Cei patru poliţişti de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, reţinuţi pentru fapte de corupţie, au fost prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.
Față de trei dintre ei a fost luată măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, urmare a unei decizii a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Magistratul a răspuns favorabil cererii procurorilor care au solicitat arestarea preventivă a agenţilor de poliţie Dorel Greab, Dan Huciu și Sorin Ivan.
Cel de-al patrulea polițist, Mihai Mândrean, a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Soluția instanței: ”Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul privind pe inculpaţii G.D., I.S.G. şi H.D.G (…) Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud privind pe inculpatul M.M., ia faţă de inculpat măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Pe durata cât se află sub control judiciar inculpatul va respecta următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de către organul judiciar care a dispus măsura (respectiv la IPJ Bistriţa-Năsăud-Biroul Supravegheri Judiciare) conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori va fi chemat. Pe timpul controlului judiciar impune inculpatului: – obligaţia de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a stabilit interdicţia; – de a nu lua legătura direct sau indirect cu inculpaţii G.D., I.S.G. şi H.D.G., cu martorii P. P., R.O., H.C.C. şi B.C., precum şi cu alte persoane care vor fi stabilite de organul de urmărire penală; – să nu desfăşoare niciun fel de activitate în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud-Serviciul Rutier precum şi activităţi care implică supravegherea traficului rutier; – să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă organului judiciar desemnat cu supravegherea. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpaţii prezenţi şi de la comunicare în cazul inculpaţilor care nu sunt prezenţi la pronunţarea hotărârii”.
Potrivit prim-procurorului adjunct Angela Sîngeorzan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cei patru sunt cercetaţi pentru luare de mită, infracţiuni săvârşite în formă continuată în perioada 2015-2017, fapte pentru care riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
„Ultimul act de luare de mită a fost comis în noaptea de 26 spre 27 august 2017 când au fost depistaţi în flagrant Dorel Greab şi Sorin Ivan care au luat de la un investigator sub acoperire suma de 150 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv de constatare a unei contravenţii rutiere. Urmare a percheziţiei corporale asupra celor doi inculpaţi s-au identificat şi alte sume de bani, respectiv 55 de lei şi 150 de euro asupra inculpatului Dorel Greab şi 150 de lei şi 50 de euro asupra inculpatului Sorin Ivan, în cauză existând indicii că şi aceste sume de bani au fost obţinute prin fapte similare”, a declarat procurorul Angela Sîngeorzan.
Conform sursei citate, din probele cauzei rezultă că fiecare inculpat a comis mai multe acte de luate de mită constând în bani sau alte bunuri astfel: „Inculpatul Greab Dorel a săvârşit 21 de acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute cinci infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată. Inculpatul Ivan Sorin Gheorghe a săvârşit 10 acte materiale, în sarcina sa fiid reţinute patru infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată. Inculpatul Huciu Dan Grigore a săvârşit 12 acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute trei infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată, iar inculpatul Mândrean Mihai a săvârşit cinci acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute trei infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată”.
Angela Sîngeorzan a declarat că actele de luare de mită au fost constatate prin mijloace speciale, dar au existat şi două denunţuri penale pentru fapte comise în datele de 16 august şi 24 august 2017.
Masini tot mai multe,drumurile tot mai proaste dacă din grabă,neatenție sau pur și simplu pentru a evita un obstacol incalci o regulă de circulatie polițistul e pe fază și normal încearcă să aplice legea,primul gând ca sofer,cum să mă descurc să nu rămân fără permis.In acest moment politistul are două variante: Aplica legea si atunci spui că e un om rău ,e un prost…dacă pune botul…e un hot un corupt.Nu există corupti fără corupatori,iar domeniile sunt multiple.Cei mai corupti cred ca sunt popii.Ăștia iau bani de la absolut oricine,iar in schimb vând iluzii.Eu cred că D-zeu nu poate fi mituit,cumparat sau păcălit .
PĂREREA MEA!
Nea Ioane, polițistul care îți permite să încalci legea pune în pericol viața copiilor mei care traversează pe zebră.
E un criminal.
Doar că nu ”trage” el.
Îți dă ție arma în mână. Ție, căruia îi place ”să se descurce”.
Nație de japițe!
Asta-i scoală veche și învățătură de la înaintași.
Nu există să nu poți fi funcționar public incoruptibil, oricât de mare ar fi tentația.
Dar dacă plecăm la drum mioritic, sau ”cățeluș cu păru creț”, normal că 100 de euro ni se pare un mizilic , de-ți vine să-i plângi de milă amărâtului de prost ce i-a mers.
Dacă nu schimbăm din temelii abordarea – ca la chinezi, eventual – n-avem nicio șansă de însănătoșire ca nație.
Onoarea, demnitatea, cariera, n-au nicio valoare , de-au terfelit-o astfel după zeci de ani de – totuși – muncă ?
Rușinea și frica nu mai există.
Există doar lăcomia.
Păcat că ne pierdem gena de oameni.
Procurorii ar trebui sa dispuna arestarea camatarilor si valutistilor din piata decebal care de 25 de ani freaca zi de zi valuta in plina strada. Nu au probe??? Tot orasul este martor si toti stim ce fac aia in decebal. De ce se inchid ochii??? Despre ce vorbim aici? Unii gresesc si platesc iar alti ii doare in fund de lege si fac ce vor. Unde este legea si de ce se aplica doar pt unii???????? Rusineeee
Pe lângă aia trece poliția Si le face si cu mana.
ce ai cu ei ?
sunteti 2 aici care numa asta scrieti
Camataria este legala si aduce un profit legal .
Tu altceva nu stii sa scrie pe site-ul asta inafara de chestia asta?
Nu putem decât să condamnăm astfel de fapte, respectiv luarea de mită. Nu vreau să le acord circumstanțe atenuante, nu și-au indeplinit atribuțiile de serviciu, nu au întocmit PV contravențional și nu s-au încasat câteva mii de lei la bugetul statului.
Dar parchetul unde este când se irosesc zeci de milioane de lei ilegal? Să vă dau exemple? Ajunge să menționez, deocamdată, pârtia de schi din Wonderland. Oare chiar nu au auzit procurorii bistrițeni sau de unde or fi cei competenți să cerceteze?
Asta-i dreptate? Un amărât care a furat o rudă de salam să le duca de mâncare copiilor face 2 ani de pușcărie iar ăia care fură milioane sunt bine mersi ( în cel mai rău caz iau cu suspendare sau fac vreo 2 ani în celule de lux și rămân cu furăciunea).
nici pe astia nu i luau procurorii bistriteni daca nu veneau de mai sus,ce nu intelegeti?judetul este unul de rahat ,corupti toti,o dulce cumetrie.
Asa este unii fura tara asta au distrus tot ce era bun si nu patesc nimic, ba nu, arest la domiciliul la vila si piscina. Nu se recupereaza nimic, alti si au facut averi colosale si nimeni nu i intreaba nimic si acuma arestam ca au luat 50 de lei sa 50 de eur. Nu incurajez deloc aceste fapte, dar mediatizarea este exagerata. Ori ce online citesti numai despre asta se vorbeste. Mai terminati.
foarte bine! Sa-i prindeti pe toti gaborii spagari,care rapid amendeaza o persoana platitoare de taxe si impozite iar pe cei cu cefe incretite ii saluta cu reverenta!
In spital ar trebui sa se impuna o verificare a medicilor si asistentelor cu cati bani intra si cu cati ies ,deci mai avem de asteptat pana va fi corectitudine…