”Planul local de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul drogurilor 2022-2026”, al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, a fost respins de membrii Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud pe motiv că nu este suficient de bine ancorat în realitățile județului, unul în care sunt din ce în ce mai mulți consumatori de droguri, în special tineri.
Subprefectul Ioan Zăgrean a fost primul care a spus că nu va vota acest plan întrucât ”nu este decât o poveste care nu are nicio finalitate”.
”Eu mă așteptam la altceva, la măsuri concrete: filme, educație, discuții cu părinții, cu profesorii. Sunteți doar trei angajați, dar sunt și alți factori: Poliția, Jandarmeria, noi. Aș vrea să fiți lângă mine când mă întâlnesc cu oamenii care spun: ai fost la sfințire, la Biserică, că asta facem, dar cu drogurile ce faceți? Asta spun oamenii simpli care au probleme. Și vă semnalez situația din Beclean. Este un consum de droguri… nu știu cine îl poate contabiliza. Dacă sunteți numai trei și nu aveți nicio eficiență în continuare, înseamnă că trebuie făcut ceva și asta nu se poate face decât prin implementarea unui program concret pe categorii de consumatori, pe categorii de vârstă. Sunt dispus ca, după program, să vin cu dumneavoastră. Recunosc că v-am întâlnit în multe situații, dar la amploarea pe care au luat-o lucrurile în județ cred că trebuie o mai mare implicare care să aibă și finalitate. Eu nu voi fi de acord cu acest Plan”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean.
Despre documentul prezentat, un copy-paste după strategia națională, a vorbit și prefectul Mica Oprea.
”Am început dezbaterea acestui Plan de câteva luni. Îmi doresc din tot sufletul să facem acțiuni concrete, mai mult spre prevenire și informare atât a familiilor, cât și a copiilor legat de riscurile pe care și le asumă consumând diverse substanțe. Eu cred că trebuie să recunoaștem că avem o problemă. Nu trebuie să o mai ascundem pentru că e vorba de viitorul copiilor. Cred că toată lumea trebuie să facă un efort ca să nu mai crească numărul de copii și de adulți care consumă droguri, că de scăzut nu va scădea ușor. Părintele trebuie să-și întrebe copilul când merge undeva cu cine merge, ce face acolo, trebuie să știe cum arată un copil care consumă droguri și copilul, și profesorul, și părintele. Am înțeles că sunt diferite substanțe care le modifică comportamentul și sunt semne. Strategia și planul sunt foarte generale, iar dacă nu ne dăm mâna toți care avem responsabilități și suflet, nu vom rezolva această problemă. Trebuie să propunem toți măsuri concrete pentru a face un mic progres. Trebuie mai multă informare. Am căutat într-o zi site-ul Centrului și nu l-am găsit. Deci trebuie să faceți o mai bună promovare să știe lumea, plus informații de ce se întâmplă dacă se consumă o anumită substanță. Copiii aceștia se îmbolnăvesc până la urmă. Mă doare sufletul pentru că vin niște generații care vor avea probleme mari în viitor. Și de noi depinde dacă facem ceva sau nu. Degeaba facem documente și planuri, care e efectul? Am trimis scrisori către autoritățile locale să prindă bani în buget ca să ajutăm ONG-urile să depună proiecte și să fie finanțate. Și primăriile să se implice un pic mai mult pentru că se știe pe plan local cine consumă”, a spus prefectul Mica Oprea, care, de asemenea, s-a abținut.
Aceste păreri au fost exprimate după ce comisarul de poliție Maria Borcani, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud – instituție cu trei angajați – a spus că informația potrivit căreia județul ar fi pe locul doi la nivel național în privința numărului de consumatori de droguri nu este susținută cu date certe.
”La un moment dat se vehicula ideea că Bistrița-Năsăud este pe locul doi la nivel național în privința consumului de droguri. Nu știu de unde s-au scos aceste informații, în rapoartele naționale nu există aceste cifre. Noi, la Centru, nu am fost niciodată solicitați de mame care scriu scrisori ce apar în presă. Consider că am fi putut discuta altfel dacă ar fi venit, ar fi întrebat, s-ar fi documentat. În cadrul Centrului, oferim servicii atât consumatorilor, cât și aparținătorilor. Avem în asistență părinți care vin pentru consiliere ca să știe cum să gestioneze relația cu adolescentul consumator”, a spus Maria Borcani.
Potrivit acesteia, anul trecut, Centrul a acordat servicii de consiliere unui număr total de 43 de beneficiari, de regulă adulți obligați să urmeze aceste programe de consiliere întrucât au probleme cu legea.
Comisarul șef Ovidiu Miclăuș, angajat al aceleiași instituții, a spus că nu se susține nici ideea vehiculată în media că, din 25 de elevi dintr-o clasă de liceu, 20 ar consuma droguri.
”Informațiile că suntem pe locul doi la nivel național ca și consum, cât și aceea că 20 din 25 de elevi de la un colegiu din județ sunt consumatori de droguri, au fost declarații politice. Când facem afirmații ar trebui să indicăm și sursa. Datele statistice indică altceva, iar aceste tipuri de clasamente nu se întocmesc. Nu am spus că nu avem o problemă în județ. Este un fenomen care se manifestă la nivel național, iar județul Bistrița-Năsăud nu face excepție. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog nu are competență în combaterea traficului de droguri. Colegele mele oferă asistență în mod gratuit, confidențial și pe baza unor documente științifice. Prevenirea este o componentă separată de combatere. Competență privind combaterea are DIICOT”, a spus comisarul șeful Ovidiu Miclăuș, potrivit căruia și familia are responsabilități în ce privește viața copilului și educația lui.
”În Legea 143 – cea privind traficul și consumul ilicit de droguri – este reținută ca agravantă distribuirea de droguri în perimetrul școlilor. Este de la sine înțeles că niciun traficant nu va veni să dea droguri în școală pentru că i se va reține agravanta prevăzută de lege. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că consumatorii nu își pot lua drogurile din alte medii și să le aducă și să le consume în școală. Acest fenomen este necunoscut fiindcă ar presupune ca respectivul să intre în clasă sub efectul substanțelor stupefiante și să se manifeste ca atare. Vedeți situația tutunului, care este tot un drog inaccesibil persoanelor sub 18 ani, dar elevii tot se adună la distanță de școală și fumează. Un fenomen similar se aplică și drogurilor. În stabilimentul școlii nu ar fi nici trafic, nici consum fiindcă ar fi agravanta prevăzută de lege, dar acest lucru nu înseamnă că nu se întâmplă. Însă nu au fost raportate cazuri de consum în unitățile școlare prin intermediul profesorilor și al directorilor de unități de învățământ”, a spus comisarul șef Ovidiu Miclăuș.
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud va trebui să vină cu o nouă variantă a ”Planului local de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale în domeniul drogurilor 2022-2026” după ce se vor organiza grupuri de lucru, iar aceasta va fi supusă aprobării într-o altă ședință a Colegiului prefectural, posibil și extraordinară.
Ca de obicei povesti de politruci.Poi domnu comisar stoparea acestui flagel se face prin stoparea aprovizionarii ,adica prinderea dealerilor si bagati la puscarie.Asa domnu suprefect vrea filme si discutii iar domnu comisar discutii in familie.Poate are dansul informatii ca sunt parinti care zic cam asa copiilor de 14 ani,,Ia niste bani dragu tatii si meri cumpara niste chestii ,droguri sa te simti si tu bine in pauza dintre ore”.Daca incepeti iar cu filme si discutii locul doi pe tara nu il mai pierdem.
Singura soluție stârpirea dealerilor!!!
Acțiuni secundare dar importante:
1.jandarmii și poliția comunitară să supravegheze locurile råu famate
2.amendarea părinților care organizează petreceri ale minorilor și le oferă alcool (nu doar drogurile fac ravagii în viata minorilor)
3.centrele comunitare antidrog nu fac altceva decât sa faciliteze intâlniri ale consumatorilor și un fel de schimb de experiență, din păcate.
4.nu în ultimul rând, atenție părinți!!! la sumele mari de bani de buzunar pe care le dați adolescenților!!!
Nu exista nici o soluție in fata celor posedați. Demonul drog este de neinvins odata ce intra in om. Numai Hristos poate sa elibereze. Si pentru aceasta trebuie ca cel prins in acest viciu sa aiba parte de un ritual de eliberare săvârșit de slujitori hărțuiți cu acest dar al deposedării. Preoți, episcopi sau alti slujitori indiferent de denominațiune.
Pe dealeri nu ii pot prinde pentru ca au bolizi de lux si puternici. In orasul asta mic nu se stie fiecare cu ce se ocupa si de unde au castigurile???
@biblie
Consider ca sunt unii care nici nu trebuie sa se drogheze si ….
@Doktor de nervi. Despre filme, recunosc, am spus chiar eu în ședință. Fac parte din generația de elevi care era adunată, în cazul meu, la căminul cultural din sat unde era proiectat un film cu poveștile celor care au făcut cancer de la fumat. Se întâmpla în comunism. Eu am rămas îngrozită de acele imagini, de oamenii cu gâtul găurit, care nu puteau vorbi. Nu am fumat niciodată și nici nu m-a tentat. Probabil că în această epocă multimedia, un filmuleț scurt cu oameni (fie ei cu fețele blurate) care suferă vizibil de pe urma consumului de droguri i-ar speria și pe alți copii care nu cred că își dau seama ce îi așteaptă dacă își injectează substanțe de felul acesta. Poate e proastă ideea, nu știu, dar eu am relatat ceva ce pentru mine a contat.
Comentariul meu era pe marginea parerii unor participanti care zic ca nu e asa o mare problema si pana cand din 25 de elevi consuma droguri doar 10 si nu 20 nu e cazul sa ne alarmam prea tare.Iar daca nu sunt statistici si traficanti prinsi inseamna ca astia de frica agravantei nu vand in scoli si ca pastreza distanta ,,legala” .Adica daca traficantii nu intra in scoli e oarecum ok ca vand la 500 de metri de scoala sau le aduc la scoala cine stie de pe unde.La astia prinsi in fiecare zi drogati la volan cine le vinde droguri daxa traficanti nu exista? Probabil cultiva parintii lor si le dau la micul dejun de aia se vehicula ideea ca familiile au o anume culpa in cazul tinerilor care consuma.
Fenomenul se stopeaza cu actiuni in forta si cu pedepse cu puscarie cu executare contra traficantilor actiuni pe care trebuie sa le desfasoare institutiile de forta ale statului
prin angajatii lor care au drept de control ,de port arma,mijloace de urmarire si de retinere .Filmele si discutiile sunt apanajul ong urilor pentru victimele traficului.
Pozele ne reprezinta persoanele care au ca obligatii fix activitatea de antidrog din bistrita.
Daca aceste persoane din poza sunt platite din bani publici si judetul a ajuns pe locul doi in tara la consumul de droguri inseamna clar ca ASTIA TREBUIE SA PLECE , SA SI DE A DEMISIa CA AU PAPAT BANII MOKA.
Dar ptr ca ro e tara esuata merita felicitari ptr activitatea desfasurata si sa fie si tort… ca prostia romanului sa fie asa pana la final…..SA LE DAM SI PENSIE
Concret : Trebuie făcut un centru antidrog control și asistență recuperatorie pe pietonal strada Liviu Rebreanu unde consumul este cel mai mare și de unde se răspândește în tot orașul. Sunt destule sunt destule clădiri in centru acum fără nicio utilitate unde poate fi instalat acest centru.
Trebe politisti cu simtul datoriei si folosite Berettele . Traficanti impuscati si care mai traieste la canale de irigatii.
Aștia-s trei, dar toți comisari(șefi) , dar de muncit efectiv, în stradă, n-au pe nimeni.
Iar domnii nu se murdăresc.
De ceva sporuri – de misiuni excepționale – se aude ceva , că și ei lucrează pentru țară.
De plîns.
Dacă pentru un număr de 43 persoane consiliate ( fortat) avem atîtea instituții pompoase ne meritam soart.Persoanele din poza nu stiu daca au văzut consumatori, distribitori s-au alte persoane ce au venit in contact cu droguri . Pentru a lua măsurile corecte cred ca trebuie sa stim: – nr de persoane internate pentru consum.
– nr distribuitori prinși în flagrant.
-cantități de droguri confiscate.
– etc
Trebuie oameni profesioniști pentru stabilirea situației reale ( orice lucrător de la poliție specializat pe droguri in 10 zile cu resurse ,adus din orce colt de tara in Beclean vine cu situația clară din localitate ) si factori de decizie sa atace problemă cu curaj.
In rest poze,scuze ,ședințe si ne miram de ce este asa.
Poliția locală,jandarmi și poliția națională intervin la ce-i găsiți pe strada in sevraj sau…
Se pare ca avem nevoie:
Echipa de profesionisti in teren pentru identificarea categoriilor de traficanți si consumatorii .
-echipă medicală pentru tratament .
– echipa de justiție pentru tragere la raspundere după vinovăția fiecăruia.
DACA SE VREA SE POATE .
Resurse sunt ( dupa cite instituti sunt) sa le folosim eficient si să nu uităm că efortul va aduce rezultate bune pentru noi toți.
Eu cred ca consumul a fost incurajat de politie prin lipsa de actiune si de nu se incarca de probleme nerezolvate. Nu da bine la sefimea din politie. Doar cititi presa…Sunt nenumarate exemple de la cretinei care terorizeaza un cartier, la cretini adulti care terorizeaza blocuri, la vanzatori de droguri care platesc „comisionul” … Problema comuna este lipsa de actiune a organelor de politie&jandarmerie si daca astia isi fac treaba (ce-i drept mai rar) au grija procurorii si judecatorii sa-i scape pe infractori. Pe scurt, meseria de infractor este cea mai profitabila, ar trebui sa se faca un liceu vocational pentru asta. Totul este sa nu fii lacom si sa dai cui trebui… ce trebuie si la timp.
Cum s-a ajuns aici?
Hoti in magazin prinsi de angajati si scapati de politie (ce sa le facem ? tot ei ne intreaba pe noi) Pai i-am mai prins de cateva ori si sunt tot pe strazi… (tot ei sunt uimiti…?!)
Teroristi delicventi minori din oras, binecunoscuti din zona de nord est, la fel ce sa le facem? Abia astept sa-i faca rau unei fete de sef din politie sau unui baiat, POATE asa se vor sesiza si vor lua masuri, altfel nu vor face NIMIC!!!
De asemenea cei care terorizeaza blocurile sunt scapati de comunitari care vin „sa-i impace cu locatarii” si asta „zilnic?!?”, chiar daca in 10 minute o iau de la capat…
Bisnitarii din Decebal, multi acum pensionati, care au facut averi din casele de schimb ambulante in 32 de ani cu zeciuiala aferenta donata catre sefii din politie.
Consumatorii de droguri, nu in ultimul rand. Cei prinsi, se spune in folclor, sunt doar „concurenta neloiala”. In rest sa traiasca. Uite ca in 20 ani de lipsa de actiune la fiecare filtru sunt mai multi drogati decat alcoolici. Este, de fapt, unul din motivele mari pentru care nu suntem acceptati in Schengen „criteriile” sunt doar pretexte. Sunt prinse doar tiruri momeala sau concurenta neloiala care nu plateste spaga, este adevarat la alta scara sau ma rog probabil acolo ei le spun „impozite personale”… Iar occidentalii stiu. Ca noi, poporul roman suntem prosti este una, dar pe occidentali nu-i pacalesti asa usor.
Tot cauza asta avem gramezi de idioti care opresc masinile oriunde pe avarii in oras ca ei ” au treaba 5 minute” si nu au unde sa parcheze , iar politia trece pasiva pe langa ei si multi altii, lista este deschisa.
Chiar daca sunt legi nu avem institutii care sa le aplice… politia si Jandarmeria sunt mai degraba institutii politice… Poate se transforma in partide politice… este si asta o idee…
Politia si jandarmeria sunt pepiniere de pensionari la 45 si apoi functionari cu cumul de pensie si salariu.
Ce te oftici …esti politzai si fii tu consuma?
Nu stiu in ce context ai raspuns dar iti raspund si eu cu un raspuns 80 dintro suta valabil si Ce vina au? ca traiesc din banii parintilor bani nemunciti si au scapat de a face trotuarul sau a de sapat gradina cu ziua,
Pentru combaterea traficului și consumului de droguri, în primul rând, trebuie ca justiția să-și facă treaba. Când mă refer la justiție mă raportez la DIICOT, instituție vitală în acest domeniu. Ce face concret DIICOT-ul? Vă reamintesc dacă cumva ați uitat, DIICOT-ul nu are șef de peste doi ani de zile… De ce? Ne întrebăm cu toții de ce? Unde este poliția în această poveste?… Cred că numai un plan agregat, unde, obligatoriu, să fie implicate toate instituțiile, dar pe bune, faptic și nu doar formal, respectiv: DIICOT, poliție, școală, familie, mass-media și organizații de profil din domeniul combaterii traficului și consumului de stupefiante, cu plan de acțiune concret, aplicat la sânge, doar atunci pot fi obținute rezultate concrete. Până atunci, nada, numai povești politicianiste, declarații de dragul de a le face, păreri de rău și alte jeluiri, dar fără niciun efect benefic asupra stopării acestui flagel. În primul rând, așa cum am amintit și anterior, instituțiile abilitate ar trebui să facă ceea ce au trecut în fișa postului, iar mai apoi, cum este firesc, să vină să ne prezinte rezultatele. Traficanții de droguri nu ar putea zburda în voie dacă poliția și justiția și-ar face treaba. Tare cred că toată amploarea acestui fenomen se desfășoară cu girul unora de la cel mai înalt nivel. Uitați-vă doar la reportajul de pe „Recorder”, cel referitor la mafia traficului de țigări. Veți vedea cum totul era girat chiar de la nivelul serviciilor, totul de sus până jos fiind numai o mafie. Vă reamintesc, traficul de droguri, traficul de țigări, traficul de ființe vii etc., să fim conștienți, îmbogățesc, aduc foarte mulți bani într-o perioadă foarte scurtă de timp. Și atunci, te întrebi, într-un stat atât de mafiotizat, corupt, desuet și lipsit de valori, etică și principii, nu cumva toate aceste fenomene nocive, inclusiv traficul de droguri sunt girate pe întreg lanțul?… Cu riscul de a enerva și obosi, încă odată vă reamintesc, DIICOT-ul, instituție fundamentală în combaterea traficului de droguri, crimă organizată, spălare de bani, terorism, trafic de persoane etc. nu are un conducător de mai bine de doi ani. Imaginați-vă cum ar funcționa o firmă fără un manager sau conducător!… Și atunci, firește, te întrebi, oare nu tocmai acest stat mafiot și mega corupt e vinovat și de amploarea acestui fenomen?!… Tare cred că da!