Cei care aruncă gunoi în albia Someșului Mare vor fi mai ușor de găsit și de pedepsit fiindcă au fost accesați bani europeni cu care se vor achiziționa inclusiv echipamente performante de supraveghere a cursului superior al râului, care este arie protejată.
”APM Bistrița-Năsăud are în implementare un proiect cu fonduri europene, de aproximativ 1,6 milioane de euro pentru realizarea a 9 planuri de management pentru 9 arii naturale protejate. În cadrul acestui proiect există o achiziție de echipamente a partenerului nostru – Agenția Națională de Arii Naturale Protejate – în care sunt prevăzute drone, camere video și astfel se vor putea supraveghea malurile Someșului Mare superior. Cu o dronă mobilă poți merge mai în profunzime și să depistezi poluatorii, iar cetățenii să știe că sunt urmăriți și că nu mai pot arunca (fără să fie văzuți -n.r.) deșeuri pe malul apei sau în albia minoră a apei”, a spus Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Pentru comparație, Valea Sălăuței este mult mai curată decât cea a Someșului, dovadă că în această zonă chiar există o problemă de civilizație.
”Și în alte județe vedem albii curate. Este clar că trebuie intervenit în forță și cu măsuri coercitive în acele zone traversate de Someș”, a spus el.
Întrebat în ce fază este acest proiect, Sever Roman a răspuns că acesta este în etapa de implementare: ”Proiectul durează 36 de luni, a trecut deja un an și în doi ani se va încheia proiectul de realizare a planurilor de management și de achiziție a tuturor celor necesare, inclusiv se vor face campanii de conștioentizare, informare și educare a elevilor, dar și a cetățenilor care locuiesc în aceste zone”.
Reamintim că primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a făcut o documentare pe cursul Someșului Mare să afle care este sursa gunoiului care vine pe apă. El a descoperit că toate comunele din amonte de orașul stațiune sunt poluatori cu acte în regulă și a cerut tuturor primarilor să se implice și să ajute la stoparea acestui fenomen atât de dăunător pentru sănătate, dar și pentru economia locală, turismul neavând nicio șansă.
Nu mai spuneti ca este zona protejata ! In Romania nimic nu este protejat cu adevarat, nu se doreste in nici un fel sa se respecte niste legi privind statutul acestor zone. Totul este la stadiu de hartie si lasate in sertare. Nu sunt protejate nici padurile VIRGINE si nici legea MUNTELUI nu isi arata efectul. Cu DRONA trebuie avut in vedere urmarirea si a hotilor de masa lemnoasa de pe marginile cursurilor de ape. Taiatul copacilor(arini, rachiti, plopi ) de pe maluri tot furt se numeste. Aici inca nimeni nu ia atitudine si nici o institutie nu isi asuma rolul de a pazi acesti copaci care consolideaza malurile si franeaza viiturile. Nu ne facem bine ca natie decat peste inca 50-100 de ani. JAFUL este la ordinea zilei si cum vine frigul se aud drujbele pe vale in special la sfarsit de saptamana. Pe SIEU , Salauta si Somes e dezastru ! SOS. ..Politia , Jandarmeria , Prefectura, CJ si Garda de Mediu, ca primarii nu vad nu aud electoratul !
Așa este, domnule Bălan. Sălciile, arinii și în cele din urmă și plopii protejează bine malurile și le întăresc. Asta se cheamă geniu vegetal. O singură problemă pune geniul vegetal: este prea ieftin. La foarte mulți primari le convin însă betoanele deoarece cu ele pot învârti bani, foarte mulți bani.
As dori sa intreb, unde se poate depune CV-ul pentru operator de zbor pentru drona?
Patrulele cu cai trebuie sa ramana in amintire. Dronele nu necesita nici grajduri , nici fan. Idea e in concordanta cu timpurile in care traim .Un sincer BRAVO pentu proiect. In timp , fiecare comunitate ar trebui sa aiba drone de supraveghere care ar indeplini oarecum functiile camerelor video montate in localitati , in puncte fixe. S-ar putea supraveghea zonele in care sunt gropi de gunoi , activitatile cetatenilor in extravilanul localitatilor etc.Daca stii ca ai deasupra capului un asemenea „obiect ” care iti face o poza gratis , probabil te vei gandi de doua ori inante de a face o fapta reprobabila.
E o idee aparent bună. Dar inclusiv o dronă performantă are o durată de zbor/capacitate a bateriei relativ limitată. Sper totuși să fie și ceva acțiuni. Daca un țăran amărât are nevoie de un braț de lemne sa se încălzească și e prins…face pușcărie. Daca un camionagiu transportă 20 de mc de lemn și e prins șeful lui plătește amenda și preda vechitura de camion, își rezolvă în jumătate de oră de un alt camion….și la loc comanda.
Era părerea lui Petre Țuțea. Bătrânii de pe Someș aveau în schimb altă expresie: “șmecheri-proști”, în sensul că idioții, poluatorii în cazul de față, se cred și deștepți. Liviu Rebreanu a investigat la fața locului fenomenul într-o nuvelă de-a dreptul resemnată: “Proștii”. Vă întreb aici câte populații sahariene sau est-arabe n-ar da tot aurul din lume ca să aibă și ele un râu precum Someșul copilăriei noastre? Convingerea devine tot mai acută: În fapt noi pe Râul Someș nu-l merităm, după cum nu-l merităm nici pe Brâncuși.
Ajuns la Beclean râul Someș își încetinește deodată undele, precum automobilele care traversează orașul, împinge pe verticală gunoaiele pentru a admira și ele cel mai mare steag care flutură de aici către lume. Peste sensibilul auditoriu drapelul fâlfâie, plesnește din limbă precum știutul cântec intrat demult în folclorul local:
Noi suntem zuluși, noi suntem zuluși,
Murdar ca la noi nu-i nici la ruși…
Ivan Turbincă și Panel Ciuciu de la Cameră, Juniperus communistoides de la Senat stau încolonați ca la paradă, iau poziția de drepți ca să asculte imnul difuzat într-o variantă pesedistă adaptată special pentru ei:
Noi suntem ceauși, noi suntem ceauși,
Bazar ca la noi nu-i nici la ruși…
Popor imputit si impostor cat incape in desagi ! Sa va fie rusine la absolut toti locuitorii vecini cu mandrul SAMUS cum ii spuneau romanii.