Social

Plata pensiilor, pusă sub semnul întrebării chiar înainte de sărbători

Angajații Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud au întrerupt și astăzi lucrul astăzi timp de o oră, nemulțumiți de salariile despre care spun că sunt mici în comparație cu munca prestată și cu cele primite de alți bugetari. Dacă nu vor primi majorările cerute, ei amenință că nu vor plăti pensiile înainte de sărbătorile de iarnă.

Salariații, mai puțin cei de la ghișee, au ieșit în curtea instituției cu hârtii în mână pe care au scris: ”Muncă egală = salarii egale”, ”Fără discriminare în salarizare”, ”Eliminarea inechităților salariale generate de clasa politică”.

”Este un protest spontan prin care vrem să tragem un semnal de alarmă. Încă din luna august au fost purtate discuții la doamna ministru care ne-a cerut să îi oferm un termen pentru a putea rezolva din problemele ridicate de noi. Una și cea mai importantă este inechitatea salarială între funcționari. Sunt diferențe foarte mari între salariul unui angajat al Casei de Pensii și al unui angajat de la Ministerul de Finanțe, chiar de 2000 – 3000 de lei. Avem cel mai mic salariu din sistemul bugetar. Pentru aceeași muncă dorim același salariu, nu vrem alte drepturi suplimentare”, a spus Viorel Lipan, liderul sindicatului ”Solidaritatea” de la Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, salariile funcționarilor din instituție pleacă la 2500 de lei – 3000 de lei, iar cel mai mare ajunge la 4000 de lei însă pe acesta îl încasează doar funcționarii cu studii superioare și cu peste 20 de ani vechime. La Finanțe, spre exemplu, la aceeași vechime și pregătire, salariul ajunge la 7000 de lei. Toate acestea în condițiile în care volumul de muncă a tot crescut.

În prezent, se lucrează la recalcularea pensiilor, la nivel județean fiind peste 68.000 de dosare active.

”Acest lucru înseamnă că dosarele sunt cărate de la parter la etaj pentru a putea să dăm la timp toate documentele pentru recalcularea pensiilor cu noua lege. E nevoie de ore suplimentare, personalul fiind insuficient, dar aceste ore nu sunt plătite și nici nu se acordă timp liber. Au fost blocate posturile, concursurile. Colegii noștri lucrează cel puțin 10 ore zilnic. Persoanele angajate pentru acest proces de recalculare nu au experiență – pentru că sunt nou intrate în sistem – și ar trebui să aibă ani de experiență, cum au colegele noastre, zeci de ani, ca să poată să genereze un dosar complicat”, a spus el.

Sistemele informatice cu care lucrează instituția sunt învechite.

”În acest moment, completăm fișe cu pixul, ceea ce generează un volum foarte mare de muncă și rezultate scăzute. Oamenii au așteptări foarte mari de la noi, dar pentru că instituția nu este digitizată, nu putem oferi toate informațiile corecte și într-un timp foarte scăzut”, a mai spus Viorel Lipan.

Întrucât după prima zi de proteste, nu a existat nicio reacție din partea guvernanților care par să ignore cererile lor, angajații din toate casele de pensii amenință că, dacă atitudinea guvernanților nu se va schimba, vor recurge la măsuri extreme.

”Să blocăm întreaga activitate, inclusiv să nu achităm pensiile în luna decembrie. Noi nu ne dorim acest lucru pentru că vin sărbătorile, vin facturi mari, dar, dacă nu ne sunt luate în considerare cererile, vom bloca activitatea, vom fi în grevă generală și nu vom plăti pensiile“

Viorel Lipan

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud are în jur de 50 de angajați, activitatea fiind mai vastă decât plata pensiilor. Se fac expertize medicale, sunt gestionate circa 70.000 de contracte ale oamenilor din câmpul muncii care au nevoie de stagii, se acordă ajutoare de deces, sunt repartizează bilete de tratament în stațiuni, etc.

Etichete

11 comentarii

 • Angajații CJP, dar și cei care lucrează în alte instituții de stat, nemulțumiți fiind de condițiile de muncă și de salarizare, sunt liberi să se angajeze în mediul privat, sau să înceapă activități comerciale / de producție pe cont propriu. Să-și facă o SRL, să lucreze ca PFA, ÎÎ. Opțiuni sunt.

  Cerșetori avem destui în Bistrița. La gară, pe pietonal, în Decebal. Ni plin podu’

  43
  6
  • Am ajuns in Romania de azi sa nu ai curaj sa iti mai ceri drepturile, indiferent unde lucrezi, fara sa fii numit cerșetor. Daca lucri la privat si ceri un salariu mai mare te trimite sa iti cauti un alt loc de munca. La stat trebuie sa ajungi la greva ca sa te bage cineva in seama. Respectivul „Marinache” bag seama e un mare patron ca sa catagoriseasca cersetorii cu asa usurinta…

   13
   24
  • Draga anonimule, cate greve ai vazut tu in Leoni, de cand e fabrica aici? Cate greve ai vazut la privat, in 33 de ani? S-acuma vine aia grea: cati lideri de sindicat (mai ales de la stat) au vile, case de vacanta, masini 4×4, toate fiind aproape imposibil de justificat legal?

   Asculta, prietenas, am „lucrat” (ca numa lucru nu se cheama, la statu degeaba roman), si acuma lucrez (pentru mine), privat. Sub ce stres lucram noi si ce ne asteapta in 2024, cu „revolutia” fiscala, nu stii tu ce-s alea. Tu, probabil, ai fi cu streangu` de gat, intr-una dintre padurile Bistritei.

   Concluzie: greva la stat a ajuns un fapt divers, o metoda de santaj a trantorilor, pe spatele alora care chiar produc. Daca la privat nu se face greva, este pentru ca, indirect, statul este de vina. Ca institutii care ar trebui sa aiba muncitorul iau spaga de la patroni. Du-te tare!

   31
   7
 • Am msi scris si înainte di scriu din nou; in România toată lumea vrea sa câștige salariul mediu pe economie; profesorii, asistentele, educatoarele, angajatii de la casa de pensii, angajații de la CNAS etc.

  Oameni buni, ca sa castigi salariul mediu pe economie, trebuie sa fii avocat, doctor, stomatolog, pilot, director, să ai răspunderea a cel puțin cel puțin 10 angajați, să fii “bun de papagal” sa convingi firmele că produsele tale sunt soluția la problemele lor, sa închei contracte de sute de mii de euro, (din care tu ai un anumit procent),

  Deci, foarte PUTINI romani merita salariul Mediu pe economie de 7.300 lei BRUT.

  Minimul e 3300 lei, mediu 7300 lei,
  Toti ăștia care vor salarii mari ar trebui sa se situeze undeva la mijloc , pe la 5.300 lei BRUT ( 3.100 lei net).

  Prognozele de PIB ale României au fost supraestimate. Creșterea din Septembrie 2023 fata de Septembrie 2022 a fost de 0,2%.

  Cum mărești pensiile cu 40%, cum mărești salariile profesorilor, cum mărești salariile celor de la Casa de pensii si CNAS?
  Mărim impozitele cu 40%?
  Mărim TVA la 25%?
  Mărim impozitul pe locuinte la 1% din valoarea locuinței ( adică 700 euro la un apartament de 70.000 euro)? Cum o sa plătească un pensionar sau un angajat 700 euro (3.500 lei).

  Mi se pare absurd că TOTI romanii au pretenția sa câștige salariul mediu pe economie, 7300 lei brut (4.270 lei net).
  Polițiștii, profesorii, asistentele din Danemarca, NU câștiga salariul mediu pe economie . Trebuie sa fii polițist șef, asistenta șefă (sa lucrezi noaptea si in ziua de Crăciun) profesor universitar sa castigi salariul mediu, iar in România sindicatele fin educație cer ca un debutant sa aibă salariul mediu ?!?!
  Romanii sunt rupți de realitate.

  De-abia aștept sa vina anul 2024, sa-si rupă gâtul politicienii cu deficitul de 6%, cu încasări sub așteptări și cheltuieli mult mai mari ca anul acesta.
  Oare ce taxe o să mărească?

  34
  7
  • Bai „Danemarcianule”… hai in Romania si traieste si tu cu „minimul” pe economie , undeva la 500 de euro. Plateste intretinere, mancare , haine, scoala la copii, poate si chirie, benzina la masina daca ai. Sa te vad lihnit de foame prin fabrica la Leoni…
   Tu despre ce tot scrii? Ti-am mai spus si anterior , vezi de Danemarca ta, noi ne descurcam cum putem si daca tot esti asa de ajutor cu critica , iti dau nr de cont si fa-mi te rog o tranzactie in fiecare luna daca te dau banii afara din casa prin Danemarca!

   9
   18
 • Cum stau toti acolo, dragii de ei. Doar de li s-ar fi spus inainte de catre amanti/amante, matusi etc ca nu e tocmai asa bine ca la Finante, ca deh, gaseau acolo ceva pile, relatii si alea alea.

  20
  3
  • Bai hai hui’ule ai vazut tu muncitor in Leoni care moare de foame, cum se descurca aia se descurca si angajatii de la CJP care au salarii mai mari. De ce ar trebui platit mai bine un angajat CJP fara studii superioare decat un angajat la Leoni, aia de la stat au sula mai mare!?

   18
   1
  • Pentru afirmațiile făcute în presă ar trebui băgați în comisiile de disciplină și destituirea din funcțiile publice începând cu directorii și până la șefii de serviciu, oare prefectura și consiliu județean chiar au adormit total și nu observă ce conducere susțin la această instituție, nu vă mai bateți joc de noi ! Rușine clasei politice!

   11
   1
 • Nu inteleg, cum sa nu dai pensiile daca nu vi se maresc salariile? Dar a-ti lucrat voi pentru amaratii astia de bani pe care ii primesc pensionarii? Nu aveti parinti, bunici? Ce fel de oameni sunteti? Asa ceva nu pot sa cred ca se intampla. De ce nu a-ti facut greva pana acum? A, a-ti vazut ca cei de la Casa de sanatate , profesorii si toti care au facut greva si au primit banii ceruti,v-ati gandit ca sa incercati, poate v-i se da si voua. Urat, foarte urat.

  17
  2
 • „instituția nu este digitizată, ”
  „instituția nu NU este digitizată, !!!!????😨

  Alo?alo?aloooo!??alo!? Capitala?
  Unde e dl. „Doar un click distanța!”??
  Suntem sau nu suntem ‘”la un 1 click distanța!?”
  asta_i întrebarea!

  11
  1
 • Rusine la acest ‘domn ‘care a iesit cu asemenea amenitare, dnle Prefect chiar nu aveti nimic de zis, a era sa uit ca santeti supusul suprefectului .

  5
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS