Actualitate

Plachete de cristal pentru cei care au contribuit la refacerea Bisericii Evanghelice după incendiu

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a acordat, vineri, mai multor personalităţi "Plachete de cristal" pentru "contribuţia importantă adusă la efortul de reabilitare a Bisericii Evanghelice". Printre cei care au primit distincţia s-a numărat preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, deputatul Ioan Oltean, părintele Johann Dieter Krauss, dar şi realizatorul TV Mihai Tatulici.

La finalul ceremoniei de vineri care a avut loc în Teatrul de vară, primarul Bistriţei a ţinut să le mulţumească tuturor care au contribuit, în ultimii cinci ani, la refacerea Bisericii Evanghelice după incendiul din 2008. În numele Primăriei Bistriţa şi al cetăţenilor oraşului, Ovidiu Creţu a înmânat „Placheta de cristial – Biserica Evanghelică – 450 de ani de istorie” episcopului Bisericii Evanghelice, Reinhart Guib, secretarului Episcopiei Evanghelice din Sibiu, doamnei Ecaterina Borşoş de la Parohia Evanghelică Bistriţa, lui Hans Francy, preşedintele Asociaţiei saşilor Bistriţeni din Germania, primarului oraşului Herzogenrath (Germania), înfrăţit cu Bistriţa, dar şi lui Manfred Dachner, cetăţean de onoare al Bistriţei. 

Primarul Oviu Creţu i-a mulţumit apoi public realizatorului TV Mihai Tatulici care, în 2009, la deschiderea staţiei Realitatea TV Bistriţa, a organizat şi moderat un teledon de pe urma căruia s-au adunat foarte mulţi bani. Deşi nu se afla în sală şi nu a trimis niciun reprezentant să-i ridice distincţia, şi Mihai Tatulici are o plachetă de cristal pe care scrie numele său.

A urmat apoi Florin Săsărman, preşedinte Asociaţiei Bistriţa Medievală. Primarul i-a mulţumit pentru eforturile depuse pentru promovarea oraşului în rândul cetăţilor medievale care atrag turişti prin serbările organizate în fiecare an. Şi Flavius Buzilă, preşedintele Asociaţiei Culturale Hara, şi solistul acestei formaţii, a primit aceeaşi plachetă pentru că a atras bani europeni pentru biserică.

Primarul a mai înmânat plachete de cristal managerilor Rombat – Ioan Repede, Comelf – Dorin Stoian, având pregătite distincţii şi pentru Teraplast  şi Leoni (care nu şi-au trimis reprezentanţi la deschiderea Zilelor Bistriţei), companii care au susţinut financiar reabilitarea Bisericii Evanghelice.

Preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, a primit „Placheta de cristal” pentru că, în 2008, când era deputat PSD şi preşedinte al filialei judeţene a formaţiunii, a „mobilizat şi influenţat parlamentari să contribuie cu donaţii la refacerea bisericii”, atrâgând suma de 1,1 milioane de lei. Ovidiu Creţu i-a înmânat placheta şi lui Ioan Oltean pentru că, în calitatea sa de parlamentar şi lider de partid, a făcut acelaşi lucru, mobilizându-şi exemplar colegii să doneze bani pentru biserică.

Edilul a trecut apoi la înmânarea de plachete de cristal pentru grupurile politice din Consiliul Local – PSD (Constantin Rus), PDL (Gheorghe Tuţă) şi PNL (viceprimarul Ioan Peteleu) cărora le-a mulţumit pentru că au înţeles necesitatea implicării Consiliului Local în procesul dificil, dar necesar de reabilitare a Bisericii Evanghelice şi au fost întotdeauna de acord să continue finanţarea în direcţia respectivă.

Şi primarului actual al tinerilor, Ioana Roşu, edilul i-a înmânat o plachetă de cristal înţelegând, în felul acesta să transmită recunoştinţa sa tuturor tinerilor care s-au implicat în strângerea de bani şi sensibilizarea opiniei publice să doneze pentru refacerea bisericii.

Nu în ultimul rând, primarul a ţinut să-i înmâneze placheta de cristal părintelui Johann Dieter Krauss căruia i-a mulţumit pentru că a coordonat şantierul, a fost întotdeauna la datorie, deschis oricăror idei. Ovidiu Creţu şi-a exprimat regretul că, din cauza a „două voturi” care au lipsit, nu i-a putut conferi şi titlul de cetăţean de onoare al Bistriţei, deşi şi-a dorit mult acest lucru. Edilul i-a urat sănătate , să vadă biserica gata până la pensionare şi i-a dat în dar un tablou al Bisericii Evanghelice, o creaţie a marelui caricaturist Ştefan Popa Popa’S, cetăţean de onoare al oraşului nostru.

Plachete au mai primit toate delegaţiile străine, preoţii, proiectantul lucrărilor de la Biserica, executantul lucrărilor – firma Craetiv, firma Comlorela prin Vasile Roş, firma MIS Grup, dar şi Andrei Băhneanu, un bărbat din Câmpina care, de la izbucnirea incendiului, a donat, în fiecare lună, câte o sută de lei din venitul său pentru refacerea bisericii.

Festivitatea s-a încheiat cu o ciocnire de cupe cu şampanie pe spaţiul verde de lângă Biserică. Mai multe fotografii aici.

placheta radu 4 placheta Oltean 5 placheta Rombat 2 placheta Comlef 3 placheta tineri 6 placheta Florin 1 placheta Hara 7 placheta 8

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS