AN NOU plin de impliniri si sperante!! D-ne ajuta!!

  • Platon e expirat , numai bun de pensie , a pus pe chituci si Statiunea Pomicola . Chiar nu mai lucreaza nici un inginer tanar si destept acolo ?

  • Lasati-va de prostul obicei de a comenta in necunostinta de cauza pe unii oameni cu scoala care au albit si muncit pt. Bistrita. Este cazul sa stati de vorba mai intai cu omul care va poate lamuri de felul in care stau lucrurile. Cunosc de copil STATIUNEA POMICOLA, pt. ca tatal meu a fost consilier juridic la aceasta unitate ETALON AL JUD BN si a Romaniei. Acolo faceam PRACTICA AGRICOLA CA ELEV; SI TOT ACOLO AM CASTIGAT PRIMII BANI IN VACANTELE DE VARA LA REPARAT LAZI. D-nul dIrector DR. ING. ION PLATON este unul din bistritenii nascuti aici cu gandul si sufletul pt. BISTRITA. Numai el va poate spune la ce presiuni a fost supusa STATIUNEA si cat teren a pierdut odata cu retrocedarile pe legile funciare.. Nici la acest aspect GUV.ROMANIEI nu a stiut sa gestioneze situatiile speciale avand in vedere statutul de STATIUNE de CERCETARE. Asta este blestemul Romaniei, ….am ajuns sa mancam mere cerate din supermarketuri, fara sa realizam ce bagam in gura.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS