Actualitate

Porțile vechi din centrul istoric ar putea fi restaurate cu bani de la bugetul local

Porțile vechi din centrul istoric ar putea fi restaurate cu bani de la bugetul local, consideră Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean care a depus un proiect de bugetare participativă la Primăria Bistrița.

”Porțile și ușile vechi sunt mobilierul de sufragerie al unui oraș vechi. Cum ar arăta Sighișoara sau Sevilla cu porți și uși de tablă sau PVC, așa cum vedem, deprimați, în centrul vechi bistrițean?

Acum doi ani Petrus Italus Trust a demarat un proiect prin care 8 porți autentice au fost restaurate prin adopție de bistrițeni. Primăria Bistrița are pe rol restaurarea a încă 20 de porți istorice.

Ce facem însă cu zecile de porți lipsă sau înlocuite cu porți care aduc a garaj industrial taman pe Pietonal sau Piața Centrală?

Asociația Petrus Italus Trust propune ca Primăria să finanțeze prin bugetare participativă proiectarea și execuția de porți de lemn noi în baza modelelor istorice disponibile. Pentru ca aceasta să se întample avem nevoie de votul vostru hotărât.

Porțile, adesea seculare, ale centrului istoric al Bistriței ar putea fi printre cărțile de vizită ale orașului. Sau genul de mobilier urban care îți dă o stare de bine în drum spre școală, muncă sau terasă. Foarte multe dintre porțile Bistriței nu sunt cu nimic mai prejos de ce vedem în Europa. Și cadrele de piatră ale bolților de care sunt prinse sunt acolo de cinci sute de ani.

Pe pietonal avem ancadramente la porți din 1500 și 1600, dar ale caror porți sunt nedemne de ele. În toată capitala României nu veți găsi case locuințe în centru care să fie atât de vechi.

Dacă ne coborâm însă privirea de pe frontispiciile care arată data pe multe dintre porțile de sub aceste bolți, vedem prea multe improvizații jenante din tablă, PVC sau scândură asamblată în grabă.

Haideți să punem capăt acestui dezastru!

Asociația Petrus Italus Trust a mobilizat comunitatea și apoi Primăria să restaureze 28 de porți istorice. Am co-finanțat și recepționat opt dintre ele și Primăria are pe rol înca 20. La intervale regulate porțile sunt curățate de adoptatori sau de proprietari, salvându-se astfel moștenirea școlii de tâmplărie și feronerie săsești din Bistrița, unică în Europa Centrală.

Dacă tot ne-am apucat de muncă, eu zic să o și terminăm. Am identificat încă 19 de porți dispărute sau înlocuite cu porți hidoase din materiale industriale. Am încercat să ne imaginam cum ar arăta aceste porți de oraș neiubit dacă ar fi înlocuite cu porți noi, confecționate tradițional, din lemn și feronerie manuală, pe schițele modelelor existente în tradiția arhitecturală care ne-a lăsat moștenire Bistrița istorică. Am săpat prin arhive, am bătut orașul, ne-am lasat inspirati de porțile restaurate de noi și am pus în photoshop cum ar arata înainte și după intervenție.

Cetățenii Bistriței pot cere Primăriei prin bugetare participativă să pună capăt acestei situații triste pentru viața noastră cotidiană și jenante în raport cu cei care ne vizitează.

Petrus Italus Trust are o experiență de doi ani pe tema restaurărilor din oraș pe lângă cele două porți, am restaurat cu donații două fațade pe strada Gheorghe Șincai și am salvat de la implozie, practic, biserica multiseculară din Vermeș.

Suntem gazda proiectului Ambulanța pentru Monumente, premiat în Europa, și avem o echipă de arhitecți, artizani, economiști și voluntari de diferite profesii care au pus inimă când au făcut campanii și șantiere care să salveze ceea ce este frumos dar fragil în acest oraș. Avem o rețea de meșteri tâmplari și fierari atestați de Fundația Monumentum care au experiență în tâmplărie istorică lucrată manual, așa că vom comunica bistrițenilor dacă lucrările se fac pe standardele susținute de specialiști.

Garantăm, deci, că dacă alegeți acest proiect, facându-l să câștige, în 2025, veți trece pe lângă porți rafinate, cu boltă si detalii plăcute ochiului în centrul vechi care vă vor aduce aminte de Florența, Paris sau Praga, nu de degradarea și kitch-ul de ieri”, a transmis organizația care a propus să fie alocat un buget de 481.593 lei.

Etichete

3 comentarii

  • In ce priveste haul dintre „ar putea fi” si „vor fi” cetatenii Bistritei sunt satui. Apropo , nu s-ar putea face din loc in loc si niste porti maramuresene ? Nu-i asa , ca s-ar putea?

    7
    8
    • Portile maramuresene sunt in Maramures ca de aia se cheama „maramuresene”. In Bistrita sunt porti sasesti care trebuie renovate ca atare.. Ce nu intelegi?

      5
      4
  • Nu-i mare diferență între cele restaurate și cele vai steaua lor..doar bani risipiți.Locuiesc in zona și cunosc realitatea. Vreajeala ieftină și hoție,asta se practică și merge ceas”.Cum sa facem bani din piatră seacă,meseria românului. Cu banii risipiți pe „sa faci bici sa puste din putregai” ,poți face porți noi/asemănătoare și mult mai aspectuoase și trainice. Priviți și constatați porțile de lângă covrigăria de pe Șincai, Nr 16,ceva frumos și cea de lângă,respectiv cadavrul verde de lângă Bijuteria Renate”,Nr 20 și cea vizavi de fostul cinematograf Tineretului,partea opusă lângă cofetăria Cristina.Ma opresc aici că nu vreau sa intru in polemici, dar nici sa trec cu vederea nu pot la hoțiile ce se petrec sub ochii noștri.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS