Actualitate

PNL: Primarul fabrică istoria! Crețu: Târgul mare de vară al Bistriței, moment important

Noua denumire a Zilelor Bistriței, ”Târgul mare de vară al Bistriței” (21-23 august), a fost subiect de dezbatere în Consiliul Local, liberalii spunându-i primarului Ovidiu Crețu că nu respectă statutul municipiului și că rescrie istoria.

Ioan Peteleu i-a transmis primarului să vină cu modificare în statut dacă tot vrea să sară cu nonșalanță peste data de 16 iulie și dorește sărbătorirea Zilelor orașului în 23 august. ”Până una alta, 16 iulie 1264 este data de pe documentul în care apare prima oară numele orașului. Duceți totul în derizoriu. Înțeleg că vreți să faceți din Bistrița un bâlci, dar nu respectați o hotărâre a CL”.

Gheorghe Tuță i-a spus lui Crețu că nu respectă o hotărâre a CL care stabilește sărbătoarea în 16 iulie și că fabrică și rescrie istoria.

Ovidiu Crețu a precizat: ”Ce marcăm la 16 iulie, dacă tot considerați că e o chestiune așa importantă? Este o dată în care pe un document se menționează tangențial numele orașului, nu e data la care Bistrița primește acest nume. Sunt mii de documente care au în ele numele Bistrița. Cel mai vechi este un document papal care amintește de Bistrița tangențial, Bistrița e tratată periferic acolo. În schimb, Târgul mare de vară, drept oferit în 1353 de un rege ungar din Casa de Anjou, este un lucru cert, acel târg fiind legat de ziua de 24 august, nu 23 august, ziua Sf. Bartolomeu. Acel moment a fost foarte important, pe care îl știm exact, atunci a început dezvoltarea extraordinară a orașului nostru. Plus că faptul că 23 august a fost o sărbătoare înainte nu trebuie să ne complexeze. Să ne uităm la istorie și la ce au însemnat anumite evenimente. Așa, prima mențiune e din 1241, noi ne cramponăm de numele Bistrița. Niciun oraș nu a avut numele de acum de la început. Ar putea să existe și documente mai vechi de 1241, m-aș bucura să găsim un document care menționează Nosadava, perioada dacică. Locuirea aici este foarte veche, dar nu avem dovezi. Până la urmă, Târgul mare de vară al Bistriței este o denumire comercială în această etapă, încercăm o astfel de variantă pentru a ieși din rând. Sunt Zilele Monorului, Zilele Runcului, toate sunt zile”.

4 comentarii

  • Daca nu face nimic concret bun pentru oras si cetateni, neprimarul cretu se baga in seama cu tampenii, vezi doamne ca face ceva. Jos cretu! La DNA cu el!

  • domnu Ovidiu Cretu vrea sa fie primarul cu viziuni ultraoriginale……
    dar ceea ce reuseste este……
    sa devina ridicol …..ridicol….ridicol…
    nu are simtul masurii….
    desi spune ca este inginer
    iar despre lucru in echipa…..
    echipa este formata ….
    dintr-o singura persoana….. Ovidiu Cretu
    ceilalti din gruparea sa ….il aplauda
    sau rad… eventual plang pe seama….
    lui, a noastra,a voastra

  • Cretu fabrica istoria dupa ureche. Zilele orasului n-au nici o legatura cu targul de vara sau Bulgiul anual. Una-i una, alta-i alta. Poate singura legatura este cea facuta in mintea lui Cretu cand a mutat locul de desfasurare a Zilelor orasului in Targul de vite din Viisoara.
    Dupa cum se stie, din punct de vedere istoric, prima mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare in 16 iulie 2014 orasul Bistrita a imlpinit 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″, lucru care nu s-a intamplat.
    Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.
    Asadar, referitor la BULGIUL ANUAL, momentul este ulterior primei atestari documentare a orasului, adica la 1353 cand orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august, dat fiind faptul ca bulgiul mai era cunoscut si sub numele de „Targul de Sfanta Marie”. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras ca Bistrita care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej, incepand cu balul de Sfanta Marie. Daca s-ar relua aceasta traditie, targul de vara s-ar putea organiza in locatia Oborului de la Viisoara (Complexul Heidenfeld), iar, acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate.Pe de alta parte Bulgiul ar putea fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o ocupare mai consistenta pe timpul celor 15 zile. Fara indoiala si Cultura Bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale.
    Vezi: http://www.rasunetul.ro/mircea-gelu-buta-puiul-targului

  • Sa vedeti ce fabrica de ISTORIE va avea BISTRITA dupa alegerile din 2016, daca tot O. Cretu va iesi primar. El are un avans de 7 mii de voturi de la asistatii sociali si de la cei care primesc pachete si conserve UE cu dedicatie de la primarie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS