Social

Polițele Euroins își pierd valabilitatea. Ce trebuie să faceți dacă aveți de recuperat bani

A rămas mai puțin de o lună până când își pierd valabilitatea polițele Euroins, deținute de foarte mulți șoferi și din Bistrița-Năsăud. Dacă dețineți o astfel de poliță, trebuie urgent să încheiați un contract cu alt asigurator, iar dacă ați fost implicat într-un eveniment rutier cu un alt vehicul asigurat la Euroins vă puteți recupera încă paguba.

Potrivit dispozițiilor legale, polițele de asigurare încetează de drept în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment al asigurătorului. În cazul Euroins, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment în data de 9 iunie 2023. Astfel, polițele încheiate cu acest asigurător își vor înceta existența la data de 8 septembrie 2023.

Conform informațiilor publicate de Fondul de garantare a asiguraților, la momentul intrării societății Euroins în faliment, circa două milioane polițe de asigurare pentru răspundere civilă auto erau încă valabile.

”Titularii contractelor de asigurare încheiate cu societatea Euroins sunt astfel constrânși să încheie polițe noi, cu un alt asigurător autorizat. Ei pot de asemenea solicita Fondului de garantare a asiguraților restituirea diferenței de primă de asigurare pe perioada rămasă neacoperită”, a spus Alexandra Beudean, avocat.

Ea a explicat că, dincolo de obligativitatea încheierii contractelor de asigurare R.C.A. de către persoanele care au în proprietate vehicule, este în interesul șoferilor ca autoturismele pe care le conduc să fie asigurate, pentru a-și limita răspunderea personală în caz de accident.

”Atunci când un accident este produs de un vehicul neasigurat pentru R.C.A., persoana prejudiciată este despăgubită de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, care se va îndrepta apoi în instanță împotriva șoferului vinovat pentru producerea accidentului. Reținem așadar că, prin omisiunea de a încheia un contract de asigurare R.C.A. valabil, devenim direct responsabili pentru repararea prejudiciului pe care l-am cauza altor persoane în ipoteza unui accident”.

E bine de știut că, în cazul accidentelor petrecute până la data încetării valabilității polițelor Euroins, păgubiții pot solicita Fondului deschiderea dosarului de daună şi constatarea prejudiciilor.

”Pentru acordarea indemnizațiilor sau despăgubirilor care ar fi fost datorate de societatea Euroins, persoanele îndreptățite trebuie să se adreseze Fondului de garantare a asiguraților cu o cerere de plată. Dacă nu ați formulat până în prezent cererea de plată, sunteți încă în termenul legal pentru a o depune. Persoanele asigurate sau cele păgubite, chiar și cele care au obținut deja titluri executorii precum hotărârile judecătorești împotriva asigurătorului Euroins, au tot interesul să depună astfel de cereri”, a spus Alexandra Beudean care s-a ocupat deja de formularea mai multor cereri de acest fel.

Fondul de garantare a asiguraților poate efectua deja plăți pentru sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății Euroins S.A., fiind în analiză cererile de plată aferente daunelor materiale înregistrate până la 27 martie 2023.

Sumele cuvenite creditorilor de asigurări vor fi onorate însă pe măsura avizării cererilor la plată și a alimentării Fondului cu resursele financiare.

Până în prezent, nu s-a finalizat achitarea sumele cuvenite creditorilor de asigurări ai societății City Insurance S.A., pentru care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului în data de 9 februarie 2022, fiind încă în analiză cererile de plată înregistrate de F.G.A. până la 15 aprilie 2022.

21 comentarii

  • Deocamdată e doar o propunere. Putem spera și că mâine țara scapă de datorii, dar și acest lucru este doar cu S-AR PUTEA, însă e foarte puțin probabil înspre deloc. Sunteți liber să sperați orice.

   22
   16
  • Le am. trimis cererea,copie ci, asigurarea și o dau după gard că sa le trimit iar..ba dați oamenilor banii dacă nu sunteți în stare..nu mai cereți hârtii aveți baza de date..dați la toți care au asigurări la voi că le vedeți în sistem și duceți va unde știți..pai când ați luat banii nu vii i au dat oamenii in rate pe 2 ani

   10
 • Dacă prelungește guvernul printr-o ordonanță perioada de valabilitate a polițelor Euroins, ar însemna că plătește și pagubele produse de către aceștia pentru încă 3 luni, cea ce este puțin probabil în actuala criză. Cel mai bine este ca oamenii să înțeleagă că ar trebui să încheie o altă polită RCA și recomandat ar fi una cu atribuire directă, pentru a scăpa de griji.

  12
  25
  • Am platit RCA pe un an , un an trebuie sa fie valabil !
   Au intrat hotii in faliment ?
   Cei care i-au autorizat/supravegheat/verificat/ , adica asf , sub nasul căreia s-a facut furăciunea , trebuie sa garanteze TOATE asigurările ,pana la data expirării !
   Asa e corect !

   179
   5
  • Da cu ce suntem noi vinovati ca o dat faliment euroins ,noi am platit pt asigurare ,eu unul cand expira atunci o reinoiesc

   95
   1
  • Da cum sa nu intelegem, facem luna de luna asigurari ca dau hotii astia faliment dupa ce platesc 2500 lei pe asigurare. Sa ii reglementeze putin ca prea fac toti ce vor. Ce usor le dai tu dreptate! Daia merge tara pe burta…

   28
   1
  • Greșești! E mult mai puțin costisitor să plătească de ex.câteva sute sau chiar mii de pagube probabile(evenimente rutiere cu bagube) decât peste 1 milion de diferențe datorate asiguraților care au polițele valabile până în decembrie sau chiar până la sfârșitul anului!

   2
   1
 • Cine garantează că societatea care are cea mai scumpă asigurare, nu va da faliment după 3-6 luni?
  ASF-ul?? 😀😀

  74
  3
 • Se vede doar o bagabonteala ordinara a guwernerului mieuu dee driaptaa
  Care nu e in stare sa asigure stabilitate economica,social si orice stabilitate in general.
  Singurele stabile Raman privilegiile bugetarilor.
  Ghinion.

  29
  2
 • Se vor prelungi pt ca nu au bani sa dea inapoi oamenilor, sigur au facut ei vrreun calcul cum sa iasa bine, normal ar fi sa-ti fie valabila asigurarea pana expira la termen

  47
  1
 • Pentru ce iau bani cu sacii toți nesimțiții din aceasta instituție care se numește asf? Unde sunt autoritățile acestui stat ESUAT, vorba celui mai nepotrivit președinte, autorități care au grija de siguranță și bunăstarea cetățeanului? Să le fie rușine hoților și bandiților care au transformat țara în pașalac!

  46
  • În ianuarie îmi expira asigurarea.In ianuarie îmi fac alta. Eu nu fac 2 asigurări pe aceeași perioada,hotilor

   10
   1
 • Să plătească ASFul diferența pină la expirarea poliței dacă nu și-au făcut treabă. Pentru cei plătim ASFului din contribuțiile noastre? Să doarmă liniștiți sau sunt in cirdasie cu firmele care falimentează?

 • Cine greșește plătește așa e legea firii.Unde sînt banii celor 2milioane de asigurați .ASF de ce nu îi dă în judecată ori împart banii împreună asta înseamnă complicitate.De ce nu am fost avertizați și li sa dat voie să închie asigurări pînă în ultima clipă.Totuși unde sau dus banii la cei peste 2.milioane de asigurați Tu și numai Tu …ASF știi eu pe tine te găsesc și vinovat și complice și tăinuitor.Avocatul poporului doarme la fel și procurorii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.