Politică

Ping-pong BEC – BEJ pe tema renumărării voturilor pentru primarul Bistriței

Biroul Electoral Central (BEC) a admis contestația depusă de PNL Bistrița-Năsăud și a dispus retrimiterea către Biroul Electoral Județean (BEJ) Bistrița-Năsăud, spre soluționare, a celei de-a doua cereri de renumărare a voturilor la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bistrița, desființând totodată hotărârea BEJ din 14 iunie.

BEJ Bistrița-Năsăud a respins și această solicitare a PNL de renumărare a voturilor.

În 14 iunie, după ce BEC a trimis contestația PNL către BEJ, spre soluționare, BEJ a respins cererea liberalilor, anunțând că decizia este definitivă. În noua hotărâre, BEC precizează că respectiva decizie nu se bucură de autoritate de lucru judecat, prin urmare consideră că este admisibilă o nouă cerere de renumărare a voturilor.

Hotărârea BEC

Hotărârea BEJ

Până acum, Biroul Electoral Municipal Bistrița și Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud au respins cererile PNL de renumărare a voturilor, declarându-l câștigător, cu 15.497 de voturi (44,04%), pe Gabriel Lazany (PSD), cu 8 voturi în plus față de primarul în funcție Ioan Turc (PNL) – 15.489 de voturi (44,02%). 

După alegeri, Ioan Turc spunea într-o postare pe Facebook: ”Ceea ce s-a întâmplat cu rezultatul votului bistrițenilor în data de 9 iunie 2024 este încă pus sub semnul întrebării, planând suspiciuni legate de consemnarea corectă a rezultatului votului în mai multe secții, în care: nu se închid cheile de control pe procesele verbale, există mai multe variante de procese verbale cu date diferite, există inversări în constatarea și transmiterea rezultatelor, voturi valabile anulate, voturi lipsă constatate în procese verbale, procese verbale încheiate în afara secției de vot prin neglijența președinților de secții, procese verbale nesemnate de membrii din secții. Mai mult, procesul verbal de constatare a rezultatului pentru funcția de primar al municipiului Bistrița nu se închide pe cheia de control. În aceste condiții, este sigur că procesul electoral a fost viciat sau chiar fraudat. La o diferență aparentă de 0,02% între principalii contracandidați, renumărarea voturilor este singura modalitate pentru aflarea adevărului și pentru ca Bistrița să aibă primarul pe care l-a votat!”.

34 comentarii

 • Pana una alta…avem un primar dispărut…se mai lucrează pe ici pe acolo…cred ca pana în septembrie nu se mai face nimic…și noi o sa pierdem finanțări…și o sa le plătim din bugetul primăriei…important e ca trebuie sa le mai spună o data BE de circumscripție ca au pierdut…eu asta am dedus din răspuns. Decizia BEJ de renumărare (adică nu se re umara) rămâne definitiva.

  30
  15
  • Dlor întreținere parcuri și spații verzi !!
   Puneți pe careva meșter să treacă prin parculetul Mare🌲☀️🪁🧩🦯copiiilor de langa casa Ema:
   Sunt defecte –
   1 / Căluț metal verde ( lipsa ȘURUBURI la – căpăstru) pot pica ăștia mici în cap;
   2 / BARA de metal (balabsoar-sus/jos) este ruptă la mijloc ,trebuie sudată. Mulțumesc.
   ––
   Tartanele alea când vin?.la sfântu așteaptă? Mai vin vreodată….

   20
   12
  • Banii din bugetul primariei sunt pierduti de mult exact asa cum spunea si viitorul primar, ca s-au pierdut bani europeni. S-au pierdut dara chiar daca au iesit in fata cu minciuni ieftine.
   Poate face noul primar regula cu cel mai odios si mincinos personaj de la primarie, care a avut nesimtirea sa minta bistritenii ca nu s-au pierdut bani europeni. S-au pierdut pentru ca pe Ea nu o duce capul de multi ani dar se agata de fiecare data de orice primar doar sa ramana in functie. Face acelasi lucru de 30 de ani, desi ar putea sa se pensioneze.
   Revenind la bani, se vor pierde in continuare pentru ca la primarie nu exists competenta din pacate in afara de relatii si pile. Altfel nu ar fi orasul in situatia in care acei incompetenti sunt directori de zeci de ani desi unii au inceput de dementa senila…,

  • Din culisele PNL: Noiembrie 2005: „Deputatul liberal Cristian Boureanu (foto) este sancționat (exclus din partid) de conducerea PNL pentru ca l-a acuzat pe Calin Popescu-Tariceanu de colaborationism cu PSD ://www.zf.ro/politica/boureanu-sanctionat-pentru-criticile-aduse-conducerii-pnl-3018187
   🐮Cristian Boureanu
   (Fost membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României)
   Vizionează „Imagini cu momentul b____ii dintre Boureanu şi pol.” pe YouTube
   https://youtu.be/wcx6tFlecvs?si=8e-wMjE38KeXp48O
   Cum se MAI învârte roata!
   Acum 20 ani , omul asta era exclus – din partid doar că acuză de „colaborare” PNL / PSD, iar acum „pesedepnl” și-au băgat o adevărată Coaliție ! Bravos și la mai mare ! Macar daca ați conduce bine țară asta!!

 • Niste întrebari foarte simple :
  1) De ce le este frica celor de la PSD municipiu renumărarea voturilor , ceea ce îl face lelegitim pe câștigător?
  2) Avand în vedere erorile din secțiile de votare , nerespectarea legii si legalității întocmirii proceselor verbale si neîncărcării în sistem cu controlul tuturor membrilor din secția de votare ( ca sa nu mai vorbim ca unii președinți din multe secții au pus membrii sa semneze în alb și ulterior sa completeze datele președintele si sa le încarce în sistem singur ) aspect deja constatat si de cei de la PMP-USR -FD si cei de la AUR si totuși , DE CE BEJ si BEM refuza un drept democratic si legal de renumărarea voturilor, aspect care ar fi putut fi elucidat in maxim 5 ore a doua zi după ziua de vot si atunci primarul câștigător era legitim ???
  Rușine președinților BEJ si BEM de lipsa de asumare si decizie corecta!
  Sa se facă dreptate pentru cetățeni si adevar macar acuma când BEC invoca ca BEJ si BEM acționează abuziv si ilegal .
  Renumararea voturilor este singura soluție legala si corecta de aflarea adevărului cu privire la votul exprimat

  54
  68
  • Haideți sa va raspund:
   1. Din același motiv , în situația în care situatia ar fi fost invers nici PNL nu ar fi fost de acord cu renumărarea voturilor.
   2. Cine garantează ca după 2 săptămâni nu s-a umblat la saci? Acei saci au fost sub sigiliu(mult spus) o noapte în primărie. Acum sunt depozitați cine știe pe unde…cu o grămadă de oameni I care au acces la ei.
   3. Dacă tot v-ati semnat cu numele…mai am o întrebare…pe când votul electronic?…nu am auzit pe nimeni nimic ….se pare ca politicienilor actuali le convine aceasta situație…și de asemenea .e o lege de pe vremea lui Tariceanu (PNL)…de atunci se putea modifica legea de multe ori pentru a evita aceste situații…dar din nou aceasta situație convine…intr-o parte beneficiază unii în cealaltă alții..

   55
   11
  • Du-te bre nea Flroine si te culca ca ai obosit. Pregătiți-vă mai bine pt.urmatoarele alegeri si lasati bocelile astea ieftine si cersitu asta dupa atenție pt altii. Ati pierdut ciolanul, asta e, mergi mai departe, poate data viitoare. Atata dramoleta cât se face acuma nu am mai văzut in viata mea. Vi se pare voua ca sunteți mai breji decât gunoaiele de la PSD?? Ei, aflați ca nu sunteți. Nici voi, nici ei nu veti face mai mult pt comunitatea asta dupa ce v-ați văzut cu sacii in căruță. Vedem de atâția ani cum merge orașul asta din rau in mai rau sub diverse guvernări, asa ca mai lăsați-ne cu demagogia asta, ca si lui Caragiale i-ar fi sila de voi.

   48
   7
  • Stimate domn, în mod sigur nu le e frică! Vreți să spuneți ca dacă era invers PNL accepta ? Fără să existe nici o dovadă de fraudă în sensul legii electorale? Doar ca li se pare lor ca ceva…,? Ne jucăm de-a democrația? Să nu îi supărăm pe dl Turc, care nici măcar acum nu a ieșit să își apere cele 15000 de voturi minus 5? Ptr care niște oameni s-au deranjat să meargă la vot? Această atitudine merită vreun efort? Trimite o femeie să se lupte? Mai avem justiție? Adică toate birourile nu au constatat fraude dar noi vrem să remunerăm fiindcă nu ne convine rezultatul? Așa cu 8 voturi primarul ales este perfect valid, oricât încearcă unii să spună ca Lazany nu ar fi legitim și ca el ar fi trebuit să accepte! Nu, nu ar fi corect! Așa se putea cere și la Lechinta! Poate nu sunt 13 voturi ci 12? Doar așa pentru știința noastră ???? Unde este primarul actual??? Este plătit ptr inactivitate? Este in concediu? Consilierii lui? Ce se întâmplă totuși. Este o neasumare totală! Totală! Și așa este de 4 ani. Felicitări BESV, BEJ,BEC! Legea e lege!poate mai bine să îl întrebați pe Turc cum a reușit să distrugă organizația Bistrița Năsăud? Și de ce?

   36
   9
  • Te pui cu „Cezarul” ?
   Fiindcă s-au Aliat, de aia.
   Cine i-ar pus să-și tragă o Alianță? 🤪
   Acuma noh,DA cezarului ce este al „Cezarului !”
   Numa’ câte
   tunuri or dat ăștia!
   In fine:
   ❗CULEGI CEEA CE SEMENI
   Sau ❗SPUNE-MI CU Cine te ÎNSOȚEȘTI, CA SA-TI SPUN
   CINE ESTI !?????
   P.s.
   Un exemplu : Alegoric:
   Mazăre (Partid politic PSD (din 2003)- condamnat cu executare: in vremurile bune era CEZAR:
   Vizionează💫 „Radu Mazare – „Julius Caesar ” Mamaia 2014” pe YouTube
   https://youtu.be/Dwy1Az8jTTI?si=QpSBOI1r4-B56kZC
   P.s.Mazăre a primit 9 nouă ani închisoare -dosarul se referă la retrocedarea frauduloasă a unor mari suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, prejudiciul fiind de 114 milioane euro, care nu a fost recuperat.”

   24
   6
  • Florine după toate prostiile pe care lea-ți votat orbeşte în consiliu local Bistrița parcă nu ar fi cazul să aveți tupeul să ieşiți în presă tocmai voi consilieri.
   Poate nişte scuze din partea voastră față de Bistrițenii ar fi mai potrivite.

   31
   1
  • Urîte nu mai dați vina pe alți că trupa lui Gaftone din Primărie va dus la sapă de cauciu, ați dat cu sapa livrată de Gaftone şi sapa va sărit în cap. Aviz amatorilor !

   18
   1
  • Florinel tata ,când s a votat majorarea prețului la apa , ai fost primul care ai susținut majorarea, acum nu are rost sa va mirați ca lumea nu mai votează cu voi.

  • O FRAZA CELEBRA
   CARE AR FI UN BUN REZUMAT PENTRU CEI CARE FAC ‘DEMOCRAȚIA ‘ Si POLITICHIE DIN ROMANIA SI DIN JUDEȚ:
   «Dragă VEO, n-ai cum să le pui căluş la gură şi nu ai cum să-i educi pe toţi neaveniţii din politică. Mai sunt şi tâmpiţi, mai sunt şi unii care sunt demenţi, aşa este peste tot, pădurea este plină cu tot felul de lighioane.» Asta era într-o situaţie normală. Acum, fără să vreau câtuşi de puţin să o fac să se îngrijoreze, aş spune că e bine să fim prudenţi, că nu ştim ce se întâmplă!”
   Tăric”.

 • Judicatorul BEJ B-N chiar nu are nicio jena?
  In data unor rezultate posibil viciate, nu ar fi fireasca o decizie care sa conduca la o clarificare a situatiei?

  22
  24
  • Judecatorul judeca pe probe nu pe impresii.Daca ar fi altfel nu s-ar mai face justitie in veci. Intotdeauna exista doua parti, una multumita si una nemulutumita. Ca la tenis !!!

   14
   5
  • Da, tocmai că sunt probe. Întotdeauna au existat diferențe la orice renumărare, de la orice alegeri, din orice țară. Asta se datorează faptului că oamenii care fac numărarea nu sunt specialiști, nu sunt atenți, sunt obosiți.
   La o diferență de doar 8 voturi e clar că dacă nu se face o renumărare cu atenție, e posibil ca rezultatul să fie altul sau ca rezulattul să fie mai consolidat pentru actualul câștigător. Dacă la doar 5 secții au înregstrat greșit voturile de la un candidat la altul, rezultatul se schimbă total. Din experiența de până acum, e clar că se vor descoperi diferențe. Nu putem ști dacă sunt favorbaile pentru un candidat sau altul, dar garantat vor ieși multe diferențe la renumărare.

   Nu este mai bine să se accepte o renumărare, care poate dura 2-3 zie, decât să o ținem într-o contestație și un scandal pe ani de zile? Nu e mai bine ca cel care câștigă să fie validat printr-o verificare atentă astfel încât victoria lui să nu poată fi pusă la îndoială? Eu cred că renumărarea e în interesul ambilor candidați

   13
   13
 • ,,Nu s a mai furat niciodată cît s a furat la alegerile astea ” Așa mi a spus zilele trecute un prieten care lucrează de mult timp prin secții de votare la alegeri .Deci bucurați vă că trăiți într o țara liberă , în care fiecare poate face ce vrea .

  21
  22
  • Și dacă știe prietenul ăsta că s-a furat și are dovezi ,de ce nu s-a prezentat la procuratură să sesizeze furtul? Că fiind faptă penală ,el devine automat tăinuitor dacă are cunoștința de săvârșirea unei fapte penale și vorbește despre asta doar cu tine.Dacă zice că s-a furat in secții trebuie sa știe și făptuitorii ,că fără faptuitor nu există fapta.Altfel poveștile zstea de bufetul gării n-au nici o valoare.Sau s-ar putea să aibă in cazul in care prietenul vorbește asa doar să pară intersant ,doar valoare de calomnie și delațiune care și astea auvarticole dedicate in codul penal .Că văd că s-a trecut de la retorica de greseli din cauza oboselii la acuzatii grave care implică reprezentanti ai partidelor,judecători etc.

   22
   5
  • @renumar. ..Cei din Secția de votare / „nu sunt atenți, sunt obosiți.” Obosiți ?? Obosiți de la ce? Obosiți de viață eventual !!!!
   –-
   CE DOAMNE TATĂL SFÂNT ? CU MOTIVUL OBOSEALĂ?
   JENANT ! STAU ÎN SECȚIE, VERIFICA C.I. ȘI REPETA papagalic ACEEASI PLACA ÎN CE URNĂ SA PUNEM CUTARE FOAIE !! ADRENALINĂ LE URCA ATUNCI CÂND TE SOMEAZĂ SA LE LAȘI URGENT STAMPILA de vot ACOLO!!!
   AU APA. SCAUNE CAFELE MÂNCARE ,NU?

   -⚠–CUNOSC OM CARE STA ÎN TURN -DE CONTROL- AEROPORT 🛫 SA DIRIJEZE SUPRAVEGHEZE TRAFIC AERIAN …ZECE ORE AȘEZAT ÎN FATA UNUI MONITOR …CU ATENȚIA LA MAXIM…RISC IMENS
   DACĂ GREȘEȘTE CEVA SE CIOCNESC ÎN AER AVIOANE!ZECE ORE NU MERGE LA WC.

   ⚠ CHIRURG –CARE FACE TRANSPLANT DE FICAT ETC SAU INIMA OPERAȚIE DE OPT ORE INCONTINUU
   RISC MAXIM/
   GARDĂ MEDICI CARE FAC „DE GARDA: ” de la 16h și ies a doua zi la 18 h fără somn ../
   EI N ^OR FI OBOSIȚI ?

   Nea Caisa si Nea Pandele,coana Kiki, si Moșii ăstia și tzatele de la supraveghere secții de vot s^or fi fost surmenat rău au creierii arși deja !!!

   Really!!! ????😪😩 hai
   „Fugi cu ursu! „

   11
   1
 • Judecătorul și bejul ce lua 300-400 lei pe zi plus salariu pe timp de peste 2 luni (deci cca 5000 euro) , să dea banii înapoi, că ori sunt incompetenți ori de rea credință. Au respins prima contestație de pe scaun (”la poruncă ?”) deși ea era de respins cu o analiză pe fond, nu pe motiv de lucru judecat și alte filosofii avocățești.Este în acest ping pong vorba nu numai de dorința partidelor și de reclamațiile lor – legale altfel, în ce privește dreptul de a fi adresate – de incompetența administrativă și juridică a organelor electorale, care și-au mai dat odată examenul. Să aducem chinezi la viitoarele alegeri pentru becuri și alte alea.

  10
  7
  • au respins-o procedural! de fapt ei au CONSTATAT ca nu se sustine contestatia cu probe!!!!! asat inseamna justitie!

   15
   2
 • Desi „focul” s-a stins demult cineva pune „lemne” in continuare si „sufla in cenusa”… Pentru viitor , cred ca PNL BN ar trebui sa-si aleaga alti conducatori , modesti , cu putere de munca , frumosi la trup si caracter , care sa se tina de cuvantul dat si care sa modernizeze partidul. Altfel mi-e teama ca PNL la fel ca alte partide din judet va intra intr-un con de umbra , lucru care n-ar fi bun pentru democratie. Esecul trebuie asumat si va fi in cele din urma , pentru ca daca vor ramane aceiasi conducatori (in continuare) , cu aceleasi mentalitati , cersind indurare si dand vina pe altii pentru infrangeri , va fi jale. O spun cu simpatie , pentru democratie.

  28
  3
 • Uite…eu l-am curentat pe Bălan pe aici,dar dincolo de caterincă ,Bălan a fost bărbătos și a recunoscut că in general rezultatele pe care le-au avut ecologistii in oras si in județ nu sunt din vina alegatorilor sau a BEC,BEJ,BEM sau a conspirațiilor și că alegătorii au dreptate.Asta a fost intr-o emisiune pe un post local.Nu stiu cât de convins era in sufletul lui de chestiunea asta dar public a adoptat o atitudineechilibrată si civilizată .

  18
  2
  • Dacă nu se face renumărare, circul va continua încă 4 ani, iar câștigătorul va deveni un sac de box al alegătorilor care-i contestă victoria. Există riscul să ajungă cel mai contestat și înjurat primar pe care l-am avut până acum.

   15
   11
  • Păi deja este numai trebuie să facă nici-un efort pentru a fi cel mai contestat primar din istoria Bistriței.

   17
   8
 • Hai n-o mai tot măkăni cu principiul si cu morala.Toate ipotezele tale cu voturi in plus la renumarare ar fi in favoarea lui Turc. In primul rând contestatia a fost făcută in asa fel incat cererea să fie declarata inadmisibilă.Si ce mai vrei sa renumere dupa 1 saptamână in care voturile au stat nesigilate .Dacă zice legea că cu 12 sau cu 8 e legitim tie tot nu iti ajunge.Toti absolvenții de sportiv ,agricol si facultati la disranța sunteti specialisti in drept si mai nou in psihologie inversa.Ca voi de fapt măkăniți pentru legitimitatea lui Lazany. Hai lăsați mangleala ,că sunteți vreo doi manglitori turciști care o tot dați cu legitimitatea.Da’ Băsescu ți-a fost presedinte legitim? Când seara era Geoană si dimineața nu mai era? Atunci ați sărit in sus de cururi ? Dar când in primul tur Ponta avea 5 milioane de voturi si Werner 3 iar după 2 saptamâni era invers n-ai simțit nimic in ăstia 20 de ani despre legitimitate.Gata ,propagandistule…caută-ți servici .

  5
  4
 • La un alt ziar local se vorbește despre finalizarea șantierelor, –de către PRIMARUL ALES – până nu dă iarna: „Santierele (…) Ele trebuie finalizate,altfel vom încărca primaria cu niște costuri inutile. 🚜👷🚧Voi implementa exact sistemul meu de lucru de la spital. Eu la spital am ședințe de șantier, în fiecare zi discutăm un alt proiect. Discutăm problemele din săptămâna precedentă, cu termene foarte clare de îndreptare a erorilor”, a explicat dl.G.Lazany”.
  ––
  P.s.
  Deci, se mai Renumăra voturi la Bistrița au ba?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.