Cod portocaliu, anunțat prin Ro-Alert. Persoane evacuate, drumuri blocate, gospodării inundate

Holistic

(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri seară cod portocaliu de vreme extremă imediată în Bistrița-Năsăud. Populația a fost avertizată în jurul orei 18.15 și prin Ro-Alert că vor fi ploi torențiale care vor cumula 35-40 de litri/mp, grindină de medii și mici dimensiuni, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor lua aspect de vijelie. Vizate, localitățile: Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Feldru, Maieru, Telciu, Prundu Bârgăului, Rodna, Tiha Bârgăului, Rebrișoara, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Zagra, Dumitra, Livezile, Ilva Mica, Șieu, Șanț, Leșu, Salva, Rebra, Șieuț, Parva, Budacu de Jos, Mărișelu, Dumitrița, Ilva Mare, Cetate, Măgura Ilvei, Coșbuc, Monor, Runcu Salvei și Poiana Ilvei.

Cod portocaliu de inundații – Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someșul Mare – afluenții aferenți sectorului amonte S.H. Nepos, sector aferent aval S. H. Rodna, amonte S. H. Beclean, Mureș – bazin superior amonte S.H. Luduș, judeţul Bistrița-Năsăud.

Locuitorii din Budacu de Jos au fost avertizați prin Ro-Alert, după ora 22.00, cu privire la codul portocaliu de inundații.

Efectele furtunilor, anunțate până la această oră de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud:

– Intervenții pentru sprijinirea populației afectate de precipitațiile înregistrate: echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița intervin pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Budacului, Iuliu Hossu și Calea Moldovei din mun. Bistrița.

– SVSU Bistrița intervine pe străzile Matei Eminescu și Dogarilor.

– SVSU Feldru intervine în localitate pentru evacuarea apei dintr-o casă, curte.

– O echipă Aquabis evacuează apa de la subsolul Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare”, inundat.

– DN 17 C, în Dumitra, a fost blocat de aluviuni, intervin Secția de Pompieri Năsăud și SVSU Dumitra.

– Drum blocat spre Ghinda de alunecare de teren/aluviuni. Se intervine cu buldoexcavator.

– La Dumitra, persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor. Toate sunt în siguranță, în locuințe, se lucrează pentru decolmatarea podețelor – scăderea nivelului apei.

– Drum blocat de aluviuni spre Slătinița. Se intervine cu buldoexcavator.

– Pompierii militari năsăudeni au evacuat o mamă cu un copil dintr-o casă, la Dumitra, s-a alocat și un echipaj medical.

– O femeie de 60 de ani din Dumitra a fost evacuată și ea de pompieri. Se intervine și la alte imobile pentru evacuarea persoanelor și a bunurilor.

– Persoană blocată într-un copac (urcată pentru siguranță) la intrare în Slătinița, alocat SVSU.

– Conform CLSU Budacu de Jos, la Jelna aproximativ 50 de case/curți/gospodării au fost inundate, circa 20-30 de persoane au fost evacuate preventiv, în condiții de siguranță (apa intrase și în case). Debitul apei a început să scadă, o parte dintre oamenii evacuați se pot întoarce la gospodării.

– Cota de inundaţii a fost depășită cu 60 cm în comuna Budacu de Jos, pe râul Budac. Populația din UAT-ul respectiv a fost avertizată prin Ro-Alert de către ISU BN.

– SVSU Șieu cu motopompe și buldoexcavator intervine pentru sprijinirea populației din localitate. Din primele date 15 case sunt inundate.

”Încă din jurul orei 18.00, au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Năsăud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr. de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt în pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slătinița, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt în pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență”, informează CJSU.

„Am activat CJSU și suntem cu toții în teren, monitorizăm activitatea și acționăm peste tot pe unde este nevoie! Colegii de la Instituția Prefectului, ISU Bistrița-Năsăud, IPJ BN, Jandarmeria Bistriţa intervin deja și știu cât este de important să acționeze în cel mai scurt timp! Vă rugăm să sunați la 112 în situații de urgență! Spor la treabă, colegi! Urmează o noapte lungă. Codul galben de inundații a fost prelungit până la ora 03:00, 16 mai!”- prefectul Ovidiu Victor Frenţ.

Update: 10 echipaje de pompieri militari (7 de la Detașamentul de Pompieri Bistrița și 3 de la Secția de pompieri Năsăud) și toate echipele de voluntari (SVSU) de la UAT-urile afectate sunt în teren pentru sprijinirea populației afectate de inundații. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență situația operativă din județ și alocă echipajele necesare, în funcție de priorități.

– Inundații loc. Bârla și Mărișelu. Intervin pentru sprijinirea populației afectate Comitetul Local pentru Situații de Urgență cu mijloace tehnice și echipaje de pompieri militari cu motopompe, inclusiv motopompa de capacitate mărită.

Imagini de la Dumitra:

Și la Jelna a căzut grindină într-o cantitate atât de mare încât pare că a nins.

Și la Dumitra a fost rupere de nori.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Grindina

  Ce ro-alert??? N-am primit nici un sms…. pe vremuri la tara cand se innora de se intuneca cerul, mergea clopotaru si tragea clopotele. Avea sau nu efect dar nu era grindina. Azi cand in oras sunt zeci de biserici nu se aude un clopot batand… sau avem rachete anti grindina???

  (32)
 2. Speranta

  Azi multa lume nu mai crede in Dumnezeu si clopotarii cred ca nu mai are rost..Rachetele anti grindina sant asa un fason modern.La vara anunta ca va fi canicula,pana atunci rachete anti soare..

  (6)
  • Spovan

   In Viisoara au batut clopotele si numai cativa picuri au cazut la prima ploaie. La a doua …a plouat linistit. Slavit fie Dumnezeu.

   (10)
  • Starea vremii

   La Sigmir n-au batut clopotele (clopotarul e in greva pe vreme rea, parlitii astia de sigmireni nu vor sa-l plateasca ! ), n-a tras nici Daea cu racheta , a plouat linistit .

   (7)
 3. Radu Mares

  Daca toti am gandi ca tine ELD,ne-am trezi muritori de foame!Numa in Romania se intampla astfel de fenomene?

  (3)
 4. Speranta

  Ngv…prostule care esti tu pitbul..usr -istule care esti tu terchea berchea..ramai maimutoiule care te tragi tu din maimuta…pardon ,la cat esti de pitbul si deprost precis te tragi din vreun maimutoi,fraiere care esti…pardon,nimicule.

  (-10)
 5. Carol

  Aștept prima poza a lui Niculae Wannabe (ramane wannabe si dacă chiar candidează) de unde-i place mai mult și mai mult lui sa se pozeze: din mijlocul asfaltului!!! Hai, Niculae WAnnabe cu poze de la inundațiile astea și explicații ce-ați făcut voi cu banii timp de 12 ani la primaria Bistrița.
  Hai, ia-ți cizmele de guma si arată-te și acuma, nu doar la asfaltarea a fiecărui metru pătrat!!!
  Va propun doamna Cristianei sa-l sunați pe wannabe și sa ne dea niște explicații cât costa refacerea canalizării acestui oraș, dacă e prioritară și, mai ales, de ce n-au făcut NIMIC (primarul, viceprimarul și restul aleșilor) in acest sens atâția ani??? A îngropat pârtia, strutii și parcul industrial gol tot bugetul acestui oraș din ultimii 5 ani???
  Acum ca se vrea primar, sa-și ia funcția in piept de-adevăratelea și da ne arate dacă merita votul bistrițenilor!!!

  (13)
  • Speranta

   Ba ngv..tu citesti ce scri?…dai speranta-n judecata..ba primata, numai tu poti asta.

   (-4)
 6. ecologistul

  Ba boilor ! Asa era in copilaria noastra frumoasa chiar daca era comunism DUMNEZEU auzea glasul paganilor si foarte rar batea gheta pt. ca trasul clopotelor risipea norii in dreptul fiecarei localitati. Undele concentrice de la inaltimea turlelor isi faceau treaba. Fizica, omul si DOMNUL erauu manas in mana. Nu este vorba de EV Mediu idiotilor ca acum 50 de ani eram in comunism tantalailor. Acuma avem rachete anti- grindina dar is scumpe si nu sunt destule si amplasamentul este greu de ales pt. ca totul s-a schimbat si pe zonele unde traditional batea grindina. Este numai inceputul suferintelor si o sa va iasa pe gat toate modernismele si fitele din voi bai cacaciosilor care va sprieti la primul traznet si la primele fulgere. Ce va faceti ca vine si al treilea razboi si care va fi atomic bai gandacilor, si veti muri cu miile pe minut.

  (4)
 7. Contrubuabilul

  Lasa mai bls ca face canalizarea pana la alegerile de primar, pana la alegerile astea de europarlamentar nu mai au timp.
  Mergeti sa vedeti ce este cu partia, viitura, banii ingropati , iar la noi xunt pline beciurile de apa.
  Cred ca ar trebui si cei de la Auabis sa dea socoteala pentru lucrari de mantuiala cu pluvialele racordate la canalizare. Hai sa-i dam in judecata pentru pagubele facute din incompetenta unor idioti. Pun pariu cz in proiectare pluvialele sunt separat dar numai pe hartie si in buzunar.
  Nemernicii. Daca nu platesti factura la apa 3 zile vin 4 la poarta sa-ti taie apa.

  (6)
  • Flavius

   Stai să vezi facturi pe apa meteor acum !!! Că or fi mai mulți mc. decât consumul

   (0)
  • apa pluviala pe factura?

   ei trebuie sa ne plateasKA KA le spala conductele care nu-s in stare sa le intretina!
   ei nu au cheltuieli ca aceste ape nu se epureaza….
   ACUM DOMNULE BALAN MERGETI IN STATIA DE EPURAREA SI VEDETI UNDE MERGE APA DIN ORAS…DIRECT IN RAU!!!!!!!!!!!!!!!

   (1)
 8. radu

  nooo Iohannis a comandat!!! ca sa dea vina pe PSD! si asa s-a si intamplat!!!! toti spun ca ei sunt de vina!!! ce usor este….cand nu faci nimic!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.